Súdánec nabídl dceru na Facebooku. Dostal za ni 500 krav, tři auta a čtvrt milionu

K naprosto šokující události, která připomíná středověký obchod s otroky, došlo v Jižním Súdánu. Teprve sedmnáctiletou dívku její rodina na Facebooku nabídla k manželství s tím, že je panna. Strhl se o ni nebývalý zájem, dokonce i mezi nejvyššími státními úředníky, nakonec ale otřesnou aukci vyhrál zámožný podnikatel. Za dívku vysolil pět set krav, tři automobily a čtvrt milionu korun!

Smluvené sňatky bohužel na plno místech světa stále fungují, ale oproti tomu, co provedla rodina v Jižním Súdánu, jde jen o slabý odvar. Na sociální síti Facebook zveřejnila inzerát, který působí jako z doby, kdy bujel obchod s otroky – svou nezletilou dceru v něm povedení rodiče nabídli za finanční obnos do manželství.

Na první pohled inzerát působil docela úsměvně, spíš jako černý humor. Na fotografii stál po boku nabízené dcery její otec, vysmátý a o hlavu menší zavalitý chlapík. U fotky si dokonce neodpustil vtípek, že děti vítěze mají vzhledem k výšce dcery garantované místo v nejlepší basketbalové soutěži světa NBA.

Jenže problémem bylo, že nabídku na prodej teprve sedmnáctileté Nyalong Ngong Deng Jalangové mysleli rodiče zcela vážně. A cenu ještě vytáhli nahoru informací, že je dívka panna.

O zájemce nebyla nouze, přihlásilo se jich pět a přetahovali se spolu o to, kdo nabídne nejvíc. Nad ostatními čtyřmi, mezi nimiž byli podle informací serveru Daily Mirror i vysoce postavení státní úředníci, nakonec zvítězil bohatý podnikatel. Za sedmnáctiletou dívku vysázel „zajímavou“ cenu – 500 krav, 3 automobily a 10 tisíc dolarů, tedy přibližně 230 tisíc korun.

Jakmile na zvrácený inzerát narazili šéfové Facebooku, nejenže ho okamžitě smazali, ale rodičům dívky také zablokovali jejich účty. Kromě toho se začali bouřit bojovníci za lidská práva. Platné to ovšem příliš nebylo, svatba totiž podle všeho proběhla.

Na sociálních sítích se měly nedávno objevit fotografie sedmnáctileté Nyalong v bílých šatech. Facebook je ale prý okamžitě smazal.

V Súdánu je věková hranice pro svatbu minimálně osmnáct let, průzkumy ale odhalují, že více než polovina tamních dívek se vdá ještě před dovršením plnoletosti.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:16 čtvrtek 14. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 22
  • 20
  • 17
  • 16
  • 16