Soud: Zfušované egyptské protokoly a Kramného podivný příběh

Obhájkyně Rejžková minulý týden slibovala klíčový důkaz, který Kramnému zásadně pomůže. Dočkáme se již dnes?
  • Dnes opět pokračuje soud s Petrem Kramným
  • Na programu je výslech dvou svědků
  • Patrik M. pracoval jako animátor v Egyptě
  • Lenka H. je Kramného psycholožka z vazební věznice
Obhájkyně Rejžková minulý týden slibovala klíčový důkaz, který Kramnému zásadně pomůže. Dočkáme se již dnes?

Páteční soud nedopadl pro Kramného nejlépe. Po skončení očividně nebyla ve své kůži ani advokátka Rejžková, která první den hýřila optimismem a mluvila na kameru. V pátek ihned opustila budovu v doprovodu Kramného rodičů.

Státní zástupce Vít Legerský dobře mířenými otázkami zásadně napadl Kramného verzi o tom, že byla rodina otrávena a on jako jediný zázrakem přežil.

Dnešní líčení Expres.cz opět sleduje živě ze soudní síně:

8:35 Sedíme v soudní sini. Nejdřív dnes byli vpuštěni obhájkyně Rejžková, státní zástupce Vít Legerský a rodiče Petra Kramného. Po nich přivedli obžalovaného a až po nich šla veřejnost.

8:38 Rodiče na chodbě dnes stáli odděleně od novinářů, za páskou a vedle policie.

8:39 První dnešní svědek je už také v soudní síni. Vypovídat bude psycholožka Petra Kramného z vazební věznice.

8:44 Psycholožka Lenka H. popisuje náplň práce ve věznici. Neprovádí diagnózy a terapie, mají pouze za úkol zajistit duševní zdraví vězňů.

8:46 Vstupní rozhovor s Kramným nedělala dotyčná ale její kolega.

8:48 Nyní psycholožka popisuje náplň práce konkrétně s Kramným, stále na obecné úrovni - motivační rozhovory, zajištění, že klient nemá sebevražedné tendence a tak dále.

Kramný je ve věznici pod zvýšeným dohledem!

8:51 Ze začátku prý Kramného kontrolovali každý den. „Vzhledem k tomu, že je mediálně známý a jedná se o závažný případ,“ říká psycholožka.

8:52 Soudkyně se snaží zjistit, odkud šlo nařízení na zvýšený dozor. Podle psycholožky se však nejedná o nic výjimečného a týká se to více věznů.

8:55 Psycholožka mu dávala i pár testů, aby si byla jistá, že nemá deprese. „Vše vyšlo v pořádku,“ říká.

8:56 Teď se Lenky H. ptá Petr Kramný: „Řešili jsme během našich sezení, proč k tomu vlastně vůbec došlo, co bylo příčinou situace? Trápilo mě to?“ Psycholožka: „Ano, to jsme taky řešili, snažil se pochopit, jak se to celé stalo, bavili jsme se o tom často a hledali řešení.“

8.59 Psycholožka po odpovědi na Kramného dotaz odešla. Další svědek je v plánu až na 12:30, jiná svědkyně se omluvila kvůli dovolené. Soudkyně nyní čte seznam listinných důkazů: smlouva na pojištění Kramného, úmrtní listy Kláry a Moniky, DVD se záznamem pitvy...

9:05 Petr Kramný sedí a kouká střídavě na soudkyni, na Rejžkovou a do papírů na stole.

9:09 Státní zástupce Vít Legerský nežádá přečtení ani nahlédnutí žádného z listinných důkazů. Petr Kramný chce přečíst úmrtní listy vydané egyptskou stranou, a také předběžnou pitevní zprávu.

9:11 Úmrtní listy byly vydány 4.srpna 2013 egyptským doktorem. Uvedeno je pohlaví, věk, místo narozeni a úmrtí. Na úmrtních listech Kláry a Moniky Kramné stále chybí hodina smrti.

9:15 Kramný nemá dotazy, soudkyně se chystá číst další důkazy.

9:22 V důkazech jsou různá data z tabletu, telefonu, historie prohlížeče, DVD s přílohami k posudkům a tak dále.

9:31 Soudkyně čte znalecký posudek mobilního telefonu Petra Kramného. V posudku ale není nic mimořádného nebo neznámého, a tak nikdo nemá další dotazy.

9:40 Čtou posudky z oblasti počítačů a znalecký posudek, jenž analyzuje data z mobilu Moniky Kramné a výpis historie prohlížení webových stránek.

9:44 Kriminalisté podrobili genetické analýze žluté tričko Petra Kramného, které měl podle delegátky v době nalezení těl Moniky a Klárky na sobě. Zkoumali stopy krve, slin a spermatu. Policie zkoumala také Moničinu kulmu na vlasy a žehličku.

