Exkluzivní svědectví dvou Čechů ze Srí Lanky: Pár kroků od nás explodoval kostel

V místě masakru, kde sebevražední atentátníci odpálili několik bomb v křesťanských kostelech a luxusních hotelech a zabili přes 200 lidí, bylo i několik Čechů. Jejich svědectví jsou plná strachu a lítosti nad tím, co se na Srí Lance stalo. „Byli jsme deset minut od výbuchu,“ svěřil se nám Roman. Jaká na ostrově panuje v současné době atmosféra a proč byly zablokovány sociální sítě?

Redakci Expresu se ozvali Češi, kteří byli jen několik metrů od kostela, kde se ozvala mohutná exploze. Popisují hrozivé chvíle a reakce lidí, kteří jen o vlásek unikli smrti.

Ve chvíli, kdy začali atentátníci odpalovat bombu, byli jen pár kroků od exploze. „Byli jsme deset minut cesty od výbuchu. Byl to jeden z osmi útoků. Jednalo se o explozi v kostele svatého Šebestiána. Podle policejního náčelníka následkem této exploze zemřelo 67 lidí, ale toto číslo nejspíše stoupne, jelikož bylo na místě několik těžce raněných lidí,“ popisují minuty hrůzy Roman a Kamila.

Když slyšeli explozi, Roman s Kamilou chtěli jít na místo výbuchu pomáhat raněným. To ale nešlo. 

„Celá ulice byla uzavřená. Byli jsme asi 50 metrů od místa výbuchu, kde už zasahovali policisté a vojsko. Viděli jsme jen projíždět sanitky. Potkali jsme našeho kamaráda, který pomáhal s raněnými, byl celý od krve. Nikdo z kamarádů mých přátel naštěstí o nikoho nepřišel. Jediná věc, se kterou můžeme teď pomoci, je darovat krev a máme to zítra v plánu,“ řekl Roman.

Roman i Kamila jsou naštěstí v pořádku, stejně jako ostatní Češi, kteří na Srí Lance v tuto chvíli jsou. „Podle mých informací Češi mezi zraněnými nejsou,“ dodal Roman.

Češi popisují situaci na ostrově jako velmi napjatou, ale nedochází zatím k žádným etnickým či náboženským potyčkám. „Nepanuje tu žádná agresivita či nenávist. I přes tuto hroznou situaci se na vás místní obyvatelé stále usmívají,“ líčí Roman, který se snoubenkou žije ve městě Negombo a pracují v hotelu Family Tree.

Roman Helcl se svou snoubenkou Kamilou

Na celém ostrově nyní platí přísný zákaz vycházení. Zablokované jsou i sociální sítě, aby se skrze ně nevyvolávaly nepokoje. Cizinci včetně Romana ale našli způsob, jak se na sociální sítě dostat a napsat do své domoviny, že jsou v pořádku.

„Je tu určitá aplikace, která mění VPN připojení ve vašem telefonu. Místní s touto možností moc obeznámení nejsou,“ píše Roman.

Roman Helcl se svou snoubenkou Kamilou žijí na Srí Lance dva a půl roku.

Po nedělním teroru dvojice Čechů vůbec neplánuje, že by ze Srí Lanky zmizela. Na ostrově, který bere v létě útokem spousta turistů, se mladým Čechům jinak moc líbí a tato tragédie to nezmění.

„Rozhodně chceme zůstat. Je to nádherná země plná úžasných lidí. A otázka bezpečí? Nikdy nevíte, co se vám může stát. Může mě tu zabít i kokos z palmy nebo agresivní opice. Nechci se touto událostí negativně ovlivnit a měnit názor na tuto překrásnou zem,“ vysvětlil své stanovisko Roman.

Při téměř souběžných útocích na ostrově Srí Lanka byly napadeny tři křesťanské kostely a také tři luxusní hotely. Později došlo k dalším dvěma explozím. Podle agentury AFP útoky nepřežilo minimálně 185 lidí. Dalších zhruba 450 lidí je zraněno. Mezi oběťmi je také několik cizinců. 

Jedna z explozí zasáhla kostel svatého Antonína na severu města Kolombo. Druhým kostelem byl kostel svatého Šebestiána ve městě Negombo severně od metropole. V době výbuchu byli v kostelech lidé, kteří se shromáždili na velikonoční mši.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:20 pondělí 19. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 37
  • 21
  • 20
  • 20
  • 19
  • 15