Krize v České televizi: Politici ve spacáku bivakovali v newsroomu

Jaká je situace na České televizi? | foto: Koláž Expres/Česká televize

Před sedmnácti lety došlo k dramatickým událostem v České televizi. Spouštěčem „televizní krize“ bylo odvolání jejího generálního ředitele Dušana Chmelíčka. Místo něj nastoupil Jiří Hodač, kterého vybrala Rada pro Českou televizi. A začaly se dít velmi zajímavé věci.

Odvolání Chmelíčka totiž pracovníci České televize nepřijali a založili krizový výbor. Rovněž odmítali autoritu nového ředitele Hodače. Ve svém manifestu nazvaném 2000 slov v roce 2000 požadovali Hodačovo odstoupení i odstoupení celé Rady ČT.

Redaktorům vadilo, že Rada podle nich rozhodovala politicky, Hodač měl být spřízněn s ODS. Byla to doba opoziční smlouvy a i celospolečenská situace byla kvůli tomu velmi vypjatá. Olej do ohně přilil sám Hodač, když jako novou ředitelku zpravodajství vybral Janu Bobošíkovou, která působila v minulosti jako poradkyně Václava Klause.

Situace se dále vyhrotila, když Hodačem pověřená ochranka přestala pouštět vzbouřené novináře do budovy České televize. Bobošíková rozjela s malým týmem externistů vlastní provizorní vysílání z prostor TV Nova. Pro tento kanál se vžil lidový název Bobovize. Původní tým redaktorů dále vysílal z velínu České televize, který obsadili. Jejich zpravodajské relace bylo ale možné sledovat jen přes satelit nebo kabelovou televizi. Vznikla tak situace, kdy Česká televize vysílala na dvou kanálech dvě různá zpravodajství – Bobošíkové a televizních vzbouřenců.

Bobošíková se pokusila vzbouřené redaktory propustit a rozdala jim výpovědi, které ale nepřijali. Hrozilo nebezpečí, že Bobošíková nechá vyvést novináře ochrankou, takže do budovy přišli politici z tehdejší čtyřkoalice vedení Janem Rumlem a Ivanem Pilipem. Ti se „ubytovali“ ve velíně, a dokonce tam přespávali ve spacácích. Právě tento moment se hodně zapsal do paměti veřejnosti. Vzbouření novináři měli na své straně profesní organizace, část politiků i velkou část veřejnosti. Hodač se neúspěšně pokusil obnovit pořádek a prosadit svou autoritu.

V Praze a dalších městech se mezitím začaly konat demonstrace na podporu vzbouřenců. Senát vyzval Hodače k rezignaci. Stejně tak Sněmovna konstatovala, že sice Hodač byl jmenován v souladu se zákonem, ale jediným řešením situace je jeho odstoupení. Pokud by Hodač neodstoupil, měla ho Rada ČT odvolat.

Hodač sice odmítl odstoupit, ale následně zkolaboval a skončil v nemocnici. Následně bezpečnostní agentura přestala bránit ve vstupu do televize. O pár dní později Hodač odstoupil ze zdravotních důvodů. Poslanecká sněmovna odvolala celou Radu ČT a celá krize tím fakticky skončila. Novým ředitelem byl zvolen Jiří Balvín, který propustil Hodačovy manažery a dohodl se se stávkujícími redaktory. Ti přestali blokovat velín a situace v televizi se normalizovala.

Dodnes je tato krize vnímána rozporuplně. Novinářům se jednoznačně podařilo ubránit televizi před politickým ředitelem, na druhou stranu bivakování Rumla a Pilipa, kteří byli rovněž politici, vneslo otazníky o budoucí nestrannosti České televize. Ta už od těch dob bývá svými odpůrci kritizována, že je havlistická a nadržuje politikům z liberálního názorového a politického spektra. Ostatně tyto námitky zaznívají intenzivně i dnes a Česká televize se nachází pod trvalou palbou celé řady svých odpůrců v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Je tedy možné, že někdy v budoucnu se situace kolem veřejnoprávní televize opět vyhrotí.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:00 pátek 20. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 14
  • 6
  • 6
  • 6
  • 6