Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    OBRAZEM: Na Albertově se znovu slavilo! Bez Zemana a extremistů

    Nedělní akce na Albertově. | foto: Expres.cz / Petra Stěhulová

    Na pražském Albertově si v sobotu od tří hodin odpoledne připomínají nejen studenti listopadové události let 1939 a 1989. V úterý 17. listopadu byl znemožněn přístup k pamětní desce pořadateli na podporu prezidenta Zemana a policií.

    V reakci na události letošního 17. listopadu, kontroverzní vystoupení Miloše Zemana a fakt, že k pamětní desce nebyli puštěni studenti, si studenti uspořádali „skutečné uctění památky“. Shromáždili se na Facebooku a ještě před začátkem akce svoji účast potvrdilo několik tisíc lidí.

    Fotogalerie

    „Dnes, o dalších 26 let později, byla shromážděným na pražském Albertově svoboda upřena, když jim bylo zabráněno vyjádřit úctu hodnotám a odvaze minulých generací studentů u památníku zmíněných událostí. Tuto skutečnost shledáváme politováníhodnou a neospravedlnitelnou. Proto, jakožto studenti a občané, bychom rádi svolali k albertovskému pomníku pietní akci, kterou chceme dát prostor k náležitému uctění tohoto státního i světového svátku,“ vzkazují v pozvánce organizátoři shromáždění na Albertově.

    Lidé na Albertově.

    Akce začala v 15 hodin. Na Albertově nejsou jen studenti. Záštitu nad shromážděním převzalo dvanáct představitelů veřejných i soukromých vysokých škol.

    22.listopadu 2015 v 15:32, příspěvek archivován: 22.listopadu 2015 v 15:45

    #Albertov prave ted - nejvetsi potlesk sklizi projevy odsuzujici vyvolavani strachu a nenavisti. #Skutecny17Listopad pic.twitter.com/mhuksTiDI8

    Podle redaktorky Expres.cz, která je na místě, se ke shromáždění připojilo několik známých osobností, jako europoslanec Jiří Pospíšil neb herec David Matásek.

    Svoji účast na Facebooku přislíbil například i Michal Horáček. „Jsem přesvědčený, že skutečné kulturní a politické hodnoty spojené se 17. listopadem je nemoudré zapomínat. Že je naopak nutné zpřítomňovat je a respektovat,“ napsal.

    Akci na Albertově sleduje i Jiří Ovčáček, mluvčí Miloše Zemana, pro něhož je trnem v oku a jednání studentů odsoudil před několika dny v rozhovoru pro Interview na ČT24. Takhle si odplivl na Twitteru:

    22.listopadu 2015 v 14:14, příspěvek archivován: 22.listopadu 2015 v 15:41

    A zde je máme, nebohé "studenty", kteří chtěli 17.11. za asistence ČT a s posvěcením akademiků položit kytičku: https://t.co/VliK66LIDI

    Na shromáždění promluvili rektoři ČVUT, Jihočeské univerzity nebo Masarykovy univerzity. „Je dobře, že existuje mezigenerační paměť. Může zajistit, abychom byli vždy ve střehu a mohli demokracii chránit a bít se za ni. Spousta kantorů je na vaší straně, jsme na jedné lodi,“ pronesl rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer.

    Organizátoři před začátkem několikrát avizovali, že nejde o politickou akci, přesto se v davu objevily anti-zemanovské transparenty a tibetské nebo ukrajinské vlajky. Mimochodem - objevily se i červené trenky. Akce byla i tak klidná, neskandovalo se, jen tleskalo řečníkům, kteří se střídali na pódiu.

    Podle organizátorů přišlo na začátek akce kolem tří tisíc lidí. Další přicházeli ještě v průběhu.

    Na shromáždění lidí na Albertově navazuje po 17. hodině vzpomínková akce na Václavském náměstí. Svolavatelem je Setkání dobré vůle. Podle organizátorů je cílem akce připomenout Sametovou revoluci a ohradit se proti tomu, že prezident Zeman vystoupil na Albertově po boku lídra extremistického Bloku proti islámu Martina Konvičky, píše iDNES.cz.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:00 pondělí 21. března 2016. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      25
    • Super
      23
    • Tvl
      12
    • Haha
      11
    • Sladký
      10
    • Cože
      9