Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zdemolování domu squattery: Akci podpořili Klinikáři, teď se rozpaky škrábou ve vlasech

    Interiéry domu v pražské Hybernské ulici po nočním obsazení squattery. | foto: ÚZSVM

    V Hybernské ulici bylo v noci z pondělka na úterý rušno. Aktivisté zde obsadili jeden z domů, prý proto, aby upozornili na problematickou situaci ohledně sociálního bydlení. Nesetkali se však s pochopením, především kvůli tomu, že dům opustili v příšerném stavu. Co za jejich počínáním ve skutečnosti vězí a opravdu své zájmy nemohli prosazovat jinak?

    Aktivisté z iniciativy „Obsaď a žij!“, která se vymezuje proti nevyužívání budov, které vlastní stát, zatímco řada lidí v Česku se pohybuje na hraně ztráty bydlení, se rozhodli na situaci upozornit po svém. Obsadili léta nepoužívaný dům v Hybernské ulici, který momentálně vlastní stát, zabarikádovali se v něm a uspořádali v jeho prostorách alternativní kulturní akci.

    Squattery nakonec z budovy vyvedli policisté, ale k žádným větším konfliktům nedošlo. Přesto po akci zůstala hořká pachuť, a to i na straně těch, kteří iniciativu původně podporovali.

    Budovu totiž protestující opustili v příšerném stavu, bylo zdemolované vnitřní vybavení, posprejované zdi a na zemi se nacházely dokonce výkaly. To by však člověk od iniciativy, která se prezentuje jako kolektiv lidí, kteří chtějí ze světa kolem sebe udělat příjemnější místo k žití, čekal asi jen málokdo.

    Někteří z těch, kdo se akce účastnili, se hájí tím, že neskutečný nepořádek nastražila policie, aby je poté mohla zveřejněním fotografií veřejně zdiskreditovat, umírněnější část jen konstatuje, že byli z budovy velice rychle vyvedeni, tudíž nebyl čas a prostor z domu udělat útulné místo.

    Akci podpořili Klinikáři

    Celá akce se udála za mohutné podpory příznivců Autonomního sociálního centra Klinika, jiného nepopulárního pražského squattu, který se již dlouhé měsíce brání vyklizení zuby nehty.

    Ti si na tomto případu jen přihřáli svou vlastní polívčičku, jsou totiž toho názoru, že dům v Hybernské je důkazem toho, že argumenty pro uzavření Kliniky jsou liché. Budova má být po vyklizení využita jako kanceláře Správy železniční dopravní cesty s argumentem, že v celé Praze neexistuje jediný další volný objekt, který by bylo možné za tímto účelem použít. Prázdný dům v Hybernské je však pro squattery důkazem, že tomu tak není.

    Poslední buřiči odešli dobrovolně poté, co strávili noc na střeše budovy.

    Dalším důvodem, proč se skupinka mladých levicově orientovaných aktivistů rozhodla na potíže upozorňovat touto cestou, je pocit, že legální způsoby podle nich selhávají. Jako smutný příklad předkládají stále neschválený zákon o sociálním bydlení, který vystavuje velké množství lidí riziku ztráty střechy nad hlavou.

    Ve svém prohlášení iniciativa „Obsaď a žij!“ uvádí, že až jeden milion osob v Česku je bytovou nouzí ohrožen. Odkud tento údaj čerpají, není sice zřejmé, nicméně je nasnadě, které skupiny obyvatelstva se toto riziko týká.

    Jedná se zejména o mladé rodiny, matky samoživitelky, důchodce a osoby invalidní.

    Všeho moc škodí, aktivisté by měli zvolnit

    Klinika i „Obsaď a žij!“ chtějí dosáhnout lepšího využití prázdných objektů vlastněných státem, které by rádi viděli využívané jak neziskovými a charitativními organizacemi, tak právě jako případné sociální bydlení. Zkrátka zastávají názor, že státní majetek by měl především sloužit státu, tedy lidem.

    Způsob, jakým se toho snaží dosáhnout, však většinu, která nezastává tyto ideje v tak extrémní poloze, byť s nimi v principu třeba i souhlasí, spíše popuzuje. Tím se však možnost jakékoli domluvy a pozitivní změny výrazně snižuje.

    Možná by se tak příznivci těchto iniciativ měli zamyslet nad tím, zda by nebylo efektivnější snažit se změny ve společnosti dosáhnout nějakou mírumilovnější cestou. Velké změny se totiž většinou nestanou lusknutím prstu, ale je třeba k nim dojít po menších krůčcích. Zkrátka jak se říká, Řím také nevyrostl přes noc.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:00 čtvrtek 12. října 2017. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      56
    • Sladký
      21
    • Super
      20
    • Trapas
      20
    • Cože
      17
    • Haha
      11