Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Soud s Kramným: Znalec a čiré hypotézy! To je ten „trumf“ Rejžkové?

    • Soud s Petrem Kramným pokračuje i dnes a Expres.cz je u toho
    • Čelí obvinění z dvojnásobné vraždy manželky a dcery v Egyptě
    • Obhájkyně Jana Rejžková předvolala dalšího svědka
    • Vypovídal i znalec z oboru elektrotechniky

    Za jeho propuštění podepisuje mnoho žen petice, Kramný na ně působí jak magnet. | foto: Expres.cz

    Ten měl vyvrátit teorii obžaloby o zabíjení elektrickým proudem, založenou na posudku jiného znalce. Moc se mu to ale nepovedlo. Jeho výstup spíše připomínal frašku!

    Obhájkyně Jana Rejžková přišla s podle ní klíčovým důkazem až poslední den soudu minulý týden.

    Vlastního experta na elektrotechniku povolala mimo jiné proto, že znalec obžaloby nebyl osobně přítomen v Egyptě.

    Obhajoba staví zejména na závěrech z Egypta, které jako příčinu smrti určily dehydrataci, nejspíš na základě otravy neznámou látkou.

    Otráveni byli podle Kramného verze všichni a jemu bylo nejhůř.

    On-line přenos ze soudní síně:

    16:30 Kalivoda v reakci na to jen opakuje, že Sokanský nebyl v Egyptě. Dnešní část soudního procesu končí. Zítra by měl vypovídat údajný milenec Moniky Kramné, pokud se opět neomluví. Expres.cz bude u toho! Pro dnešek děkujeme za pozornost!

    16:23 Obhájkyni Petra Kramného vadí, že Sokanský nepracoval s pitevním protokolem z Egypta, ale jen z posudkem Ústavu soudního lékařství.

    16:20 Rejžková se zvýšeným hlasem napadla Sokanského posudek kvůli tomu, že se měl opírat o tvrzení nějakého kamaráda, který byl v Egyptě. Sokanský ale odporuje, že jeho tvrzení nakonec vůbec nepoužil.

    16:08 Soudní znalec Karel Sokanský na svém posudku trvá. Soudkyně se ho ptá, jestli by se něco změnilo, kdyby měl možnost provést šetření na místě v Egyptě. „Je to irelevantní. Nic to nemění na tom, co jsme napsali,“ řekl Sokanský. Závěry by podle něj byly stejné.

    15:58 "Napětí je dané – tam bylo 220V. Možná malinko větší a menší. Proč to tvrdím? Měli tam svoje spotřebiče, měli i žehličku. Ta síť byla z tohoto hlediska v pořádku. Měřit to tam je tedy zbytečné, já potřebuju spočítat proud napětí - impedance. A ta je jediný problém. Pan Kramný neví, co je jedno a dvoupolový dotyk. Jedno je, když teče přes postiženou osobu do země. Dvou je, když se nulovým vodičem vrací zpátky,“ vysvětluje soudní znalec.

    15:54 „Vážený soude, na svém posudku trvám. Mám pocit, že už ani kolega Kalivoda netrvá na všem, co v tom posudku uvedl a doufám, že netrvá na těch silných slovech. Za prvé, naším cílem bylo počítat proud, protože proud zabíjí. Ten jsme počítali pomocí modelu, použili jsme normu – nevím, jestli kolega tu normu četl – důsledně jsme se drželi mezinárodních a schválených metod.

    Kolega připustil, že je blbost měřit proud, když je tam ten nebožtík a když je mrtvý, tak ta impedance je jiná, než když žije,“ říká Sokanský.

    15:48 Je po přestávce a může se vyjádřit znalec Sokanský, jehož posudek napadal Kalivoda.

    15:37 Rejžková žádá o pětiminutovou přestávku.

    15:32 Kramný chce, aby znalec vysvětlil, co je jednopolový a co dvoupolový dotyk. Řekl, že ve škole se to neučili, a nestudoval to ani na internetu.

    15:21 Znalec se distancuje od tvrzení, že proud zabil Moniku a Klárku „s pravděpodobností hraničící s jistotou“, jak v posudku uvedl Sokanský.

    15:12 Kalivoda v posudku uvádí, že ty plochy vodiče musí mít alespoň 10 cm. Státní zástupce chce vědět, jak na to přišel. Znalec mění výpověď.„Takže to musí být o velikosti aspoň 10 cm?“ ptá se soudkyně a znalec odpovídá: „Ne, to nemusí, to jsem se asi špatně vyjádřil...“

    „No, uvádíte to v tom posudku? Takže na tom netrváte?“ ptá se Gilová. „To může být pět, deset, dva...“říká znalec, a už i Kramný se musí jeho zmatečnému vystoupení smát.

    15:00 Státní zástupce se ptá, co proud zanechává na těle.

