Breivik je padouch a jeho duše netrpí, říká odborník. Soud s ním je cirkus

Vrah 77 lidí Anders Breivik zažaloval Norsko za porušování lidských práv. Vrcholem drzosti podle odborníka je, že norské soudnictví zatěžuje kvůli jeho lidským právům.

Muž, který v létě roku 2011 zavraždil desítky nevinných lidí na norském ostrově Utøya, se po čtyřech letech objevil na veřejnosti. A hned vyvolal rozruch. Holohlavý Breivik totiž pozdravil přítomné nacistickým pozdravem.

Nenechal tak nikoho na pochybách, že za svůj několikaletý pobyt ve vězení rozhodně pravicový extremismus neopustil. Ba právě naopak. I svým novým účesem naznačil, že s holými lebkami stále sympatizuje.

Fotogalerie

Breivik si vězení zřejmě spletl s luxusním hotelem, a tak si stěžuje, že jsou mu upírána práva na soukromí a rodinný život a korespondenci.

„Tento padouch pobývá v luxusním vězení. Vůbec bych se netrápil tím, jestli dušička vraha trpí. Má přepychovou péči,“ komentoval psychopatolog Andrej Drbohlav Breivikovo obvinění norské vlády z porušení dvou článků evropské Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Bizarní soudní proces, který probíhá v uzavřené tělocvičně věznice za přísných opatření, bude trvat do pátku. Breivik, který má k dispozici tři místnosti, kde může studovat, sledovat TV nebo hrát hry na PlayStation, bude vypovídat o svých vězeňských poměrech až ve středu.

Má potřebu na sebe akorát upozorňovat a jde mu o to, aby se na něj nezapomnělo, proto taky tento soudní proces probíhá. Třeba všechny jeho dopisy psané z cely jsou dostupné na internetu, a to je chyba. Jedná se o selhání celého systému, protože jeho myšlenka žije dál a on to tímto podporuje a my mu to umožňujeme.“

Pravicový extremista si odpykává jednadvacetiletý trest a vadí mu, že musí nosit pouta a snášet pravidelné prohlídky cel.

No tak to ve vězení ale chodí! Breivik je navíc podezírán z toho, že chtěl upozornit na svoje smýšlení svoje sympatizanty venku. Právě v době, kdy Evropa zažívá vzestup pravicového extrémismu, se mu to hodí.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:12 středa 13. července 2016. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 14
  • 11
  • 11
  • 11
  • 6