Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Soud se zastal Somálky, která žaluje ředitelku školy. Je to začátek islamizace, rozčiluje se Okamura

    Ředitelka Ivanka Kohoutová u Nejvyššího soudu v Brně neuspěla. | foto: Koláž Expres

    Somálská studentka Ayan Jamaal Ahmednuurová se v roce 2013 pustila do křížku s ředitelkou pražské Střední zdravotnické školy v Ruské ulici. Tu podle jejích slov musela opustit poté, co jí ředitelka zakázala ve škole nosit hidžáb na teoretickou výuku. Původně jej měla odkládat pouze na praxi. Ředitelky se v minulosti zastal například prezident Miloš Zeman, který jí udělil medaili Za zásluhy o stát.

    Kauza o nošení šátku na české škole, zdá se, opět nemá konce. Nejvyšší soud v Brně se totiž, na rozdíl od předchozích dvou rozhodnutí soudů, přidal na stranu Somálky, která se soudí se zdravotnickou školou v Praze. Podle soudu neměl zákaz šátku při teoretické výuce žádný legitimní cíl. Soud uvedl, že Česká republika musí akceptovat a tolerovat různé náboženské proudy.

    Do sporu mezi studentkou a vedením školy v čele s ředitelkou Ivankou Kohoutovou se v minulosti zapojila řada politiků společně s Václavem Klausem mladším, Tomiem Okamurou nebo prezidentem Milošem Zemanem. Ten minulý rok ředitelce udělil medaili Za zásluhy o stát. Hrad ji tehdy označil za „statečnou ženu v boji s netolerantní ideologií“.

    Na straně mladé Somálky byla veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, jíž rozhodnutí soudu udělalo radost.

    „Mám radost. I proto, že Nejvyšší soud v rozhodnutí vychází ze stejných principů, na nichž jsem postavila svůj právní názor na tento případ už v roce 2014. Současně je mi ale té studentky líto, protože se práva domáhá už šest let a tímto rozhodnutím pro ni věc ještě stále nekončí. Tento případ dokládá, jak těžké a náročné je pro oběť diskriminace domáhat se spravedlnosti,“ řekla ČTK Šabatová. 

    Žalovaná ředitelka zdravotnické školy Ivanka Kohoutová v doprovodu svého advokáta. Kohoutová popírá, že by studentka vůbec mohla být diskriminována.

    Ředitelka Kohoutová odmítla vyjádření soudu komentovat, dokud se s ním blíže neseznámí.

    Vyjádřit se naopak již stihl Tomio Okamura, kterého výrok soudu evidentně nepotěšil. „Neuvěřitelné dnešní rozhodnutí Nejvyššího soudu, které podle našeho názoru de facto podporuje islamizaci naší země!“ vyjádřil se Okamura s tím, že šátky to začíná a prosazením práva šaría to končí.

    Ahmednuurová žádá od školy omluvu a šedesát tisíc korun. Dnešní výrok Nejvyššího soudu ČR jde proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 10 a Městského soudu v Praze, které se v minulých letech opakovaně přiklonily na stranu ředitelky školy.

    „Normy společenského chování včetně odívání však žalobkyně užitím muslimského šátku neporušila, neboť zahalení vlasů obecně nevzbuzuje pohoršení, je u žen běžné nejen při pobytu venku, ale i uvnitř budov. Skutečnost, že způsob vázání hidžábu je v naší společnosti cizorodým prvkem, neznamená porušení norem společenského chování, mravnosti, respektive morálky,“ stojí ve vyjádření Nejvyššího soudu, podle něhož zahalení hidžábem nezvyšuje bezpečnostní rizika ani nekomplikuje identifikaci dívky. 

    „Nemůže-li být žalobkyně zahalena hidžábem a projevit tak své náboženské přesvědčení a víru, což má pro ni zásadní význam, dopadá na ni zákaz nošení pokrývek hlavy ve škole ve srovnání s ostatními studenty tíživěji. Je tím znevýhodněna oproti ostatním studentům, kteří jsou jiného náboženského přesvědčení, jehož symbolika nebyla zákazem pokrývek hlavy dotčena, anebo nejsou věřící,“ uvedl mluvčí soudu Petr Tomíček. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:48 sobota 4. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      157
    • Tvl
      41
    • Super
      38
    • Cože
      33
    • Sladký
      31
    • Haha
      28