Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Praho, otřes se! Strabag staví půl města, nově i most. Těží z toho Putinův oligarcha?

    Prsty ruských oligarchů sahají po celém světě a Česko není výjimkou. Krátce po vypuknutí války na Ukrajině se začalo propírat, že z mimořádně lukrativní zakázky na výstavbu nového úseku pražského metra bude profitovat Oleg Děripaska, který drží podíl 27,8 procenta ve společnosti Strabag. Stavební gigant ale pracuje i na dalších místech Prahy.

    Výstavba metra D vyjde na 13,75 miliardy korun a Strabag je součástí konsorcia firem, které se na lukrativní zakázce budou podílet. Oleg Děripaska, který má blízko především k ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi a často ho i s milenkou hostí na svých jachtách a soukromých tryskáčích, koupil ve Strabagu více než čtvrtinový podíl v roce 2007.

    Na sankčním seznamu EU je Děripaska mimo jiné proto, že jedna z jeho firem vyrábí obrněné transportéry, které využívá ruská armáda na Ukrajině.

    Kritiku za to, že peníze z pražského rozpočtu potečou do kapsy ruskému oligarchovi, odrážel primátor Zdeněk Hřib v půlce března s tím, že do již vysoutěžené zakázky nemá jak zasáhnout. A že jednat by měla především vláda.

    Magistrát ale nadále Strabagu lukrativní zakázky přiklepává. Nově se bude stavební gigant podílet na výstavbě Dvoreckého mostu, který povede přes Vltavu a propojí Smíchov a Podolí. Ten vyjde na 1,075 miliardy a Strabag ho bude stavět společně se společnostmi Metrostav TBR, Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby.

    Strabag

    Kromě toho aktuálně Strabag pracuje také na výstavbě nové tramvajové trati mezi Modřany a Libuší. O 304 milionů korun se podělí se společností OHLA ŽS.

    Jak to tedy bude s penězi pro oligarchu Olega Děripasku? Strabag ujišťuje, že si na peníze ze zakázek už nesáhne, protože mu byla vypovězena syndikátní dohoda, respektive jeho kyperské firmě, která podíl vlastnila. Uvedla to vídeňská centrála stavební společnosti. 

    „Dostal jsem garanci, že nedosáhne na dividendu, čímž – zjednodušeně řečeno – nedosáhne ani na korunu například z veřejných zakázek. Zároveň bude mít pan Děripaska zamezený prostor ve vedoucích orgánech skupiny,“ řekl před časem serveru Seznam Zprávy ministr dopravy Martin Kupka.

    „Postoj i aktivní kroky Strabagu jsou jednoznačné. Za daných okolností by restrikce a vyřazení z veřejných zakázek nebyly namístě. Považuji dané kroky a záruky ze strany Strabagu za jasný projev vůle řešit aktuální situaci. Skupina ruskou agresi na Ukrajině jednoznačně odsuzuje a snaží se Ukrajině pomáhat s následky války,“ dodal.

    Oleg Děripaska

    Stejně to vidí i pražský primátor Zdeněk Hřib, proto magistrát nově zadal Strabagu i výstavbu Dvoreckého mostu. 

    Jenže některým pražským zastupitelům to nestačí. Server Lidovky.cz vyzpovídal třeba Jana Wolfa z KDU-ČSL, podle něhož není zdaleka jisté, zda nakonec Děripaska nebude mít ze zakázky prospěch. 

    Obdobně to vidí třeba radní pro oblast legislativy, veřejné správy a podpory bydlení Hana Kordová Marvanová. Ta ještě předtím než Strabag zakázku dostal, poukázala na informace rakouských médií o složitých offshorových strukturách kolem Strabagu, které mohou vést i k dalším ruským oligarchům.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 8. září 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      19
    • Haha
      15
    • Cože
      11
    • Tvl
      8
    • Trapas
      7
    • Sladký
      3
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...