Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chůva, co začala pašovat Asiaty do světa: Příběh sestry Ping, bývalé šéfky Snakeheads

    Za smrtí 39 imigrantů, kteří umrzli v kamionu, údajně stojí nechvalně proslulý čínský gang Snakeheads, v jehož čele dlouhé roky stála Cheng Chui Ping. Jaký je její příběh a jaké praktiky používají členové zmíněného gangu? Podle posledních zpráv se navíc jednalo zejména o migranty vietnamské národnosti, zdá se tedy, že gang má daleko delší prsty.

    Čínský gang Snakeheads má sídlo v provincii Fu-ťien na jihovýchodním pobřeží. Fungovat začal oficiálně v 90. letech. Jeho „klientelou“ jsou Asiaté, kteří touží po úprku směrem na Západ. 

    Nejčastěji je gang posílá do západní Evropy, Severní Ameriky, Austrálie, ale také do nedalekých asijských států, jako jsou Tchaj-wan či Japonsko.

    Členové gangu Snakeheads používají různé způsoby. Například kradou nebo upravují cestovní pasy, uplácejí úředníky a mnohdy u kontrol využijí turistické skupiny.

    Číňané, kteří se chtějí dostat do vytoužené země, pašeráckému gangu zaplatí zhruba 70 tisíc dolarů (1,6 milionu korun). Ceny se však mohou lišit podle toho, do jaké destinace imigrant míří.

    Server Mirror.com píše, že členové gangu často loví své oběti na ulicích. Sami od sebe jim nabízejí únik ze země za lepší budoucností. Předpokládá se, že z Číny bylo už propašováno (ať už úspěšně, nebo neúspěšně) několik set tisíc lidí.

    Migranti, kteří se rozhodnou „cestu za lepším životem“ absolvovat, musí vydržet v naprosté tmě i několik dní. Jsou bez jídla, vody či toalety. Proč něco takového dělají? 

    „Ti lidé v Číně berou zhruba 200 liber měsíčně (5900 korun) a žijí v hrozných podmínkách,“ svěřil se Mirroru zdroj, který je obeznámen s praktikami čínského gangu. Pokud se Číňané dostanou například do Velké Británie, mohou si přijít až na desetkrát větší výplatu.

    Zrod pašerácké legendy sestry Ping

    Před lety v čele Snakeheads stála slavná pašeračka Cheng Chui Ping, které se přezdívalo sestra Ping. Byla jedním z nejobávanějších mafiánských kápů. Mnozí jí říkali „matka všech hadů“. Pašováním lidí si sestra Ping vydělala desítky milionů dolarů.

    Cheng Chui Ping se narodila v roce 1949 v chudé farmářské vesničce Shengmei. V dětství to byla normální venkovská dívka. Chodila do školy, pomáhala na farmě. 

    Když jí bylo dvanáct let, spolu s dalšími cestovala v člunu do vedlejší vesnice a člun se převrhl. Ping přežila a podle svých slov ji to naučilo více si vážit života a tvrdě pracovat.

    Cheng Chui Ping byla šéfkou nechvalně proslulého gangu Snakeheads.

    Když jí bylo patnáct let, její otec opustil rodinu a vydal se do USA. Myl tam nádobí a každých pár měsíců posílal peníze své rodině. V roce 1977 byl zatčen americkými imigračními úřady a deportován zpět do Číny. 

    Ping si vzala muže ze sousední vesnice, zplodili spolu čtyři děti. Rodina se poté přestěhovala do Hongkongu, kde se z Ping stala úspěšná podnikatelka. 

    Začínala jako chůva, pak rozjela svůj „hadí“ byznys

    V 80. letech se Ping s rodinou dostala do USA, kde nejprve pracovala jako chůva a poté si otevřela obchod v čínské čtvrti. Brzy poté Ping pochopila, že se peníze dají vydělávat jinak. Zahájila tedy ve velkém svou pašeráckou kariéru. Nejprve pomohla hrstce Číňanů dostat se do Spojených států. Za přepravu si účtovala minimálně 35 tisíc dolarů.

    V roce 1989 byla Ping zatčena. Vinu přiznala a odseděla si šest měsíců v pensylvánské věznici. Neuměla ale moc anglicky a byla tak izolovaná od ostatních vězňů. Agentovi FBI tehdy slíbila, že poskytne veškeré informace o podsvětí v čínské čtvrti. Díky tomu byl její trest snížen na čtyři měsíce. 

    V nelegální činnosti pokračovala i v 90. letech. Začala spolupracovat s věhlasnými gangstery a pašeráky, do USA dostala tisíce Číňanů. 

    Někdy pašovala i stovky lidí naráz na nákladní lodi. Imigranti byli uvězněni pod palubou třeba i několik měsíců s malým množstvím jídla a vody. Sem tam se stalo, že se pár uprchlíků utopilo. S Ping to ale ani nehnulo. Nebyli to pro ni lidé, ale pouze zdroj příjmu, součást obchodu.

    Ping, která narostla zhruba do 152 centimetrů, se později začala obávat, aby jí zákazníci platili předem domluvené poplatky za převoz. Najala si proto ozbrojené kriminálníky od gangu Fuk Ching, jednoho z nejobávanějších gangů v čínské čtvrti.

    Cheng Chui Ping zemřela v roce 2014 ve vězení.

    Pašerákům se v Číně říká „hadí hlavy“. Z toho důvodu se gangu začalo i ve světě přezdívat Snakeheads. V 90. letech byla Cheng Chui Ping jednou z hlavních postav pašeráckého průmyslu. 

    Americké ministerstvo spravedlnosti dokonce prohlásilo, že je jednou z nejúspěšnějších pašeraček všech dob. 

    Dlouhé roky bylo nemožné ji chytit

    V roce 1994 na Ping vymysleli lest. Byla pozvána do Pekingu na oslavu výročí komunistické strany. Tam ji zatkli. Ping ale podle svých přátel policisty uplatila a unikla vazbě. Šli po ní ale i v Americe, a tak se Ping koncem roku 1994 definitivně vrátila do Číny, kde svůj byznys dále zdokonalovala.

    Po Ping šli v následujících letech agenti FBI. Problém ale byl v tom, že USA nemělo uzavřenou smlouvu s Čínou o vydávání občanů. V dubnu 2000 byla Ping konečně zadržena. Měla u sebe tři pasy. Zatčení se hodně bránila.

    Následoval obří soudní proces. Odsouzena byla až v roce 2005 a vyfasovala 35 let vězení. V roce 2013 Ping poskytla rozhovor, v němž řekla, že v kriminále má hodně času přemýšlet o svém předchozím životě a hodně se v něm zklidnila.

    Ve stejném roce byla Ping diagnostikována rakovina slinivky. Čínská kriminálnice zemřela 24. dubna 2014. Bylo jí 65 let. Její pohřeb se konal 23. května, dorazily tisíce truchlících.

    Její „hadí dědictví“ ale, zdá se, žije dál.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:18 neděle 23. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      39
    • Haha
      34
    • Cože
      34
    • Sladký
      34
    • Tvl
      31
    • Trapas
      28