„Nenašel jsem žádné známky násilí na těle, důvod smrti nemohu určit,“ stojí v protokolu o ohledání těla Moniky.

9:53 Obžalovaný požaduje přečtení protokolu o ohledání mrtvol na místě činu.

9:55 V protokolu po ohledání těla Klárky stojí: „Na sobě měla tričko s potiskem, byla bílá, bez známek života, oční čočky rozšířené, bez škrcení, řezných stop, namodralé končetiny. Tělo je ohnuté do předklonu, lokty spočívají na kolenou, na levém koleni je modřina.“

10:05 Soudkyně vyhlásila krátkou pauzu. Za 15 minut bude líčení pokračovat čtením dalších důkazů.

10:20 Advokátka Rejžková dala na chodbě krátký rozhovor na kameru. Je ráda, že se proces konečně přibližuje k tomu, co se stalo v Egyptě.

Protokoly podle ní svědčí o tom, že těla ohledala policie, nikoliv delegátka CK, jak bylo řečeno minulý týden. Opírá se pak zejména o to, že expert na místě nenalezl žádné známky násilého úmrtí. Ty podle jejích slov našli až čeští patologové o třičtvrtě roku později, protože zasedli ke knihám a zkrátka potřebovali něco najít.

10:30 Líčení pokračuje dalším zdlouhavým čtením seznamu důkazů.

10:40 Některé důkazy jsou psané ručně a navíc v Egyptštině, jsou tak nevyluštitelné i pro profesionální překladatele.

10:47 Soudkyně dočetla svazek 13. Vít Legerský nežádá přečtení žádného z důkazů. Petr Kramný naopak žádá úplně všechny!

10:50 Začíná čtení prvního z důkazů, zpráva z lékařské patologie z egyptské nemocnice.

10:55 Egypťané nenalezli žádné násilné známky na obětech a podle zprávy zemřely obě ženy pravděpodobně na otravu neznámou látkou.

11:00 Součástí je i seznam předmětů, které byly posbírány a zapečetěny v okolí těl obětí. Sáčky se zvratky, léky, lahve od koly,... V ničem nebyly zjištěny stopy jedovatých látek, léků nebo drog.

11:10 Podle závěrů z Egypta byly obě ženy silně dehydrované v důsledku zvracení a průjmu. Tato informace Kramného viditelně potěšila. Soudkyně jej však zpražila pohledem a pokračovala s tím, že přeci ženy nezvracely dva dny.

11:15 Důkazy obsahují také svědectví polské turistky, která bydlela ve stejném hotelu. Jak už dříve zaznělo, nejdříve slyšela hlasy a poté u ní zaklepal Kramný a oznámil co se stalo. Nebyl nijak výrazně emotivní.

11:20 Soudkyně pokračuje čtením dalších zpráv. Kramného zajímají dvě věci: Podle Egypťanů zemřely oběti v důsledku dehydratace z průjmů a zvracení, pravděpodobně kvůli otravy. Některé látky se v těle rozkládají a v době smrti už mohou být přeměněné nebo z těla zcela vyloučené.

11:25 I z dalších čtených listin je jasné, že egyptská strana neprovedla zrovna učebnicovou policejní práci. Vedle neúplných protokolů z ohledávání mrtvých těl nyní soukdyně četla podivný výslech egyptského plukovníka. Ten údajně prováděl „tajné vyšetřování“ s pomocí „tajných zdrojů“. Samozřejmě nevyloučil ani nepotvrdil Kramného zavinění a nebyl schopen stanovit příčinu smrti.

11:35 Četly se dále toxikologické zprávy a výslechy lékařů. Vše je zdlouhavé a většinu času se nudil i sám Petr Kramný.

11:45 Soudkyně dočetla seznam důkazů a vyhlašuje přestávku. 12:30 budeme pokračovat. Na programu je výslech animátora z Egypta, Patrika Mitáše. Ten by měl vyjasnit vztah Kramných a vypovědět, zda se hádali, či zda byl svědkem žárlivých scén, kterých se údajně měla dopouštět Monika i Petr.

12:35 Soudní líčení po přestávce pokračuje. Svědek Patrik M. stojí v řečništi.

12:43 Svědek pracoval jako animátor v Titanic Palace, byl tam až do poloviny listopadu 2013. Potvrzuje výpověď delegátky, která uvedla, že byl hotel přeplněný a některé rodiny musely být přesunuty do sesterského hotelu. Kramní a ještě jedna rodina trvali na tom, aby zůstali tam, kde měli být.

12:49 Nic zvláštního na Kramných nepozoroval: „Všichni, co tam byli, si to chtěli prostě užit, nevšiml jsem si ničeho zvláštního.“

12:50 Soudkyně se ptá na informační schůzku, na které Kramní údajně nebyli. Ptá se nejspíš proto, že se na schůzce řešilo mimo jiné i to, co dělat v případě zdravotních potíží.

