Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rodina „Floyda z Teplic“ (†45) zveřejnila parte: Narkoman se dočká bohoslužby!

    V sobotu dopoledne se v teplickém kostele sv. Jana Křtitele uskuteční pohřeb Roma Stanislava Tomáše (†45), který zemřel 19. června po policejním zásahu. Rodina teplického narkomana nyní zveřejnila parte. Pozůstalí se stále nemohou smířit s oficiální příčinou smrti a mluví o boji za spravedlnost. Muž, který dostal přezdívku „český Floyd“, se navíc dočká katolické bohoslužby!

    „Pohřeb je otevřený veřejnosti, jeho součástí bude katolická bohoslužba. Rodina zve k účasti a uctění památky zemřelého,“ píše organizace Konexe, která pomáhá pozůstalým s organizací pohřbu.

    Na parte, které se objevilo na Facebooku, rodina Stanislava Tomáše mimo jiné uvádí, že jeho smrt byla tragédie a je nutné dále bojovat za spravedlnost.

    „Zemřel náhle a tragicky. Pokoj jeho duši. Spravedlnost pro Stanislava,“ stojí na parte, na němž je kromě maminky Verony podepsaná také sestra Simona.

    Právě Simona Tomášová neustále hlasitě volá po prošetření smrti svého bratra. Žena je toho názoru, že byl policejní zásah nepřiměřený.

    Ve společném prohlášení se sdružením Konexe Tomášová nedávno uvedla, že prostřednictvím svého právníka podala už třetí žádost o novou pitvu bratrova těla. Opět ale přišlo odmítnutí.

    „Odmítnutí repitvy znamená, že bylo odmítnuto provedení dalšího důkazu. K odmítnutí došlo jak ze strany GIBS, tak ze strany policie. Odmítnutí provedení nové pitvy může podrývat efektivnost prověřování zákroku policistů vůči Stanislavovi Tomášovi. A v tomto ohledu bude tato neefektivnost i namítána v dalším řízení,“ stojí v prohlášení Simony Tomášové a organizace Konexe.

    Sestra teplického narkomana, který podle oficiální zprávy zemřel na předávkování drogami, podala na policisty také trestní oznámení. Nyní se čeká na vyjádření GIBS.

    „Pokud GIBS nezahájí trestní stíhání ve věci nepřiměřeného zákroku policistů, bude podána stížnost,“ uvedla před časem sestra „českého Floyda“.

    Průvod, romská kapela a stovky smutečních hostů

    Expres.cz se před časem spojil s romským aktivistou Emilem Voráčem z organizace Khamoro. 

    Voráč patří k lidem, kteří pomáhají s organizací pohřbu Stanislava Tomáše. Aktivista nám prozradil, jak bude poslední rozloučení v kostele probíhat.

    „Plánujeme průvod, bude tam i romská kapela, aby to byl opravdu tradiční romský pohřeb. Očekávám, že dorazí tak 200 až 300 lidí,“ řekl nám Voráč.

    Podle Voráče byla jedním romským sbírkařem dokonce objednaná americká rakev, která vyšla na více než 70 tisíc korun. 

    „Tu rakev se teď snažíme zrušit. Chceme, aby to byl normální pohřeb, a ne poslední rozloučení jako pro nějakého krále,“ reagoval nedávno Emil Voráč.

    Stanislav Tomáš zemřel 19. června po policejním zásahu. Před příjezdem policistů pobíhal narkoman po teplických ulicích polonahý a ničil zaparkovaná auta. Byl pod vlivem tvrdých drog a jednoho ze strážníků dokonce napadl a pokousal.

    Muž, který bydlel pod nedalekým mostem, byl velmi agresivní a policisté ho proto zpacifikovali. V sanitce Stanislav Tomáš zemřel a podle lékařské zprávy bylo příčinou úmrtí předávkování.

    Romové ale s touto verzí nesouhlasí a mluví o policejní brutalitě, rasismu a případ srovnávají s Afroameričanem Georgem Floydem.

    Ten také zemřel po policejním zásahu a po jeho smrti se rozjely obří protesty po celé Americe. Zasahující policista Derek Chauvin nedávno vyfasoval 22,5 roku vězení za vraždu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:04 pátek 19. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      55
    • Haha
      42
    • Cože
      7
    • Super
      6
    • Tvl
      4
    • Sladký
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...