    Znalec říká, že případné skvrny nemusí vůbec vidět, nebo mohou být jen jemně ohraničené!

    14:51 Legerský se ptá na specifika egyptské normy, o níž se zmiňuje v posudku.„Já tu Egyptskou normu neznám,“ překvapuje znalec. Neví, v čem se liší od té české.

    14:40 Znalec Kalivoda přiznává, že prováděl jen jeden posudek, kdy došlo k úmrtí jako následku zasažení elektrickým proudem. U druhého byl prý jen jako konzultant.

    14:29 "Za jakých předpokladů mohlo dojít k smrtelnému úrazu elektrickým proudem v prostorách hotelového pokoje? Mohlo k tomu dojít náhodou?“ ptá se soudkyně. „Určitě ne,“ odpovídá znalec poté, co mu znalkyně položí otázku ještě jednou.

    14:21 Gilová upozorňuje na rozpor ve výpovědi, zda je možné, že Moniku a Klárku zabil elektrický proud. Na jednom místě v posudku znalec uvádí, že ano, na druhém, že ne.

    14:15 Soudkyně Gilová se ptá, kolik znaleckých posudků na elektrický proud Kalivoda vypracoval. Znalec překvapivě odpovídá, že jen dva!

    14:03 „Byl podle vás dostatečně zjištěn stav obvodu?“ ptala se Rejžková. „Tady je jednoznačná odpověď, ne, nebyl,“ říká znalec.

    13:54 „Aby znalec byl schopen objektivně posoudit stav obvodů, musí být přítomen na místě, na tom si trvám,“ říká Kalivoda. Podle něj tedy nelze objektivně posoudit, jestli byly elektrické rozvody v takovém stavu, že by se dala elektřina použít jako vražedná zbraň.

    13:48 Soudkyně Gilová se Kalivody ptá, jestli je v posudku Sokanského nějaký rozpor s jeho posudkem. Kalivoda odpovídá, že ne. Oba znalci tedy došli k témuž! Oba ovšem na základě hypotéz.

    13:42 „V hotelu nejsou žádné ochranné prvky, které by hned po zásahu proudem proud vypnuli, takže za určitých okolností by k tomu (zabití člověka proudem, poz. red.) mohlo dojít,“ říká znalec a Kramnému tak příliš nepomáhá.

    13:35 Soudkyně Gilová ztrácí se znalcem trpělivost. Zvyšuje na něj hlas. „Pane znalče, já vím, jak vypadá napájecí šňůra,“ říká soudkyně, když Kalivoda začne ukazovat fotky elektrických kabelů.

    13:28

    Z výslechu ale vyplývá, že Kalivodův posudek tedy také není relevantní z toho samého důvodu - v Egyptě rovněž nebyl!

    13:20 Kalivoda kritizuje Sokanského. Jeho závěry jsou pouhé hypotézy, když v Egyptě vůbec nebyl, a nemohl tak porovnat tamní parametry elektrického rozvodu.

    13:15 "V prostředí jako je hotelový pokoj, kde jsou nějaké prvky, které by měly zabránit úrazu elektrickým proudem běžným dotykem. Máme dotyk dvou a jednopólový. Tak, aby proud procházel, musí být obvod uzavřen, vychází ze zdroje a prochází přes lidský organismus a nějakým způsobem se uzavírá například nohou nebo rukou, která se drží předmětu, který je spojen se zemí. Musíme hledět na vnitřní odpor těla. Literatura popisuje, že lidský organismus počítá s 1000 až 1200 ohmy,říká znalec Kalivoda.

    13:09 Kalivoda rozporuje znalecký posudek, který dříve přednesl jeho kolega Karel Sokanský, a říká: „My jako znalci se musíme opírat o konkrétní fakta, nikoli pouze uvažovat nad modelovými situacemi.“

    13:03 Ozbrojená stráž přivádí do soudní síně Petra Kramného. Vypovídat bude soudní znalec Jiří Stanislav Kalivoda, který už je rovněž na místě.

    9:48 Svědkyně odchází a soudkyně vyhlásila pauzu. Soudní jednání bude pokračovat ve 13:00. V plánu je výslech znalců.

    9:44 Kramný jen dodává, že 3x urgovali opravu trezoru a pořád jim to neopravili, tak měli doklady a peníze zamčené v kufru. Svědkyni to opravili do hodiny, i když to hlásili zároveň.

    9:41 "Jak na vás Kramný působil, když jste ho potkala po té události?“ ptá se Rejžková.

    „Působil jako vždycky. Ale nevypadal nějak moc zdrceně,“ odpovídá svědkyně.

    9:38 Rejžková se ptá na nastavení klimatizace. Svědkyně odpovídá, že si ji každý mohl nastavovat sám.

