Drbny ze summitu: Světoví politici pomlouvali Trumpa, mimo ně zářila belgická premiérka

V hlavním městě Anglie se v rámci summitu NATO sešly politické špičky a o zajímavé momenty nebyla nouze. O první trapas se postarali britský a kanadský premiér společně s francouzským prezidentem Macronem, když kousek od kamer pomlouvali amerického prezidenta Trumpa. Naopak velmi pozitivní ohlasy sklidila belgická premiérka Sophie Wilmèsová, která ve svých rudých šatech přitahovala značnou pozornost.

Úterní recepce v Buckinghamském paláci dala dohromady 29 politických lídrů z členských států NATO, což si někteří vyložili jako ideální prostor pro probrání posledních drbů.

Ostudu si udělali Justin Trudeau, Emmanuel Macron a Boris Johnson, kteří si zjevně nevšimli, že jsou nahráváni, a dělali si legraci z tiskové konference amerického prezidenta.

Podle amerického politologa Iana Bremmera tohle navíc nebylo zdaleka poprvé, co to Donald Trump schytal od svých politických kolegů z jiných zemí.

„Děje se to na každém summitu NATO, když je tam Trump. Stejně tak na G7, vždy na G20. Amerického prezidenta jeho spojenečtí kolegové zesměšňují za jeho zády,“ uvedl Bremmer.

Francouzský prezident Macron se přitom tentýž den sešel s Trumpem a zdálo se, že si spolu velmi dobře rozumí. Při podání rukou navíc Emmanuel Macron na svůj americký protějšek spiklenecky mrkal.

Po schůzce už však nálada tak pozitivní nebyla. Francouzský prezident řekl, že „NATO potřebuje pořádný budíček“.

Belgické premiérce Sophie Wilmèsové to na summitu velmi slušelo.

Mezi evropskými elitami vynikala Sophie Wilmèsová, která na společné fotografii připomínala onu pomyslnou růži mezi trním, když její rudé šaty nabourávaly hodně jednotvárný a nevýrazný šatník účastníků summitu.

Podobně výrazně působila v Buckinghamském paláci také Melania Trumpová, která si vzala kanárkově žluté šaty, vévodkyně Kate naopak zvolila šaty zelené.

Donalda Trumpa doprovodila na summit jeho manželka Melania.

Pozornost médií následně upoutal také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který s sebou do Londýna vzal svou manželku, která jako správná muslimka skryla před veřejností své vlasy. 

Vévodkyně z Cambridge zvolila na summitu zelenou barvu.

Erdogan čelil na summitu kritice ze strany Francie za útoky Turecka na severu Sýrie proti Kurdům. Už před summitem však Erdogan kritiku vojenských operací smetl ze stolu a vzkázal, že Ankara nepodpoří NATO v otázce obrany pobaltských zemí, pokud členové Aliance nezačnou jednotky, proti nimž Turecko bojuje, považovat za teroristy.

Recep Tayyip Erdoğan společně se svou ženou Emine.

Zatímco politické špičky jednaly o budoucím osudu NATO, v centru Londýna se konala poklidná demonstrace stovek odpůrců Aliance či prezidenta Trumpa.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:42 čtvrtek 2. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 40
  • 30
  • 29
  • 26
  • 24
  • 24