Sophiina volba na Srí Lance: Otec se rozhodl, které z dětí zachrání. Obě nakonec zemřely

Série osmi ničivých atentátů na Srí Lance napsala hned několik smutných příběhů, z nichž mrazí v zádech. Jeden takový se týká i Američana žijícího v Británii Matthewa Linseyho, jehož dvě děti utrpěly během jednoho z výbuchů vážná zranění. Šedesátiletý muž se musel rozhodnout, zda do nemocnice na vlastní pěst dopraví syna, nebo dceru. Přestože to nejtěžší životní rozhodnutí učinil, nakonec přišel o obě děti.

Situace ze Styronova slavného románu Sophiina volba je noční můrou všech rodičů. Nikdo by se nechtěl rozhodovat, zda nechá žít svého syna, nebo svou dceru. Právě do takové situace se ovšem dostal šedesátiletý Matthew Linsey, a to během velikonočního teroru na Srí Lance.

Linsey byl v oblíbené turistické destinaci na dovolené se synem Danielem (19) a dcerou Amelií (15). Do odjezdu jim zbýval pouhý den, když jejich hotelem Shangri-La otřásl výbuch. Všichni tři se v tu chvíli nacházeli v hotelové restauraci a první exploze jim neublížila, pak se ale dali na útěk a druhá bomba zejména Daniela a Amelii velmi vážně zranila.

Nastal ohromný chaos, a jak muž popsal listu The Times, příliš si toho hlavně kvůli svým zraněním nepamatuje. Na co ale zřejmě nikdy nezapomene, je situace, kdy se musel rozhodnout, kterému ze svých dvou vážně zraněných dětí se v panice pokusí zachránit život.

Pan Linsey se rozhodl pomoct Danielovi, podle svých slov proto, že jeho zranění vypadala ještě o něco vážněji než v případě Amelie. Syna nejprve zkoušel oživit, pak jeho bezvládné tělo popadl a běžel s ním k nejbližší sanitce.

Matthew Linsey se pokusil zachránit syna Daniela. Prý proto, že se jeho zranění zdála být vážnější než u dcery.

„Můj syn vypadal hůř než moje dcera. Snažil jsem se ho oživit. Nějaká paní potom řekla, že se o dceru postará. Odnesl jsem tedy syna ven do sanitky a odvezli jsme ho do nemocnice. Myslel jsem, že dcera je na tom lépe. Dlouho jsem pak nevěděl, kde je,“ popsal zdrcený muž.

Vůbec nejhorší ale na celém příběhu je, že se nakonec nepodařilo zachránit ani Daniela, ani Amelii. V nemocnici totiž syn nakonec vážným zraněním podlehl, a když se Linsey vydal s nadějí hledat dceru, dozvěděl se, že zemřela také.

Matthew Linsey se den nato vydal zpět do Velké Británie, kde nyní vyřizuje repatriaci těl obou svých dětí. Oporou je mu manželka a další dva synové, kteří na Srí Lance nebyli.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:53 středa 21. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 19
  • 17
  • 16
  • 16
  • 13