Lži a manipulace: SPD to ve svých novinách natírá Pirátům, má to ale háček

Hnutí SPD Tomia Okamury se před říjnovými volbami snaží přivábit voliče třeba tím, že do schránek vhazuje list „Na vlastní oči“. Poslední vydání, alespoň to pro Prahu 4, se ve velké míře věnuje hanobení konkurenčních Pirátů. Obviňuje je z ničení billboardů, podpory cenzury na internetu či třeba ze snahy prosadit zákon o navýšení vlastních platů. Problém je, že si SPD na fakta zrovna nepotrpí a jde spíše o přehlídku manipulací a lží.

Otevřený boj mezi SPD a Piráty se táhne delší dobu a jde o stále stejnou píseň – Okamurovo hnutí rozjelo šarádu o tom, že mu strana Ivana Bartoše soustavně ničí volební plakáty a billboardy a útočí na stranické kanceláře.

Problémem je, že nikdo z SPD zatím nepředložil důkaz, podle něhož by za tímto černým předvolebním bojem skutečně měla Česká pirátská strana stát. A ta se proto logicky brání – předseda Bartoš se několikrát vůči výpadům Okamury ohradil a podal hned několik trestních oznámení za křivé obvinění.

SPD ale v „krasojízdě“ pokračuje dál. V aktuálním vydání jejich listu „Na vlastní oči“ se objevila dvojstrana s obřím titulkem „Agresivita Pirátů proti SPD se stupňuje... Jsou jako divá zvěř“. Do titulku je vtisknuto ještě slovo „extremisté“ a zřejmě jako krytí před dalším nařčením z křivého obvinění je v titulku za tři tečky dán otazník.

SPD v dalším vydání vlastních listů Piráty nešetřila. Jenže to má háček.

Článek je doplněn fotkami potrhaných billboardů SPD či strhnutého plakátu z výlohy kanceláře, kterou popisek označuje za zničenou. Jenže jakékoliv spojení s Piráty chybí. A tak si ho autoři článku prostě a jednoduše vymysleli.

Na jedné fotografii má Okamura na plakátu přelepený obličej nálepkami. „Pirátské samolepky“, hlásá popisek. Problémem je, že ve skutečnosti jde o nálepky krajně levicového hnutí Antifa, které s Piráty nemá fakticky vůbec nic společného.

„Pirátské samolepky“, píše se v listech SPD o samolepkách krajně levicového hnutí Antifa.

Bezpochyby se najde velká spousta voličů strany, kteří s Antifou sympatizují, dokonce ji v minulosti otevřeně podporoval i samotný předseda Bartoš. Jenže označování samolepek hnutí Antifa za pirátské samolepky je čistá lež. Je to úplně stejný případ, jako kdyby někdo označil samolepky s nacistickou tematikou za samolepky SPD, jen proto, že se mezi voliči hnutí nepochybně najdou i lidé sympatizující s krajní pravicí.

Zvedají si Piráti plat?

Další článek v novinách hlásá, že „Piráti si zvedají poslanecké platy“. „Piráti navrhli zařadit na pořad schůze Sněmovny návrh na zvýšení platů politiků o deset procent od 1. ledna 2019,“ píše se v něm.

Návrhem Pirátů skutečně je, aby plat politiků o deset procent vzrostl. Jenže text, který jasně hovoří ve smyslu, že poslanci Pirátské strany ve Sněmovně bojují za to, aby si žili jako bavlnce, zatímco SPD usiluje o zmrazení platů, je opět manipulativní. Proč?

Ve vydání opět nechybí ani Okamurův domeček. „Imigranti ti sedají v tramvaji na klín. Prý jim to dovolili v neziskovce. Musíš počkat na šestku,“ hlásí třeba jedno z políček.

V současné chvíli totiž platí zákon, který politikům od začátku roku 2019 prudce navýší platy rovnou o dvacet procent. Jenže proti tomu Piráti právě snahou prosadit nárůst jen o deset procent bojují. 

„Dlouhodobě prosazujeme, aby se stát choval jako dobrý hospodář, proto považujeme za důležité, aby politici s tímto chováním začali u sebe. Pokud platy v zemi rostou průměrně tempem okolo deseti procent, je nepřijatelné, aby to byl u politiků dvojnásobek,“ řekl před měsícem jejich předseda Ivan Bartoš.

Představitelé SPD skutečnost, že by za současných podmínek plat poslanců vzrostl o dvacet procent, ve článku uvádějí. Jenže velmi šikovně tak, aby z textu Piráti nevzešli jako ti, kteří se snaží růst zpomalit, ale jako ti, kteří prostě a jednoduše prosazují více peněz do vlastní kapsy.

Cenzura na Facebooku

V jiném textu se pak objevuje také nařčení z toho, že Piráti společně s ANO, ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09 prosazují cenzuru internetu s cílem umlčet ty, kteří kritizují EU. A v důsledku toho jsou prý blokovány stránky SPD na Facebooku.

Jak to s Piráty a cenzurou internetu je? Ve skutečnosti právě oni výrazně vystupují proti hlasování Evropského parlamentu na zavedení cenzury.

„Proti směrnici, která má zavést daň z odkazu a filtrování obsahu internetu, bojujeme dlouhodobě. V červnu jsme důrazně apelovali na europoslance, aby se cenzuře internetu postavili – společně s lidmi jsme psali dopisy europoslancům, nasbírali stovky protestních podpisů, vytvořili informační web pro veřejnost a uspořádali první happening. Na začátku července pak europarlament ukázal racionální přístup a zamítl doporučující stanovisko garančního výboru. Teď má o pozměněné verzi hlasovat znovu a my uděláme maximum pro to, aby směrnice vyšla buď bez problematických článků, nebo vůbec,“ vysvětlil Bartoš před měsícem pro Parlamentní listy.

Komiks o dvou neřádech v oblečení s pirátskými motivy, kteří chtěli napadnout „malého espéďáka“.

A v této záležitosti není od věci zmínit, že v souvislosti s cenzurou na Facebooku je velmi kritizována naopak právě SPD. Shodou okolností aktivně blokuje například komentáře, které volají po vysvětlení nepodložených obvinění z ničení předvolebních billboardů.

Především na stránce samotného předsedy Tomia Okamury je bezhlavě mazán každý, kdo jeho názory kritizuje. V komentářích pod příspěvky to vypadá, jako že s šéfem SPD každý souhlasí a nikdo nemá na jeho tvrzení jediný protiargument. Zajímavé ovšem je, že posměšná stránka „Tomio Okamura mi dal ban“ má bezmála třicet tisíc fanoušků.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:53 neděle 20. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 130
  • 22
  • 22
  • 18
  • 14
  • 9