Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Známe detaily pohřbu „Floyda z Teplic“: Protočí se vám panenky z ceny i okázalosti

    Byl dlouholetým uživatelem tvrdých drog, bydlel pod mostem v doupěti narkomanů a slušní obyvatelé Teplic z něj neměli dobrý pocit. I tak se ale se Stanislav Tomáš, který zemřel 19. června po policejním zásahu, dočká pohřbu jako pro krále! Podle informací Expresu už je objednaná rakev za 70 tisíc korun, plánuje se také pochod městem a na místě bude i živá hudba! Posledního rozloučení, které se uskuteční 24. července v kostele sv. Jana Křtitele, se má zúčastnit několik set lidí. Romský aktivista Emil Voráč z organizace Khamoro se obává, že na akci dorazí také neonacisté a dojde ke konfliktům.

    O posledním rozloučení se zemřelým Stanislavem Tomášem informovala na Facebooku organizace Konexe narkomanova sestra Simona Tomášová. Ta už vzdala veškerou snahu o novou pitvu těla a rozhodla se uspořádat pohřeb svému bratrovi.

    „Všechny, kteří chtějí uctít památku mého bratra, zvu na jeho pohřeb, který se bude konat v sobotu 24. července od 10 hodin v kostele sv. Jana Křtitele na Zámeckém náměstí v Teplicích,“ vzkázala Simona Tomášová, která ale zároveň dodala, že tím její snaha nekončí.

    „S pomocí svého právního zástupce a dalších bude bojovat za spravedlnost a obranu bude hledat u soudu,“ uvedla organizace Konexe na svém facebookovém profilu.

    Kostel, davy lidí, rakev za 70 tisíc a romská kapela!

    Expres.cz se spojil s romským aktivistou Emilem Voráčem z organizace Khamoro. Voráč je v kontaktu se Simonou Tomášovou a pomáhá jí s organizací pohřbu jejího bratra. Aktivista nám prozradil, jak bude poslední rozloučení v kostele probíhat.

    „Plánujeme průvod, bude tam i romská kapela, aby to byl opravdu tradiční romský pohřeb. Očekávám, že dorazí tak 200 až 300 lidí,“ řekl nám Voráč.

    V Teplicích se před několika týdny uskutečnila demonstrace, která byla velmi vyhrocená. Rozzuření Romové málem zaútočili na přihlížející policisty. Podle Voráče se ale něco takového už určitě nebude opakovat. 

    „Romové budou během pohřbu určitě v klidu. Chceme, aby to proběhlo bez problémů. Obávám se ale, že na akci dorazí neonacisté a pak by mohlo dojít ke konfliktům,“ svěřil se nám aktivista.

    Podle Voráče už je objednaná i rakev. Vyšla na více než 70 tisíc korun a objednat ji měl nejmenovaný Rom, který na sociálních sítích neustále obhajuje zesnulého narkomana Stanislava Tomáše a před časem i založil sbírku.

    „Tu rakev se teď snažíme zrušit. Chceme, aby to byl normální pohřeb, a ne poslední rozloučení jako pro nějakého krále,“ řekl Expresu Emil Voráč.

    Rom Stanislav Tomáš, který zemřel 19. června po policejním zásahu v Teplicích, byl v době příjezdu strážníků zfetovaný a ničil zaparkovaná auta. Jednoho z policistů dokonce napadl a pokousal.

    Narkoman, který bydlel pod nedalekým mostem, zemřel v sanitce a podle lékařské zprávy bylo příčinou úmrtí předávkování. 

    Romové ale s touto verzí nesouhlasí a mluví o policejní brutalitě, rasismu a případ srovnávají s Afroameričanem Georgem Floydem.

    Ten také zemřel po policejním zásahu a po jeho smrti se rozjely obří protesty po celé Americe. Zasahující policista Derek Chauvin nedávno vyfasoval 22,5 roku vězení za vraždu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 12. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      342
    • Haha
      55
    • Tvl
      14
    • Super
      8
    • Cože
      8
    • Sladký
      8