Španělsko brojí proti vajglům: Budou vratné jako lahve?

Až na 100 korun si v případě schválení opatření přijde ve Španělsku každý, kdo odevzdá množství nedopalků odpovídající jedné krabičce. Připravovaný zákon by měl pomoci lidem bez domova a zároveň by měl vést k omezení kouření. Výrazně by zvýšil cenu jedné krabičky, protože veškeré náklady s tím spojené by šly za tabákovými koncerny. Důvodem je marný boj s vajgly, které končí z velké části na ulici, v horším případě v mořích a oceánech.

Spolu se zákazem používání jednorázových plastů Španělsko začátkem roku zavedlo pravidlo, podle kterého budou tabákové firmy muset platit za úklid cigaretových nedopalků.

Novela je součástí širších snah o redukci jednorázových produktů a posílení recyklace odpadů. Tabákové firmy budou muset nově platit za úklid nedopalků z ulic španělských měst. Zatím ale není jasné, jak přesně bude celý proces vypadat a kolik bude tabákové firmy úklid stát.

Podle dřívějších odhadů z Katalánska se náklady na úklid nedopalků pohybují mezi dvanácti a jednadvaceti eury za osobu za rok. To dohromady dělá asi jednu miliardu eur ročně. Tabákové společnosti zřejmě tyto náklady přesunou na zákazníky prostřednictvím zdražení cigaret.

Server The Guardian upozornil před časem na plán katalánské vlády, podle kterého by každý, kdo odevzdá cigaretové nedopalky v ekvivalentu krabičky cigaret, měl dostat odměnu ve výši čtyř eur. Náklady na opatření by mělo pokrýt zdražení jedné cigarety o dvacet centů, což by vedlo ke zvýšení ceny za krabičku cigaret na zhruba dvojnásobek.

Nedopalky jsou ožehavým problémem nejen v Česku.

„Současná situace, kdy okolo 70 procent cigaretových nedopalků končí buď na zemi, nebo v moři, je neúnosná. To už se nesmí dít. Chceme s tím skoncovat co nejdřív,“ řekl tehdy šéf katalánské odpadové agentury Isaac Peraire Soler.

Záměrem je částečně také motivovat lidi bez domova, aby se podíleli na úklidu ulic a zároveň měli možnost dostat za svou práci odměnu. The Guardian připomíná, že k podobnému kroku v 80. letech přistoupilo město New York, které nabízelo bezdomovcům odměnu za sběr plastových lahví a hliníkových plechovek.

Nedopalky jsou ožehavým problémem nejen v Česku.

Podobné opatření by se jistě setkalo s velkým úspěchem i v Česku. Nejen proto, že roste počet lidí bez domova, neklesá ani množství vajglů v ulicích, byť jsou odpadkové koše na každém kroku. Finanční motivace by jistě řadu lidí přiměla se nad zdánlivou „maličkostí“ zamyslet a chovat se ekologičtěji.

Je ale docela smutné, že se k takovému jednání musejí lidé v 21. století nutit penězi. Že to nedělají tak nějak automaticky...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:56 středa 24. května 2023. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 5
  • 4
  • 3
  • 3
  • 3