Urážet Miloše Zemana? Je to jako znásilnit ženskou, tvrdí poslanec ČSSD Huml

Velké kontroveze vyvolal poslanecký návrh, který by v Česku znovu obnovil trestný čin hanobení prezidenta republiky. Za urážky prezidenta by nově hrozil až rok ve vězení. Někteří z šedesáti navrhovatelů již svou podporu zákonu stáhli, jiní návrh vytrvale hájí. Mezi ně patří i poslanec ČSSD Stanislav Huml, který v rozhovoru pro Český rozhlas přirovnal urážky prezidenta ke znásilnění.

Málokterý návrh zákona vyvolal v poslední době takové kontroverze jako návrh skupiny šedesáti poslanců na novelizaci trestního zákoníku, která by do českého práva vrátila trestný čin hanobení prezidenta republiky. Snad ještě kontroverznější jsou názory některých poslanců, kteří tento návrh hájí.

Podle skupiny poslanců v čele s komunisty a dále s některými zástupci ČSSD, hnutí ANO a Úsvitu by ten, kdo uráží prezidenta republiky, měl být potrestán až ročním odnětím svobody. Odpůrci návrhu z řad jak politické opozice, tak veřejnosti varují, že jde o v dnešní době nepřijatelné omezování svobody projevu a krok zpět do minulosti.

Od návrhu se distancoval jak předseda hnutí ANO Andrej Babiš, tak předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Pod tlakem argumentů svou podporu stáhli někteří poslanci obou politických uskupení. Zůstává ale stále značná část poslanců, kteří za svým podpisem návrhu stojí.

Mezi poslance, kteří návrh nejvíce horlivě hájí, je jeho hlavní předkladatel, komunista Zdeněk Ondráček. Ten proslul tím, že jako mladý příslušník pohotovostního pluku SNB 17. listopadu 1989 mlátil obuškem studenty a studentky na demonstraci na Národní třídě. Dnes tvrdí, že společnost je nemravná a zhrublá a je ji potřeba cestou podobných zákonů vychovávat.

Dalším velkým zastáncem znovuzavedení trestnosti verbálních útoků na hlavu státu je poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Myslím si, že návrat ke slušnosti není zavrženíhodný, a proto jsem to připodepsal a budu pro to hlasovat,“ komentuje své rozhodnutí Huml v rozhovoru pro Český rozhlas. Během vyslovování svých postojů ale pronesl něco, co je snad ještě kontroverznější než samotný návrh.

Huml neváhal urážení prezidenta přirovnat ke znásilnění. Argumenty, že Miloš Zeman sám nešetří vulgarismy směřovanými ke svým oponentům, pak Huml smetl ze stolu. Prý když někdo tvrdí, že Zeman svým chováním k urážkám vybízí, je to stejné jako tvrdit, že spoře oděná žena si říká o znásilnění.

„Vy si myslíte, že žena, která přijde na zábavu v minisukni a trochu se tam napije, si řekla o znásilnění. To je totéž. Promiňte, nemohu odpovídat jinak, jsem v trestu trochu vzdělaný. Vím, o čem mluvím a proč to říkám,“ komentoval v rozhovoru Huml, který svými postoji pobouřil mnoho žen i mužů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:35 sobota 18. března 2017. Anketa je uzavřena.

  • 44
  • 24
  • 13
  • 13
  • 9
  • 9