Sociální demokracie musí přesvědčit voliče, že ji potřebují, říká Chovanec

Sociální demokracie v Česku momentálně ztrácí řadu svých podporovatelů, především pak kvůli kauze Bohuslava Sobotky a jeho avizované a poté zrušené demise, která v mnoha potenciálních voličích vyvolala nedůvěru. Názory na to, co by příslušní politici měli udělat, aby pád sociální demokracie zvrátili, se různí. Svými pohledy na věc přispěli Milan Chovanec a Jaroslav Faltýnek v pořadu TV Barrandov Duel.

Sociální demokracie v Česku nemá zrovna své nejlepší období. Lidí, kteří se ji chystají podpořit svými hlasy v nadcházejících volbách, stále ubývá. Je možné tomu nějak zabránit, nebo sociálním demokratům definitivně odzvonilo?

„Sociální demokracii lidé potřebují a musíme je o tom přesvědčit. Pokud je nepřesvědčíme, popularita sociální demokracie bude klesat dál. Stát tu je pro lidi a má jim pomáhat, což je ta informace, kterou potenciálním voličům musíme předat. Momentální neúspěch je naše slabost v komunikaci,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.

To první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek situaci nevidí tak černě. „Volební preference jsou jedna věc a reálný výsledek voleb věc druhá. Je mi velmi líto, co se stalo. Tím, že Sobotka s Kalouskem v podstatě vyhodili Babiše z vlády, dehonestovali vládu, která fungovala,“ sdělil.

Chovanec oponuje tím, že každý v současnosti skloňuje mantru „Sobotka a Kalousek“, jako by byli jediní viníci všeho zla. Přitom by podle něj bohatě stačilo, kdyby Andrej Babiš uspokojivě vysvětlil ožehavé otázky ohledně svých výdělků. I kdyby to však udělal, domnívá se Chovanec, že jako oligarcha není pro Českou republiku dobrým politikem, který by měl hájit její zájmy, poněvadž ve své pozici nejspíš není schopen zabývat se sociálními tématy.

Nadcházející parlamentní volby však nejsou jedinou otázkou, která ČSSD momentálně pálí. Intenzivně totiž pracují na výběru vlastního kandidáta pro prezidentské volby. Pokud by se jim nepodařilo nikoho vhodného vybrat nebo by jejich kandidát neuspěl, plánuje Chovanec podpořit Miloše Zemana. „Jiří Drahoš i Michal Horáček jsou víceméně pravicoví kandidáti. Miloš Zeman je pro sociální demokracii ten pravý,“ dodal. Na volebních preferencích se s Faltýnkem překvapivě shodli.

Společnou řeč oba pánové našli také ve věci výhrůžek EU, která varovala, že pokud členské státy nepřijmou kvóty pro přijímání uprchlíků, čekají je finanční sankce. Oba politici jsou toho názoru, že by stát měl raději zaplatit sankce, než si nechat diktovat, kolik cizinců bychom měli přijímat. Milan Chovanec navíc zdůraznil nezbytnost obezřetnosti a dodržování bezpečnostních opatření.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 sobota 7. října 2017. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 15
  • 10
  • 9
  • 9
  • 7