I Rakušan má máslo na hlavě, říká po radní Marvanové i odvolaný šéf České pošty

Já nic, to oni, hájí se Vít Rakušan v souvislosti s korupční kauzou hnutí STAN. Místo toho přistoupil k čistce v České poště a odvolal jejího ředitele Romana Knapa. Ve funkci skončí v září. Vaz mu měla srazit schůzka s obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Ministra vnitra, který se chce zachránit stůj co stůj, prý chápe, podobně jako radní Hana Kordová Marvanová poukazuje na to, že sám není bez viny.

„Dobrovolně neodstoupím, protože k tomu nemám důvod. Jsem manažer, který má za úkol dělat razantní kroky a transformaci České pošty, to je jediné, co mě zajímá. Nepotřebuji řešit politiku a snahu o záchranu jednotlivých politiků. Jde mi o poštu, důvod k rezignaci nevidím,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf České pošty Roman Knap, který se o svém konci dozvěděl z médií.

„V sobotu jsem byl v kontaktu s předsedou dozorčí rady, který mě naopak ujišťoval, že vše v pondělí probereme a nic to neznamená,“ doplnil. 

Vít Rakušan (STAN) v Otázkách Václava Moravce v neděli oznámil, že generálního ředitele České pošty hodlá odvolat. Stalo se tak na základě jeho schůzky s obviněným podnikatelem Michlem Redlem.

Obviněný Michal Redl alias Mišák

„Snaží se zachránit, asi tomu rozumím. Připadá mi hodně divné, proč najednou potřebuje pan ministr Rakušan o víkendu razantně jednat, když moje schůzka s panem Redlem proběhla někdy začátkem listopadu. Poskytl jsem jemu i médiím jednoznačná prohlášení a najednou se z toho na konci června stává obrovské téma,“ diví se odvolaný Knap.

Sám Rakušan rozhodně nemá ten pocit, že by měl následovat obviněného Petra Hlubučka a Petra Gazdíka, který sice není obviněný, ale s Redlem se dobře zná a pojí ho s ním velmi dobré vztahy. Oba na své funkce rezignovali, ministr vnitra ale nic podobného nechystá.

„Nejsem žádným způsobem s kauzou spojen,“ řekl pro Českou televizi s tím, že nejsou na pořadu dne ani úvahy o výměnách ministerstev. Také premiér Petr Fiala na CNN Prima News uvedl, že o Rakušanově odvolání z funkce neuvažuje.

Generální ředitel České pošty se o svém konci dozvěděl z televize. Vít Rakušan mu osobně nic neoznámil.

„S podnikatelem Redlem jsem se nikdy nesetkala, ale je pro mě obrovským nepříjemným překvapením, že někteří mí kolegové s ním byli v úzkém kontaktu a spolupracovali s ním, když je právě tato osoba známa z trestní kauzy spojené s odsouzeným zločincem Radovanem Krejčířem,“ kroutí hlavou pražská radní Hana Kordová Marvanová, která se s hnutím STAN rozešla ve zlém a v blížících se volbách bude kandidovat za koalici Spolu.

Obviněného náměstka pražského primátora Petra Hlubučka prý opakovaně řešila s Rakušanem, bohužel bez výsledku.

„Oslovila jsem Víta Rakušana a prosila jsem ho o pomoc s řešením této situace, ale dal najevo, že to řešit nemůže. Z toho jsem byla dost zklamaná, protože se snažím po celé své působení v politice bojovat s korupcí a prosazovat transparentnost. Bohužel jsem, pokud jde o pražský magistrát, v pražském hnutí STAN pro to nenašla podporu,“ krčila rameny v rozhovoru pro Expres.cz.

Hana Kordová Marvanová

Rakušanovi dokonce poslala rezignační dopis, v němž mu připomíná, že ho na situaci kolem Petra Hlubučka a Stanislava Polčáka upozornila už před rokem a půl a že na ni tehdy byl vyvíjen silný tlak.

„Hana Marvanová si mi na chování Petra Hlubučka v minulosti stěžovala, neřekla mi ale nikdy nic konkrétního,“ odpověděl ministr vnitra koncem letošního dubna na dotaz serveru Lidovky.cz s tím, že se oním dopisem Kordové Marvanové nezabýval.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:15 úterý 18. října 2022. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 23
  • 21
  • 18
  • 6
  • 5