Pohřeb „Floyda z Teplic“: Otevřená rakev, stále plačící sestra, věnců je více než v květinářství

Stanislav Tomáš, narkoman z Teplic, jenž v polovině června přišel o život po policejním zásahu, kdy se ho pořádková služba snažila zpacifikovat poté, co ohrožoval okolí, má dnes v Teplicích velkolepý pohřeb, který se evidentně inspiroval Georgem Floydem.

Už se dopředu vědělo o tom, že pohřeb teplického narkomana Stanislava Tomáše bude velkolepý, ostatně se na něj dokonce pořádala sbírka, kterou nakonec někteří vykukové zneužili.

Kostel, kde dnes Stanislava Tomáše v Teplicích pohřbí v bílé rakvi, stojí naproti hotelu, kde měl svůj papalášský večírek podnikatel Petr Benda. Ke kostelu se již sjíždějí smuteční hosté a vypadá to tam spíše jako v květinářství, dary poslali i  Romové z Berlína i z Bulharska, farář se zmínil i o tom, že může přijít až dva tisíce lidí.

Samozřejmě nemůže chybět romská kapela, která bude obřad doprovázet, Stanislav Tomáš leží v otevřené rakvi.

Poslední rozloučení s narkomanem Stanislavem Tomášem (†45) v Teplicích proběhne ve velkém stylu. Nechybí ani bílá otevřená rakev.

Poslední rozloučení s narkomanem Stanislavem Tomášem (†45) v Teplicích proběhne ve velkém stylu. Nechybí ani bílá otevřená rakev.

Jeho sestra Simona, která pohřeb organizovala, se u rakve zhroutila a museli ji vyvést od rakve, kde nezvládla nápor emocí. V 10.00 hodin začal samotný obřad, farář mluví o tragédii, kterou nejde pochopit, a čte z bible, podle něj má Stanislav jasno, co udělal dobrého a co ne, a nakonec vyzval k modlení se za spravedlnost politiků.

Poslední rozloučení s narkomanem Stanislavem Tomášem (†45) v Teplicích: Nechyběla otevřená rakev.

Do rakve dostal na poslední cestu cigarety, mince a zlato, vše sledovala sestra, nebyla do konce obřadu k utišení a celou dobu plakala. Následoval průvod s rakví na hřbitov, kde bude Tomáš pohřben do země.

Poslední rozloučení s narkomanem Stanislavem Tomášem (†45) v Teplicích: Po obřadu se z kostela vypravil průvod na náměstí.

„Není tady ani naše máma!“ křičela zoufalá a uplakaná Simona a nad rakví se začala linout hudba z filmového Kmotra. Průvod pěšky by prý nezvládla, jela tedy ke hřbitovu autem. 

Ani při ukládání rakve do hrobu neustával sestřin usedavý pláč. Poté, co odhodila hrst hlíny na bílé víko rakve, ji opět přemohly emoce a na moment ztratila rovnováhu. Kdyby ji nepřidrželi příbuzní, upadla by na cizí hrob.

„Děkujeme vám všem, co jste přišli na poslední rozloučení s mým bratrem,“ pronesla vzlykající žena a pak pochválila pohřební kapelu. „Tímhle to ale nekončí,“ shodili se aktéři posledního rozloučení.

Šestačtyřicetiletý Stanislav Tomáš zemřel v sanitce poté, co proti němu policisté použili donucovací prostředky. Z amatérského videozáběru je patrné, že policisté při zatýkání několik minut klečeli jednomu z mužů na krku. 

Bezpečnostní složky vinu na jeho úmrtí opakovaně odmítly; uvádějí, že Rom byl vůči policistům agresivní, napadl je a proto policisté použili donucovací prostředky. Pitva podle policie neodhalila známky poranění orgánů ani dušení; podle jejích závěrů měl muž v těle pervitin a zemřel na selhání srdce. Kvůli mužově smrti se už konalo několik demonstrací, jejich účastníci dávali najevo názor, že policie pochybila. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:41 neděle 21. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 231
  • 149
  • 27
  • 14
  • 10
  • 8