Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Spory v SPD narůstají: Lídr kandidátky utekl z konference. „Se*u na to!“ měl křičet

    Tomio Okamura se zřejmě nestačí divit, co se to v SPD děje. Lidé odcházejí nejen z konferencí, ale někteří rovnou ze strany. | foto: Profimedia.cz

    Okamurovo hnutí SPD před blížícími se eurovolbami neprožívá zrovna ideální období. Po neshodách s vedením už stranu opustili tři poslanci, a jak se zdá, v nejvyšších patrech vedení to vře i nadále. Důkazem je sobotní eskapáda lídra evropské kandidátky SPD Ivana Davida, který předčasně opustil budovu kulturního domu v pražském Ládví, kde probíhala konference strany. „Takhle zanikají partaje, na to se*u,“ měl pronést podle očitého svědka!

    Dlouho se zdálo, že se otevřeně protiislámský politik Tomio Okamura po blamáži s Úsvitem trefil s hnutím SPD do černého. Jenže nyní se jeho pracně vybudovaná strana sdružující především kritiky migrace či Evropské unie začíná bortit.

    V uplynulých dnech totiž z SPD vystoupili hned tři poslanci: Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová. První dva svůj odchod odůvodnili tím, že nové vedení moravskoslezské organizace SPD do svých řad přijalo usvědčeného rasistu a neonacistu Milana Kuchára.

    Rozpory uvnitř partaje ovšem pokračují i nadále. Svědčí o tom výstup, k němuž došlo na sobotní konferenci SPD v kulturním domě v Ládví. Rázným krokem ji přímo uprostřed programu opustil dokonce lídr hnutí pro nadcházející eurovolby Ivan David.

    „Lídr kandidátky do EU Ivan David dnes (v sobotu, pozn. red.) utekl z konference Prahy se slovy: Takhle zanikají partaje, na to se*u,“ napsal na Facebook jeden ze zástupců pražské SPD Pavel Hornát.

    Pavel Hornát na Facebooku promluvil o incidentu z konference SPD.

    Kolem jeho statusu se rozhořela vášnivá diskuze, k níž se nadšeně přidala spousta lidí, kteří s SPD mají co do činění, například bývalí členové. Ozval se dokonce i již zmíněný Lubomír Volný, který sdílel screenshoty z jiného vlákna, kde si do vlasů zajeli pro změnu současní členové, kteří byli sobotní konferenci přítomni.

    „To, co jsem napsal, je pravda a bylo to po odhlášení z konference. Naše debata byla delší a peprnější, tohle je jen část hodná zaznamenání. Jsem zvědavý, jestli to zveřejní. Já jsem mu zveřejněním dopomohl k tomu, že to nyní může říci,“ prozradil Pavel Hornát serveru Aktuálně.cz.

    Na jeho slova zveřejněná na Facebooku zareagoval i samotný aktér incidentu Ivan David. Ten se ohradil pouze vůči druhé části citace, protože prý sprostě nemluví. Možná prý použil jinou formulaci, například že „na to kašle“.

    „Je možné, že jsem něco takového řekl, protože jsem odešel, když se mi nelíbilo, jakým způsobem je konference vedená. Nelíbilo se mi, že nejsou naplněné demokratické standardy vedení podobných konferencí,“ prohlásil s tím, že se mu ale publikování vnitřních záležitostí hnutí vůbec nelíbí.

    Dnes již bývalý člen SPD Lubomír Volný

    Že v SPD není vše úplně v pořádku, potvrzuje i svědectví dalších lidí. Server Parlamentní listy například vyzpovídal jiného aktéra sobotní konference, který si přál raději zůstat v anonymitě.

    „Začíná panovat čím dál větší rozčarování z toho, co se v SPD poslední dobou děje. Nechápeme to, že lidé, kteří v hnutí jsou od počátku, věnovali mu svůj veškerý čas, jsou ignorováni, nebo dokonce zašlapáváni do země na úkor nových a narychlo přijatých členů. Dochází k hromadným odchodům z hnutí a nejspíš ten trend bude pokračovat,” prozradil.

    Je možné, že se neshody uvnitř Okamurova hnutí projeví i na volebních výsledcích. Server Novinky.cz včera přinesl průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jak by dopadly parlamentní volby, pokud by se uskutečnily v březnu. Hnutí SPD, které se v posledních volbách pralo o přední příčky, v průzkumu zaznamenalo největší propad ze všech stran a podle CVVM by se s výsledkem 4,5 % ani nedostalo do Sněmovny. 

    Nutno ale podotknout, že průzkum byl proveden pouze na 1096 respondentech.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:56 středa 24. července 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      22
    • Super
      15
    • Trapas
      12
    • Cože
      11
    • Tvl
      11
    • Sladký
      10