Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Trump je zločinec, stěžuje si Schwarzenberg. Corbyn se chtěl jet poklonit mrtvole

    Karel Schwarzenberg na MFFKV 2017 v Karlových Varech | foto: Profimedia.cz

    Kásim Sulejmání byl na americkém seznamu teroristů, pro většinu civilizovaného světa byl mužem, který má na rukou krev. Přesto generálova smrt řadu politických představitelů pobouřila a Donalda Trumpa označují za teroristu a zločince. Ve skutečnosti o zabití velitele íránských elitních jednotek přemýšlel i Barack Obama, který se však k tomuto kroku nakonec neodhodlal. Nepřátelsky se k Trumpovi staví také někteří čeští politici v čele s Karlem Schwarzenbergem.

    Sulejmání byl znám jako specialista na vývoz tzv. zástupných válek, které po celém regionu Blízkého východu šířily násilí a zabíjení. Protesty v samotném Íránu nechal generál krutě potlačit a o život přišlo až tisíc lidí. Zároveň byla v iráckém Bagdádu napadena americká ambasáda. Útok měly vést Lidové mobilizační síly, které také podporuje Írán.

    Přesto se podle vyjádřeních některých západních politiků zdá, že Sulejmání byl nevinným hrdinou a Donald Trump je v pozici teroristy, který bere zákon do vlastních rukou, aniž by k tomu měl nějaký důvod.

    „Zabití generála Sulejmáního je nebezpečná provokace, která bude znamenat eskalaci situace v regionu. Trump si tímto siláckým gestem vyrobil další problém do blížících se prezidentských voleb v USA,“ napsal na svůj Twitter Lubomír Zaorálek, který se stále s ohledem na svou minulost ministra zahraničí vyjadřuje k podobným věcem, ačkoliv do jeho kompetencí nyní spadá kultura.

    Američané zaútočili na muže, který podporuje terorismus, neštítí se zabíjet obyvatele vlastní země a dlouhé roky figuruje na seznamu největších nepřátel USA.

    Velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Sulejmání (8. března 2016)

    „I další mocnosti říkají, že ať je Amerika jakákoli, vždy je důležité, aby to byl velký spojenec Evropy a důležitý spojenec Česka, Polska, Velké Británie a dalších,“ řekl novinářům ředitel Českého domu v New Yorku Miroslav Konvalina.

    Spojené státy opakovaně vysílají do Íránu vzkaz, že nestojí o konflikt a jejich zabití Sulejmáního mělo vést pouze k tomu, aby se předešlo většímu krveprolití.

    „Někteří politici jsou očividně toho názoru, že stojí nad zákonem a nad právem a že mají tak jako legendární James Bond uděleno právo zabíjet kdekoliv na světě,“ napsal na svůj facebookový profil Karel Schwarzenberg.

    Podle bývalého předsedy TOP 09 se nyní vydáváme na velmi nešťastnou cestu, když je možné takto zaútočit. Schwarzenberg přitom nepopírá nebezpečnost velitele Sulejmáního.

    „Je pravda, že Sulejmání velel oddílům Islámských revolučních gard, které se soustředily na boje v zahraničí, a podporoval nejrůznější šíitské ozbrojené teroristické skupiny od Iráku přes Sýrii, Libanon až po Jemen,“ dodal neúspěšný kandidát na pozici prezidenta republiky.  

    Schwarzenberg popsal činy prezidenta Trumpa jako zločinné a současné čelní světové politiky popsal jako „nakažené terorismem“.

    Problém rozpoznat demokratického spojence od muže, který postavil svou kariéru na vývozu násilí a terorismu, měl také Jeremy Corbyn. Neúspěšný lídr labouristů prý dokonce uvažoval, že pojede přímo do Íránu, aby se poklonil památce mrtvého velitele. 

    Pietní akce v Íránu provázela hromadná skandování, kdy nejen obyčejní lidé, ale také vrcholní politici přáli smrt Americe a Izraeli, jemuž slíbili smrtící odvetu i přes to, že k útoku se přihlásila pouze americká administrativa.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:19 středa 6. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      47
    • Haha
      22
    • Tvl
      22
    • Super
      20
    • Cože
      15
    • Sladký
      15