Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Co nás zničí? Čtyři děsivé Hawkingovy předpovědi pro budoucnost lidstva

    Britský fyzik Stephen Hawking zemřel před pár dny ve věku 76 let. Zanechal však po sobě množství vědeckých prognóz, z nichž by se lidstvo mohlo do budoucna poučit. Týkají se především vývoje životního prostředí, technologií, ale také kontaktu s mimozemskými formami života.

    Ve svém životě se věhlasný fyzik a vědecká ikona konce 20. a začátku 21. století Stephen Hawking většinou zaobíral výzkumem a teoriemi černých děr, fyzikální kosmologií či kvantovou mechanikou. Jako celebrita svého druhu dostával prostor v televizi i dalších médiích, aby přes speciální komunikační systém odhaloval některé ze svých neobvyklých pohledů na svět a vesmír.

    Ve svých vystoupeních, a nemyslíme tím teď účinkování v seriálu Teorie velkého třesku, často poukazoval na nevyhnutelné události, které lidstvo čekají v bližší či vzdálenější budoucnosti.

    Jeho vize a prognózy nebyly vždy optimistické, ba právě naopak. Co lidstvu tento geniální fyzik a vizionář předpovídal?

    1. Dostihnou nás klimatické změny

    Stejně jako mnoho kolegů z vědeckého světa, tak i Hawking se zabýval klimatickými změnami. Ačkoliv varoval, že jsou tyto změny jedním z největších nebezpečí, se kterými se lidstvo bude muset vypořádávat, stále prý máme čas.

    „Ano, změny klimatu mohou mít naprosto zničující charakter, ale vůbec k nim nemusí docházet,“ tvrdil s tím, že je třeba okamžitě jednat. Dříve než překročíme bod zlomu, odkud již nebude možnost návratu a nápravy. Také proto apeloval na dodržování klimatických Pařížských dohod a vyzýval politické vůdce, aby vyvíjeli v otázce ochrany životního prostředí větší aktivitu.

    2. Budeme muset opustit planetu Zemi

    „Pokud budeme chtít přežít jako druh, budeme se muset obrátit ke hvězdám,“ opakoval vícekrát Hawking s tím, že v rozmezí tisíců let bude naprosto nezbytné obydlet mezihvězdný prostor. Kolonizaci vesmíru považoval za nutnou už proto, že samotná existence naší planety bude ohrožovaná asteroidy a supernovami.

    „Máme stále méně a méně místa. Je čas hledat nový prostor a zkoumat další sluneční systémy. Lidstvo sebe samé ochrání jen tehdy, když včas opustí tuto planetu,“ zopakoval na konferenci Starmus festival 2017 s tím, že exodus spojený s úbytkem přírodních zdrojů přijde již v následujících dvou stovkách let.

    3. Umělá inteligence – největší nepřítel lidstva

    Během lisabonské technologické konference loni v listopadu varoval Stephen Hawking před nebezpečím, kdy umělá inteligence překoná schopnosti lidského mozku. Dokonce uvedl, že nic horšího se lidskému druhu stát nemůže. Podepsal též dokument, kde se vedle dalších vědců vyjádřil pro větší kontrolu a řízení UI do budoucnosti.

    „Úspěšné vytvoření efektivní umělé inteligence může být pro lidstvo tím nejlepším a zároveň tím nejhorším okamžikem v naší historii. Nemůžeme přece vědět, zda nám bude vždy jen pomáhat, anebo nás časem zničí,“ nechal se slyšet vědec.

    4. Mimozemšťané nás mohou chtít ovládnout

    Hawking počítal se střetem lidstva s mimozemskou formou života již proto, že podle nejnovějších poznatků Keplerovy družice se jen v naší galaxii nachází nejméně miliarda obyvatelných planet. „A přitom existuje alespoň sto miliard galaxií, takže pravděpodobnost, že je některá z nich obydlená, je vysoká,“ řekl.

    Zároveň se již v roce 2010 nechal slyšet, že by bylo lepší se setkání s mimozemšťany vyhnout, jak jen to půjde. Ne snad proto, že by se obával jejich útoku, ale přirovnal takové setkání k příchodu Kolumba do Ameriky.

    „Na příkladu osidlování Ameriky vidíme, jak se může inteligentní život vyvinout do něčeho, co bychom raději nechtěli zažít. Takový zmatek k nám mohou přinést i mimozemšťané, pokud se budou chtít osídlit na naší planetě,“ nevyloučil génius možnost kolonizace Země novými obyvateli.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:30 čtvrtek 19. července 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      58
    • Tvl
      15
    • Cože
      14
    • Haha
      13
    • Trapas
      10
    • Sladký
      8