12:53 „Jak jste se dozvěděl o úmrtí Moniky a Kláry,“ ptá se soudkyně. „Volali mi z recepce, ten den, kdy se to stalo, přijela Alžběta a pak kontaktovali mě. Bylo to někdy nad ránem,“ odpovídá svědek.

12:55 Svědek uvádí, že byl s Kramným na klinice. Kramného viděl na kapačkách, už je měl, když svědek dorazil do nemocnice.

12:57 Soudkyně se ptá, o čem se bavili, a jestli měl nějaké zdravotní potíže. „Z okna jsem ho slyšel zvracet,“ vzpomíná Patrik M. s tím, že nebyl v přímém kontaktu s obžalovaným, a tedy nemůže s jistotou potvrdit, že šlo o zvracení. Mohlo jít o zvukové projevy při výplachu žaludku.

13:00 Soudkyně se ptá, jak se Kramný choval. Patrik M. vypovídá, že říkal že je mu zle, ptal se, co se děje, a proč je mu špatně. Prý byl pod lékama a působil oblbnutě.

13:04 O tom, co se stalo, vyprávěl Kramný svědkovi stejně jako delegátce: „Šel pro vodu, bylo všem špatně, pak ležel s Klárou, pak zjistil, že je mrtvá.“ Kramný brečel a byl viditelně nešťastný.

13:09 Po přestěhování z hotelu už byl Patrik M. s Kramným v kontaktu pouze kvůli překladům.

13:12 Když s ním ale ještě byl, snažil se ho rozptýlit, něco hrát, jít se projít, zajít na jídlo či pití, Kramný odmítl a chtěl zůstat na recepci u internetu. „Pořád nevěděl, co se děje, nikdo mu to neřekl,“ vzpomíná. Kramný si vysloveně žádal o přístup k netu, ten mu zařídila delegátka. Chtěl sledovat, jak se postupuje, protože nevěděl, jak umřely a proč, a co se bude dál dít.

13:14 Legerský má nyní na svědka otázky. Na otázku, od kdy byl v Titanic Palace odpovídá, že asi od přelomu dubna a května. Nic podobného se jiným lidem nestalo. Kromě faraonovy nemoci, která je běžná.

13:18 Rejžkova se ptá, nakolik byl svědek přítomen v pokoji, a co viděl. Údajně jen vstupní chodbu a část pokoje. Rejžkova se ptá, jestli tam byl zápach, svědek říká, že ano, ale nedokáže ho specifikovat a nebyl nijak výjimeční v prostředí hotelu. Obhájkyně Petra Kramného se znovu doptává na léky, které Kramný užíval. Podle svědka bral antinal, o jiných lécích neví. Pak v nemocnici dostal několik léků na uklidnění.

13:23 Soudkyně ještě jeden dotaz, zda měly nějaké jiné rodiny zdravotní problémy. „Ne, jen oni,“ odpovídá svědek.

13:24 Legerský má ještě dotaz, jak svědek ví, že Kramný dostával kapačky na uklidnění. Svědkovi to řekl doktor, protože i sám Kramný chtěl vědět, co mu dávají, tak se na to ptal. Legerský se ptá, z jakého materiálu byly baterie v koupelně a koncovky sprch. Na to si ale svědek nepamatuje.

13:26

Kramný: „Pamatujete si, jak vám po příjezdu na recepci Monika nabídla tykání?“

Svědek: „Ano.“

Kramný: „ Měl jsem s tím nějaký problém?“

Svědek: „Neměl.“

13:29 Poslední dotaz obhájkyně Rejžkové - zda někdo sdělil Kramnému nějakou verzi vyšetřování v Egyptě. „Během výslechu, u kterého jsem byl, tak ne,“ odpovídá Patrik M. a poté odchází ze soudní síně.

13:44 Soudkyně Gilová se probírá hromadou papírů a vcelku nezúčastněně komentuje, že je v nich to samé, co už zaznělo.

13:49 Několik minut se čtou listinné důkazy. Nikdo nemá žádné dotazy. „Pokračovat ve čtení listinných důkazů budeme zítra. A pokud se nic zásadního nestane, líčení bude odročeno až na 23. září, kdy bude vyslechnut další svědek,“ informuje soudkyně Gilová.

Zítra bude líčení pravděodobně odloženo až na 23. září, kdy je na programu výslech další svědkyně.

Jak reagovala na dnešní líčení Jana Rejžková a co dalšího můžeme od obhajoby očekávat si můžete přečíst ZDE.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:03 úterý 12. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 9
  • 7
  • 6
  • 6
  • 5