Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Státní vyznamenání je Zemanova kampaň v plném proudu

    Odvoleno. Jenže jen do Poslanecké sněmovny. Koncem ledna čekají Česko další volby, kterými si zvolí novou hlavu státu. Nebo staronovou, čehož se jedni děsí a pro druhé je to jediná možnost. A právě ceremoniál vyznamenání vybraných osobností na státní svátek 28. října je skvělou příležitostí v pokračování sofistikované prezidentské kampaně Miloše Zemana, kterému navíc výsledek sněmovních voleb hraje do karet.

    Rovnou osm stovek hostů bylo pozváno na ceremoniál do Vladislavského sálu, takové číslo ještě ani sám Miloš Zeman nepřekonal. Není divu, tentokrát jde o hodně. Tradičně se slavnosti předávání státních vyznamenání účastní přední osobnosti politického i kulturního života a ty mají vliv. Vliv na to, aby své okolí tito významní lidé ovlivnili.

    A nejde o nic jiného, než aby ovlivňovali ve prospěch současného prezidenta. Nic nevadí, že není patrně v dobré zdravotní kondici, i když se zaklíná, že je v pořádku. Ať tak či onak, štěstěna je mu nakloněna a spočítal si to například i teplický primátor Kubera, který se rozhodl na hlavu státu nekandidovat i přes podporu senátorů, která mu to umožňuje.

    Zemanovi hraje do karet i patová situace, ve které se octlo ve volbách vítězné hnutí ANO. Prezidentův oblíbenec Andrej Babiš má sice vůli k sestavení vlády, ale žádnou podporu ostatních politických stran. To prezident odhadl správně, když naplánoval ustanovující sněmovní schůzi na nejzazší možný termín na 20. listopadu. Jako zkušený prognostik si spočítal, že jakákoliv dohoda bude při stávajícím rozložení sil dosti komplikovaná.

    A protože je Miloš Zeman všechno jiné než hlupák, rozhodl se tento politický pat využít ve svůj prospěch. Kandiduje za čtvrt roku do prezidentského úřadu a nyní dostal příležitost stanout ve světle reflektorů a tak trochu moderovat rozklíženou povolební debatu. A přispívají k tomu všechny strany, které nechtějí nebo nemohou s Babišem spolupracovat.

    Miloš Zeman si naprosto správně takticky vymínil zákonem umožněnou třicetidenní lhůtu k jmenování nového ministerského předsedy. Bude se po celou dobu dívat, jak se mezi sebou zvolená politická reprezentace navzájem požírá, a bude působit státotvornými komentáři tak, aby o něm bylo slyšet. S médii to umí perfektně, a tak ho další předvolební měsíc nebude stát ani korunu.

    Jako ho nestála celá kampaň maskovaná tradičními prezidentskými cestami po krajích. Politická reprezentace si toto uvědomila až v závěru prvního volebního období. 

    Miloš Zeman veřejně odmítl předvolební prezidentskou kampaň s tím, že za něho mluví činy z předchozího období a lid ho zná. Když politické krajské elity prezidentův trik konečně prohlédly, a dokonce mu jako senátor a zlínský hejtman Čunek odmítly financovat návštěvu kraje, bylo pozdě. Čtyři roky Zeman soustavně pracoval na podpoře svého znovuzvolení v přímé volbě prezidenta.

    Jenže z krajských rozpočtů placené prezidentské mítinky s občany mazaně využil ke své politické prezentaci. A ještě k tomu dostal slivovičku s jitrnicí závdavkem…

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:00 neděle 25. února 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      31
    • Trapas
      17
    • Haha
      11
    • Tvl
      9
    • Cože
      6
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...