Blondýny „kradou“ summit G7: Johnsonova Carrie ukázala syna, Jill trumfne Melanii?

Summit G7 odstartoval, do britského Cornwallu se sjíždí hlavy největších světových mocností. Řešit budou především boj s pandemií koronaviru. Téma už ale lidi tolik netáhne, a tak si v prvních hodinách pozornost uzmuly hlavně drahé polovičky státníků. Novopečená manželka Borise Johnsona Carrie se ukázala na první větší akci, provedla po pláži Jill Bidenovou. Poté se k nim přidala i Macronova o čtvrt století starší Brigitte.

Na Carrie Johnsonovou se pozornost zaměřuje nejvíce, summit G7 je první akcí, které se jako manželka premiéra účastní.

První dámu Spojených států Jill Bidenovou přivítala ve stylových červených šatech a vzala ji na pláž v Carbis Bay. Kromě toho s sebou měla i ročního synka Wilfreda.

Dámy se spolu dobře bavily.

Obě dámy nasadily žabky a šly se projít do studených vod Atlantského oceánu.

Carrie, která má za sebou pár aférek jako třeba zneužívání taxislužby spolupracující s Konzervativní stranou, od prezidentského páru dostala dárek v podobě kožené kabelky vyrobené manželkami amerických vojáků a hedvábný šátek.

Boris Johnson si vede svou Carrie.

Slušelo to i Jill Bidenové, která je pochopitelně pod drobnohledem jakožto nástupkyně módní ikony Melanie Trumpové.

Na manžele Bidenovy bude ještě větší pozornost zaměřena večer, kdy se mají setkat se samotnou královnou Alžbětou.

Ke dvěma blondýnám do party se v pátek ráno přidala i další první dáma. Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona doprovodila jeho o pětadvacet let starší manželka Brigitte.

Emmanuel Macron si přivedl manželku Brigitte.

Do Cornwallu už přijela třeba i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která se ale o módě s manželkami kolegů nejspíše pobavit nestihne, nebo německá kancléřka Angela Merkelová v doprovodu manžela Joachima Sauera.

Dorazila i Angela Merkelová s manželem Joachimem Sauerem.

Britský premiér Boris Johnson s americkým prezidentem Joem Bidenem se mezitím dohodli na tom, že se jejich země podělí se světem o vakcíny proti covidu-19. 

Před summitem G7 ohlásili plány darovat stamiliony vakcín proti nemoci covid-19 do zahraničí a klub vyspělých ekonomik zřejmě na víkendové vrcholné schůzce globální vakcinační slib navýší na celou miliardu dávek. 

Oznámení však vyvolávají smíšené reakce, zejména kvůli harmonogramu distribuce slibovaných očkovacích látek. Prvotní informace totiž naznačují, že ve velkém začnou do chudších regionů proudit až na přelomu roku.

Joe Biden s Borisem Johnsonem si padli do noty.

Z očekávané miliardy dávek hodlají polovinu dodat USA. První dodávky jsou naplánované na srpen a cílem je do konce roku rozeslat 200 milionů dávek. Zbylých 300 milionů by pak USA rozdělily do příštího léta, to vše ve spolupráci s globální iniciativou Covax zaštiťovanou Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Británie se ve čtvrtek zavázala k poskytnutí 100 milionů dávek v následujícím roce, přičemž nepoměr v rozdělení dodávek mezi letošní a příští rok je ještě markantnější. Do konce září plánuje britská vláda dodat jen 5 milionů vakcín a do konce roku jich slibuje 25 milionů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:07 sobota 9. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 9
  • 3
  • 3
  • 3
  • 3