Nacher o jednání se Spolu: Konstruktivnější debatu jsem nezažil. Mám z toho skvělý pocit

Chceme koalici na vládním půdorysu, oznámil ihned po vítězných volbách lídr koalice Spolu Bohuslav Svoboda. Jenomže námluvy s Pirátskou stranou zatím zásadně drhnou, brzdí je personální nároky stávajícího primátora Zdeňka Hřiba či třeba skutečnost, že vstup do koalice by Piráti museli po dlouhých debatách o společném programu teprve začít schvalovat na vlastním fóru. Hozenou rukavici tak se vší parádou sebral lídr hnutí ANO Patrik Nacher.

První vlaštovkou, že to s koalicí po vzoru vlády nebude tak lehké, byla schůzka bezprostředně po volbách. Piráti si na ní kladli podmínky, koho vítězná koalice Spolu může a nemůže dosadit do rady města, načež se vůbec nedostalo na debatu o programu. V pondělí odpoledne si obě strany sedly znovu. O něco se posunuly, ale pořád je to žalostně málo.

Na tom, že Hřib a spol. odmítají vládnout Praze třeba po boku trestně stíhaného Jana Wolfa nebo Jiřího Pospíšila, který je podle nich namočený do kauzy Dozimetr, se nic nemění.

„Bohužel opět velkou část jednání zabraly přetrvávající personální požadavky, kdy jsme zjistili, že podmínky nejsou zástupci Pirátů oprávněni změnit a jsou odkázáni na rozhodnutí pirátského fóra,“ řekl po jednání místopředseda ODS Zdeněk Zajíček, ačkoliv podle něj přišla řeč alespoň na základní témata, například metro D.

„Každé jednání s Piráty je velmi obtížné. Jejich jednání jsou vázána na to, že až bude smlouva podepsaná, nechají si ji potvrdit fórem,“ nechal se slyšet lídr Bohuslav Svoboda.

Zdeněk Hřib a Bohuslav Svoboda si několikrát vjeli do vlasů.

Úplně jiný příběh se odehrává na trase koalice Spolu – hnutí ANO. Zástupci se sešli ještě v pondělí večer, Svoboda se na tiskové konferenci nechal slyšet, že šlo o konstruktivní a věcné jednání a že podobný přístup by chtěl ode všech, což je nepochybně poznámka hlavně na Piráty.

Expres.cz se spojil také s lídrem hnutí ANO Patrikem Nacherem, který se od počátku netají, že by o společnou koalici stál. A zněl velice optimisticky.

„Osobní pocit jsem měl velice dobrý. Ani jsem nečekal, že se budeme bavit čistě jen o obsahu, ale my skutečně hodinu probírali jen obsah, tedy v čem se shodujeme a v čem se lišíme, ať už se to týká dopravy, parkování, auditů, nebo nějakého dalšího postupu v řízení města. Na tom všem jsme se shodli,“ uvedl Nacher.

„Tak konstruktivní jednání jsem asi ještě nezažil. Velmi mile mě to překvapilo, opravdu. Mám z toho velmi dobrý pocit,“ dodal.

Patrik Nacher

Během hodinového jednání se přece jen objevily překážky, lídr ANO je ale rozhodně nevidí jako nepřekonatelné.

„Odlišné jsou názory v otázce sociálních podpor nebo MHD zdarma. Nemyslím si, že by to ale byla úplně zásadní překážka, protože je to řešitelné,“ uvedl.

Na rozdíl od Pirátů si prý ANO nehodlá během povolebních jednání klást personální nároky a dávat koalici Spolu ultimáta.

„Neřešili jsme to zatím vůbec, ale nemyslím si, že by v tom měl být rozpor. Za mě osobně tedy určitě ne. Já před volbami nekádroval svoje konkurenty, teoreticky jsem na tom mohl získat nějaké politické body a sympatie u lidí, ale já prostě nekádruji. A nebudu kádrovat ani po volbách, jsem v tomhle konzistentní. Teď je to problém těch, co kádrovali, kdo kde může a nemůže být,“ krčí Nacher rameny.

Patrik Nacher

Zeptali jsme se ho také, zda má od zástupců koalice Spolu informace o tom, na jaké cestě je spolupráce s Piráty a jak reálné je, že by se nakonec koalice na vládním půdorysu utvořila.

„Ano, informovali nás o tom. Nejsem ale kompetentní o tomhle mluvit,“ odmítl to lídr ANO komentovat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 1. února 2023. Anketa je uzavřena.

  • 92
  • 13
  • 8
  • 7
  • 5
  • 3