Dětství hrůzy! Rodiče unesené Sofie se obviňují z mentálních poruch i zneužívání

Pětiletou Sofii, kterou včera v Uhříněvsi unesla dvojice mužů, se policistům naštěstí podařilo vypátrat. Potvrdilo se podezření, že za únosem stojí její matka, která má se Sofií soudem zakázaný styk. Dívka musela žít doslova v šílené domácnosti, vídat už se v minulosti nemohla ani s otcem, který byl nařčen z jejího zneužívání!

Hodně kruté dětství musí prožívat teprve pětiletá Sofie, která se nyní bude muset srovnávat dokonce s děsivým zážitkem vlastního únosu. K tomu došlo v úterý dopoledne v Uhříněvsi, kdy byla v doprovodu babičky a dvojice mužů ji odvlekla do auta a ujela s ní.

Babička s vnučkou v tu chvíli mířily na asistovanou schůzku s matkou, protože ta s ní má soudem zakázaný styk. A nakonec se potvrdilo podezření, že je to právě matka, kdo za únosem stojí. Dva pachatelé jí totiž Sofii předali a ona se s ní pokusila prchnout do zahraničí. Zadržena byla na letišti ve Vídni.

Jak vlastně došlo k tomu, že má dvaačtyřicetiletá žena styk s vlastním dítětem zakázán a snaží se si ho vydobýt únosem? Za vše může už dva roky trvající ostrý spor mezi oběma rodiči.

Ten probíhá hlavně před soudem, kde se oba navzájem obviňují. Podle otce matka trpí poruchou osobnosti, je nevyzpytatelná a mohla by dítěti ublížit.

„Ve středu měl být další soud. Upozorňoval jsem soudní znalce a varoval je, že žena je nevyzpytatelná a nebezpečná, až to takto dopadlo. Mám obavu, že ji zavleče do zahraničí a bude složité ji odtud dostat. Zároveň se bojím, že by jí v nějakém emočním afektu mohla i ublížit,“ řekl otec MF DNES.

Na matku dívky byl vydán evropský zatykač. Vše nasvědčuje tomu, že právě ona stojí za únosem.

Jeho tvrzení zřejmě má pádný důvod, vzhledem k tomu, že se žena s dítětem nesmí stýkat. Ve stejné pozici byl ale v minulosti také samotný otec. Ten byl zase matkou Sofie nařčen z toho, že dívenku zneužíval.

Že spor berou oba rodiče mimořádně vážně, dosvědčuje i skutečnost, že se matka snažila vrácení Sofie vydobýt uspořádanou peticí. Otec zase dokonce založil webové stránky s názvem Liga otců, kde se formou aktivismu snaží bojovat za práva mužů zejména ve sporech o děti.

Otec unesené Sofie Vilém M.

„K myšlence vytvořit internetový magazín mě motivovala rodinná tragédie, které jsem účasten v osobní rovině. (...) Nemohu se ani k velké osobní zkušenosti vyjadřovat jinak než na zcela obecné úrovni, protože by mě advokáti protistrany rozcupovali na kousky. Už teď to mám u nich velmi nahnuté, protože jsem si dovolil žádat o svěření dítěte do střídavé péče. Za to se v Česku otcům dává trest odnětí dítěte do jeho plnoletosti, a proto může být použito proti mé osobě téměř všechno a zejména i to, co se mnou nemá nic společného,“ píše otec například v jednom z článků, kde svůj projekt představuje.

Pětiletá Sofie neprožívá zrovna idylické dětství.

Věnuje se zde i dalším problémům a v otázce soudních sporů dokonce zachází poměrně hluboko. Dalším mužům například radí, jak si pro bitvu o děti vybrat správného advokáta nebo se zabývá různými psychologickými zbraněmi žen, jako je třeba právě obvinění ze zneužívání dítěte, kterému sám čelil.

Pětiletá Sofie právě kvůli jejich ostrému soudnímu boji aktuálně příliš mnoho času s rodiči netráví. Poslední tři měsíce ji měla v péči babička, za jejíž přítomnosti k úternímu únosu došlo. Událost by ovšem mohla finální verdikt soudu výrazně ovlivnit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:47 čtvrtek 15. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 18
  • 14
  • 14
  • 12
  • 10