Skončí nájezdy opilců? Palma de Mallorca zavádí vysoké pokuty za pití na ulici

Obyvatelům metropole Baleárských ostrovů Palma de Mallorca došla trpělivost s neurvalými turisty, kteří pod vlivem alkoholu dělají z centra města pekelné místo k životu. V letní sezoně proto bude zakázáno pití alkoholu v některých částech města. Za porušení této vyhlášky bude hrozit pokuta až osmdesát tisíc korun. Omezení se dotkne hlavně zón oblíbených britskými a holandskými turisty.

Nové nařízení, které má zklidnit rozdováděné turisty a umožnit místním se v létě vyspat, bude platit od 1. dubna do konce září, kdy na Mallorku přijíždí nejvíce turistů. 

V ulicích nově označených jako zóny zvláštního turistického zájmu nebudou smět být v letní sezoně otevřené předzahrádky. 

Podle deníku ABC se mohou provozovatelé barů pokutě vyhnout, pokud předzahrádku zasklí, případně jinak uzavřou.

Opatření se týká i reklamy na alkohol. Ve vymezených zónách nebude smět být alkohol za výlohou, bary a restaurace nebudou smět viditelně z ulice nabízet slevy na konzumaci alkoholu, například jako takzvané happy hours.

K omezením radnici v Palmě de Mallorca vedly hlavně stížnosti obyvatel a také poměrně stupidní hra známá jako balconing, při které se tam každoročně zraní, někdy i smrtelně, několik lidí. 

„Zábava“ v tomto případě spočívá v tom, že zejména mladí turisté přelézají z jednoho hotelového balkonu na druhý, často pod vlivem alkoholu a jiných drog.

Mallorca je jedním z Baleárských ostrovů, které jsou po Katalánsku druhou nejoblíbenější turistickou destinací ve Španělsku. Ročně toto místo navštíví více než než patnáct milionů turistů. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:15 středa 17. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8