Pražané se baví novým „Smetaňákem“: Řidiči si z nové cyklostezky udělali parkovací pás

Pražský magistrát s velkou pompou dokončil dlouho chystané zvelebení Smetanova nábřeží, odkud vznikají tradiční fotky výhledu na Pražský hrad. Primátor Zdeněk Hřib a jeho náměstek Adam Scheinherr si „Smetaňák“ nemohou vynachválit a vyzdvihují i nový cyklopás, který má zaručit bezpečí jak pro cyklisty, tak pro chodce. Jenže první problém už je na stole. Řidiči aut si cyklopás pletou s parkovacím pruhem!

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr se nechal slyšet, že je na nové Smetanovo nábřeží radost pohledět a že přesně takto má vypadat jedno z nejkrásnějších míst v Praze.

„Nové tramvajové zastávky, vysazené stromořadí, široká pěší promenáda v pražské mozaice a bezpečný oddělený cyklopás,“ vypočítal Scheinherr, co se jemu a kolegům nejvíce povedlo.

Stejně to vidí i primátor Zdeněk Hřib, který vyzdvihuje, že je tamní promenáda díky rozloze daleko velkorysejší k chodcům.

„Vedle chodníku navíc vznikl samostatný oddělený pruh pro cyklisty, kteří tak nebudou muset jezdit mezi auty,“ pochvaluje si primátor.

Nová podoba Smetanova nábřeží: Cyklisté získali velkorysý pruh na úkor motoristů. Polepšili si také chodci. Škoda že jich tu moc nechodí...

Jenže právě onen cyklopruh teď dělá vrásky všem a cyklistům především. V jedné z pražských skupin se objevila fotografie poukazující na to, že někteří řidiči ho tak úplně nepochopili, a tak cyklisté nejenže mezi auty jezdit musí, ale ještě je na Smetanově nábřeží čeká poměrně náročný slalom.

Cyklopruh na pohled vypadá, jako by to byl spíše parkovací pás. Alespoň ho tak vyhodnotil nizozemský řidič saabu a Čech v audině.

„Nový parkovací pás už funguje,“ komentuje fotografii sarkasticky její autor a i další se staví spíše na stranu dvojice řidičů.

Řidiči si z cyklopruhu na Smetanově nábřeží dělají parkovací pás.

„Celá ta věc od začátku absolutně nedává smysl. Taky bych si myslel, že je to parking, když to vypadá jinak než chodník vedle,“ přidává se další Pražan, zatímco jiný označuje cyklopruh za „paskvil“.

Zároveň je nutno podotknout, že až na prapodivný cyklopruh se revitalizace Smetanova nábřeží povedla a výhled na Pražský hrad je odtamtud zase o něco příjemnější. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:15 čtvrtek 10. listopadu 2022. Anketa je uzavřena.

  • 74
  • 29
  • 18
  • 15
  • 4
  • 3