Obavy o prezidenta! Miloš Zeman předstoupil před kamery ve viditelně špatné kondici

Ačkoliv veškeré mediální komentáře rozebírají obsah proslovu prezidenta republiky z Lán při pověřování předsedy hnutí ANO jednáním o sestavení vlády, zapadla jaksi jiná důležitá a zjevná okolnost. Miloš Zeman v jistých chvílích působil nepřítomně, zvláštně se potácel a ve tváři se mu zračily překvapivé grimasy. Strach o zdravotní stav kandidáta na znovuzvolení do prezidentské funkce je na místě a je zbytečné to jakkoliv zakrývat.

Prezident Miloš Zeman sice nadzdvihl ze židle řadu oponentů i politologů, když pro Andreje Babiše neuplatnil ústavní zvyklost 101 poslaneckých hlasů, aby doložil důvěru Sněmovny k sestavení vlády. Stranou pozornosti však zůstal stav, ve kterém se prezident na veřejnosti objevil.

Vrávorání už jsme u Zemana navykli a kromě virózy se nejčastěji vysvětluje neuropatií, kterou hlava státu trpí. Dolní končetiny ho neposlouchají a s největší pravděpodobností brzy skončí na vozíku. To by ale nebyl problém. Šlo o něco jiného. V průběhu přímého přenosu byl totiž očividně dezorientovaný, dokonce to vypadalo, že usíná vstoje.

Je známo, že je prezident téměř hluchý a také to se na jeho nonverbálním projevu při proslovu Andreje Babiše potvrzovalo. Zeman jako by chvílemi doslova „lovil“ smysl toho, co předseda ANO říká. V jeden okamžik se jal cosi zmateně komunikovat k viditelně nervóznímu kancléři Mynářovi, který ho gestem nasměroval k Babišovi.

Prezident si v tu chvíli viditelně těžko uvědomoval, co se děje, nezávislý pozorovatel by mohl říct, že se v situaci „ztratil“. Dvojice Ovčáček a Mynář po celou dobu prezidenta jistili, ale sami při tom vůbec jistě nevypadali. To vše opět zavdává legitimní otázky po skutečném prezidentově zdravotním stavu, které už letos přišly na přetřes několikrát.

V uvedeném stavu se Miloš Zeman nenachází soustavně, ale v jeho vizáži i projevech jsou patrné silné výkyvy. Pochopitelně může výše uvedené vyvolat protesty a bouřlivý nesouhlas Zemanových příznivců, ale o to tady nejde. Objektivně vzato a konstatováno nezávislým pozorovatelem jsou na videu z Lán okamžiky, kdy o zdravém projevu nelze mluvit ani při nejlepší vůli.

Podporu pro takový závěr lze získat na webu České televize, kde je záznam ke zhlédnutí. Konkrétně v intervalu stopáže 07:00–8:40. V 8:12 dojde k onomu zmatení korigovanému Vratislavem Mynářem. Sporných okamžiků vyvolávajících obavy o Zemanův aktuální zdravotní je ale více. Video můžete vidět ZDE.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:24 čtvrtek 1. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 139
  • 51
  • 46
  • 33
  • 21
  • 16