O duševních schopnostech prezidenta žertovat můžeme, o smrti ne, říká advokát Sokol

Pan prezident má rakovinu a zbývá mu maximálně sedm měsíců života! To je sdělení, které hýbe Českem. Na základě svých zdrojů jej zveřejnil brněnský radní za Žít Brno Svatopluk Bartík. I přes vypjaté a emotivní reakce na svém tvrzení trvá. Proto se Hrad rozhodl reagovat právní cestou a trestním oznámením. Zemanův lékař totiž diagnózu zhoubné nemoci také odmítá. Pokud by však Bartíkovo tvrzení bylo založeno na pravdě, úspěšní by prezidentovi právníci být nemuseli. Alespoň to tvrdí advokát Tomáš Sokol.

O velmi špatném zdravotním stavu hlavy státu se spekuluje nejméně od jara tohoto roku, nyní však situace graduje. Miloš Zeman hodlá opět kandidovat na úřad prezidenta a mnozí poukazují na fakt, že by to nemusel zvládnout.

„Současný zdravotní stav pana prezidenta po kontrolních, klinických i laboratorních vyšetřeních v žádném případě nepotvrzuje lživé informace o jeho vážném zdravotním stavu. Jedná se o zcela vymyšlené, ničím nepodložené zprávy,“ zveřejnil Hrad na svém webu stanovisko ošetřujícího lékaře prezidenta republiky MUDr. Miloslava Kalaše.

V návaznosti na to se objevil na Facebooku Zemanova mluvčího Ovčáčka tento text: „Rychle a razantně: Ve věci lživých tvrzení S. Bartíka bylo dnes podáno prostřednictvím právního zástupce pana prezidenta: trestní oznámení pro podezření z trestného činu pomluvy, dále pak žaloba na ochranu osobnosti a návrh na předběžné opatření soudu, aby S. Bartík informace stáhl a dále je nerozšiřoval.“

Prezident se brání Bartíkovu tvrzení o rakovině.

K celé záležitosti a o šancích takového postupu promluvil elitní advokát Tomáš Sokol. „Já se domnívám, že by žaloba měla velmi slušnou šanci na úspěch, pokud by byla rozumně koncipována jako žaloba na ochranu osobnosti, protože sdělovat o někom, byť by to byl prezident, nepravdivou informaci o tom, že trpí smrtelnou chorobou, je ohavnost. O něčem jiném by to bylo, kdyby to byla pravda, protože tam bych váhal,“ uvedl v internetovém pořadu Štrunc!

„Míra té ohavnosti stoupá v případě, že by to bylo nepodložené, protože můžeme žertovat o duševních schopnostech pana prezidenta, můžeme žertovat o čemkoliv, ale pořád je to člověk a hovořit o někom jako o umírajícím z jakýchsi pro mě nejasných důvodů, je nepřijatelné. A bylo by to porušení práva na ochranu osobnosti,“ domnívá se Tomáš Sokol.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:00 čtvrtek 8. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 49
  • 22
  • 13
  • 5
  • 5
  • 5