Aktivisté ze Stop Airbnb obsadili byt muže z Izraele a Hřib je přišel pochválit

Magistrát chce regulovat Airbnb a další platformy nabízející sdílené ubytování, které mnohým Pražanům udělaly ze života peklo. Primátor Zdeněk Hřib se proto vydal na happening Stop Airbnb, který by se dal vyložit i jako neoprávněné vniknutí do soukromého bytu. Probíhal v jednom z pronajímaných bytů, který vlastní občan Izraele.

Fakt, že se sdílené ubytování Airbnb (nejen) v Praze vymklo kontrole a otravuje život mnoha občanům metropole, je jedna věc. Obsadit kvůli tomu jeden z nabízených bytů a sázet na to, že majitel je z Izraele, tudíž z daleka, a ohánět se „dobrým úmyslem, je věc druhá.

Aktivisty iniciativy Stop Airbnb, kteří se na víkend nakvartýrovali do 2 + 1 na Senovážném náměstí v centru Prahy, přišel podpořit i primátor Zdeněk Hřib, jenž nevynechá jedinou příležitost být vidět na těch „správných“ akcích.

„Přišel jsem se podívat na happening proti Airbnb. Na jednom z plakátů bylo uvedeno, že chybí politická vůle tento problém řešit. U nás to ale rozhodně neplatí,“ honosil se a přednesl, co Praha hodlá v této věci podniknout.

„Platformy musí obcím poskytovat důležité informace. Obce by měly mít možnost regulovat krátkodobé pronájmy. Vlastníci v bytových domech mají mít právo mluvit do toho, jestli v jejich domě Airbnb bude, nebo ne,“ řekl přítomným Hřib s tím, že musí platit rovná pravidla, takže stejné podmínky jako pro hotely.

„Původní myšlenka sdíleného bydlení je chtěná. Nesmí se z ní stát ale nekontrolovatelný byznys rozlezlý do bytových domů,“ dodal primátor s tím, že současný stav je neutěšený a musí se s ním něco dělat. A nejlepším způsobem boje je byt rovnou obsadit!

Škoda že na místě organizátorům neporadil, jak proti živelnému Airbnb bojovat jinak než tím, že se k někomu nakvartýrujete a uděláte z toho „dobrou věc“. Jako příklad lze uvést třeba Berlín, kde kvůli drahým nájmům a sdílenému ubytování vyšly do ulic desetitisíce lidí. 

„Nebyl jsem v akci nijak zainteresovaný. Že se bude konat, jsem zjistil ten den. Jelikož se jedná o aktuální téma, které na radě intenzivně řešíme, přišel jsem se ze zájmu podívat, o jakou akci se jedná a jak bude probíhat,“ řekl ke své účasti později Zdeněk Hřib.

V české metropoli je přitom přes digitální platformu pronajímáno 15 000 bytů. I když je nejvíce jednotek k dispozici ve středu města, řada krátkodobě pronajímaných bytů je i v takzvaném širším centru, tedy na Letné, Smíchově, ve Vršovicích, na Žižkově, v Karlíně či v Holešovicích.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:04 pondělí 15. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 67
  • 52
  • 50
  • 47
  • 45
  • 44