Řidič ze Studénky šokoval: Soudce poučoval, jak se jezdí na přejezdu v Polsku

Padesátiletý polský řidič kamionu ve středu stanul před Okresním soudem v Novém Jičíně. V červenci loňského roku vjel i přes blikající výstražná světla na železniční přejezd ve Studénce a srazil se s projíždějícím Pendolinem. Jeho vysvětlení šokovalo i soudce.

Vinou Slawomira Wojciecha Sondajova zemřeli při loňské nehodě ve Studénce tři lidé. Řidič kamionu, který ignoroval červená výstražná světla na vlakovém přejezdu, se ve středu hájil před soudem.

Svou výpovědí Sondaj překvapil i soudce: „Světelné zařízení fungovalo už půl minuty, ale závory byly nahoře. To znamená, že můžu na přejezd vjet a vyjet.“

Fotogalerie

Soudce rozčíleně argumentoval tím, že červené světlo nařizuje zastavení nejen v Česku, ale i v Polsku, a všude jinde na světě.

Sondaj u soudu několikrát zopakoval, že neslyšel zvukové znamení a zaměřil se jen na zvednuté závory. „Když jsou dva bezpečnostní prvky v rozporu, jsou pro mě důležitější závory,“ řekl kamioňák, který má v záznamech 19 přestupků.

Když Sondaj vjel na koleje a závory se zavřely, tak si polský kamioňák myslel, že se stala nějaká porucha: „Závory byly dole, což znamenalo, že z přejezdu nemohu vyjet. Myslel jsem, že nějaká fotobuňka upozorní, že na přejezdu stojí vozidlo. Jenže za šest vteřin přijel vlak.“

Srážka kamionu s vlakem stála život tři lidi, dalších dvacet bylo zraněno, někteří mají doživotními následky. Sondajovi hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti od tří do deseti let vězení. Rozsudek možná padne už dnes.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:58 čtvrtek 26. května 2016. Anketa je uzavřena.

  • 96
  • 26
  • 18
  • 13
  • 11
  • 9