    9:34 Soudkyně se ptá na Klárku. „Tak ta byla malá, byla plná života, pořád někde pobíhala, tancovala nebo byla v bazénu. Kramní byli někdy na drinku večer,“ říká svědkyně. Soudkyně se snaží ujasnit, který den to bylo. Svědkyně si není úplně jistá, který den to bylo. Byli tam ale všichni, včetně Kláry, pila nějaký džus. Monika pořád něco fotila. 4. den už je svědkyně neviděla vůbec. To si myslela, že jsou na tom výletě a den předtím asi byli na tom drinku. Navazuje to, ale svědkyně není si tím úplně jistá.

    9:32 "Pozorovala jste něco zvláštního?“ zní otázka. „Ne, nic zvláštního, nehádali se nebo něco takového, pan Kramný byl takový odtažitý. Paní byla spíš taková spokojená, veselá, usměvavá,“ odpovídá svědkyně.

    9:30 Svědkyně uvádí, že 3. den od příjezdu. (Klára a Monika zemřely 4. den)

    9:29 Soudkyně se ptá, kdy to bylo?

    9:28 Monice bylo prý tak špatně, že zrušili plánovaný výlet do delfinária, dodala svědkyně.

    9:27 "Jednou u dětského bazénu jsem si všimla, že tam Monika leží, tak jsem se ptala, co se děje,“ říká svědkyně.

    9:26 Soudkyně položila zásadní dotaz, zda měli problémy i Kramní.

    9:21 Svědkyně uvádí, že si několik lidí z hotelu stěžovalo na zdravotní problémy, především šlo o střevní potíže. Nepovažovala to za nic neobvyklého. „V Egyptě je všechno jiné, především voda,“ uvedla.

    9: 19 Na otázku soudkyně, zda se stýkali s rodinou Petra Kramného, odpovídá: „Ano, vídali jsme se u bazénu, na snídani. Moje vnučka si hrála s Klárkou, chodily spolu do dětského klubu.

    9:18 Svědkyně odpovídá, že na pokoji nefungoval pouze trezor, u Kramných prý také.

    9:17 Soudkyně položila svědkyni první dotaz: „Můžete soudu říci, zda jste kromě toho problému s ubytováním měla nějaký další problém? Z hlediska poskytnutí služeb hotelu, jestli byla nějaká porucha?

    9:12 Petr Kramný sedí s hlavou opřenou o ruce nebo si hraje s tužkou. Na sobě má modrou pruhovanou košili.

    9:10 U řečnické pultíku stojí připravená první svědkyně - Taťána K., která bydlela se svojí vnučkou na stejném patře hotelu, kde zemřela Monika s Klárkou.

    9:05 Sedíme v soudní síni, která praská ve švech. Zbývá pouze jedno volné místo v lavicích pro veřejnost. Dnes se očekává průlomový důkaz obhajoby, který má vytáhnout Kramného obhájkyně Jana Rejžková.

    Obhájkyně Petra Kramného Jana Rejžková.

    V jedné z výpovědí minulý týden mimochodem zaznělo, že by se prý Kramný ani nedivil, kdyby rodinu otrávila manželka Monika.

    V neprospěch jeho verze stálo minulý týden hned několik faktů z výpovědí svědků.

    Fotogalerie

    Státní zástupce Legerský se vyptával delegátky cestovní kanceláře, která Kramného doprovázela ráno v den tragédie do nemocnice. Po cestě prý Kramný nezvracel, nepotřeboval na WC a nepotřeboval přestávky.

    Vypovídal také animátor Patrik M. Kramného údajně slyšel zvracet, když šel kolem otevřeného okna nemocnice. Jenže mohlo jít o zvuky při vyplachování žaludku.

    V kauze stále panuje spousta nejasností. V egyptských protokolech jsou například celé strany popsané jen ručně, a to takovým škrabopisem, že měl tlumočník prostě smůlu a dodnes se neví, co je v nich napsané.

    Pořádný údiv vzbudila i výpověď delegátky, kterou policie v hotelu údajně požádala, aby se na těla obětí podívala ona, protože mají ramadán.

    Těla obětí dostali čeští experti s několikaměsíčním zpožděním, v pokročilém stádiu rozkladu a bez některých klíčových orgánů, například žaludku. To se pak otrava zjišťuje poněkud těžko.

    Minulý týden měl také vypovídat údajný milenec Kramné Ján R. Ráno se však omluvil emailem kvůli pracovní neschopnosti.

    Soudkyně Renata Gilová to chladně okomentovala tím, že pokud se bude soudu vědomě vyhýbat, bude náležitě potrestán.

    Vše ohledně procesu Petra Kramného najdete pod hashtagem #kauzakramný.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:03 čtvrtek 21. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      11
    • Trapas
      10
    • Sladký
      9
    • Tvl
      9
    • Haha
      8
    • Cože
      7