Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nevíte, co dělá Milion chvilek? rýpl si Babiš. Podle aktivistů k demonstraci není důvod

    Vít Rakušan na demonstraci Milionu chvilek | foto: Facebook

    Pražským magistrátem hýbe největší korupční skandál v historii, chobotnice kolem primátorova náměstka Petra Hlubučka a kontroverzního podnikatele napojeného na STAN Michala Redla měla skrze dosavadního ministra školství Petra Gazdíka kontakt i na českou vládu. „Nejvyšší čas zase zaplnit Letnou,“ píší lidé na facebookový profil Milionu chvilek pro demokracii. Mají smůlu, podle spolku nikdo žádnou demokracii neporušil, takže není důvod demonstrovat.

    Milion chvilek to uvedl v komentářích pod příspěvkem, v němž se kauze kolem hnutí STAN věnuje. Zdůrazňuje v něm, že je třeba si klást otázky, nakolik špičky vládní strany o korupci věděly.

    „V demokratickém systému je adekvátní, že politik vyvodí za svá pochybení odpovědnost a vzdá se funkce. To by mělo být normou. Ovšem opravdu se o těchto vazbách a korupci na pražském magistrátu nevědělo dříve? Vyvstávají tak otázky, jestli nemohlo vedení hnutí STAN, včetně Víta Rakušana, toto podezření na korupční praktiky řešit dříve a zda nemůže Vít Rakušan jako ministr vnitra ze své pozice vyšetřování ovlivnit. Tohle jsou legitimní otázky, které jako občanská společnost musíme klást a na které máme právo znát odpověď,“ píše mimo jiné spolek ve vyjádření.

    Stanovisko jeho zástupci vydali po sílící kritice veřejnosti, že jednu z největších korupčních kauz české historie nechávají bez povšimnutí a nadále se věnují téměř výhradně Andreji Babišovi.

    Sám expremiér si v průběhu dne rýpl, zda lidé nevědí, co právě teď Milion chvilek dělá.

    Klást otázky je ale v tuto chvíli jedinou iniciativou, kterou hodlá Milion chvilek vůči hnutí STAN a korupčnímu skandálu vyvinout. Na četné dotazy lidí, zdali nenastala chvíle znovu vyrazit do ulic, zástupci spolku odpovídají, že k tomu není důvod.

    „Musíme říct, že nás skandály okolo STAN mrzí. Rozhodně to není v pořádku.Vidíme ale veliký rozdíl mezi Andrejem Babišem a členy STAN. Babiš i přes značné množství kauz nikdy nepodal demisi. Jednání pana Hlubučka je neomluvitelné, ale odstoupil. Demisi podal ministr školství. Za nás tedy byly demokratické principy dodrženy a není potřeba demonstraci svolávat,“ odpověděli na jeden z mnoha dotazů.

    „Díky ale, že vám demokracie v ČR není lhostejná a že nás vybízíte k akci. Vážíme si vašeho nasazení, podpory a aktivismu,“ poděkovali chvilkaři u jiného příspěvku.

    Spoustě lidí vadí i to, že spolek věnoval obřímu korupčnímu skandálu všehovšudy dva příspěvky od středy, kdy rozsáhlá policejní razie proběhla. 

    Veřejnost zástupci Milionu chvilek ujišťují, že budou bedlivě sledovat nejen STAN, ale i celou vládu Petra Fialy, kterou poznamenaly styky odstupujícího ministra školství Petra Gazdíka s kontroverzním podnikatelem Michalem Redlem.

    „Je namístě si klást i otázku, jak si vláda Petra Fialy s aktuálními kauzami poradí a jak napraví snižování důvěry občanů v ní. Ano, pořád je pro demokracii dobrá zpráva, že u moci není dnes již obžalovaný Andrej Babiš a jeho spolupracovníci z ANO jako Jaroslav Faltýnek, kteří nikdy po svých skandálech žádnou odpovědnost nevyvodili a svých politických pozic se nevzdali. Ale legitimita současné vlády a důvěra občanů v její představitele a jejich rozhodování je v dnešní, pro mnoho občanů velmi těžké době klíčová,“ ujišťuje spolek.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:04 úterý 18. října 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      244
    • Super
      24
    • Haha
      24
    • Tvl
      15
    • Cože
      13
    • Sladký
      7
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...