Rusové kontrolují Německo! Trump se před summitem pustil do Merkelové

V belgickém Bruselu odstartoval dvoudenní summit zemí NATO, jejichž představitelé budou jednat třeba o boji proti terorismu, posílení obrany a bezpečnosti či vztazích s Ruskem. Zraky všech budou upřeny především na amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se například při nedávném jednání zemí G7 pořádně rozjel a dostal se do konfliktu hned s několika dalšími státníky. Bude summit jeho soubojem s Evropou?

Co asi zase vyvede? V Bruselu dnes začal dvoudenní summit členských zemí NATO a středem pozornosti nemůže být nikdo jiný než americký prezident Donald Trump. Ten se před měsícem pořádně ukázal už při summitu zemí G7.

Právě na něm vznikla ikonická fotografie „Trump proti zbytku světa“, na níž svérázný šéf Bílého domu sedí se založenýma ruka obestoupen vůdci ostatní států v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Trump se v Kanadě mimo jiné zhádal s tamním premiérem Justinem Trudeauem, po čemž se rozhodl odvolat svůj podpis na závěrečné deklaraci. Také si měl dělat „dobrý den“ třeba z Merkelové či francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Bude tedy zajímavé sledovat, jak se Trump předvede v Bruselu. I tamní summit by totiž měl být jeho boj s ostatními, tentokrát hlavně evropskými zeměmi. Ty kritizoval již před zahájením za to, že nedostatečně financují svou obranu. Opřel se především do Německa, které je podle něj závislé na Rusku.

„Chráníme Německo, chráníme Francii, chráníme všechny tyto země a mnohé z nich jdou, uzavřou dohodu o plynovodu s Ruskem a platí miliardy dolarů do ruské pokladny. My je máme chránit proti Rusku, ale oni platí Rusku miliardy dolarů,“ nechal se slyšet Trump.

Velmi pikantní tak bude především jeho jednání právě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, k němuž během summitu dojde. Merkelová už na jeho slova reagovala s tím, že se její země už jednou oprostila od vlivu Sovětského svazu a i nyní je naprosto svobodná.

Summitu se zúčastní také prezident Miloš Zeman, který však v Bruselu bude jen během dnešního dne.

Informace průběžně aktualizujeme.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:23 čtvrtek 8. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 12
  • 7
  • 7
  • 6
  • 5