Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Další veletoč na Smetaňáku: Uzavírka měla skončit a stoly zmizet, ale magistrát všechno změnil

    Smetanovo nábřeží se zřejmě mělo stát výkladní skříní celé Prahy. Jedno rozhodnutí lepší než druhé. | foto: Autor: Expres

    Na konci září měli restauratéři ze Smetanova nábřeží odklidit své stolky a židle. V místě měla začít fungovat obousměrná automobilová doprava jako před uzavírkou z května tohoto roku. Vše je jinak, náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) prodloužil uzavírku do konce roku a okamžitě tím rozčílil některé radní v Praze 1, kteří magistrát kritizují, že s nimi toto rozhodnutí nijak nekonzultoval.

    Pokud jste se ve čtvrtek vydali na Smetanovo nábřeží a očekávali, že bude několikaměsíční uzavírka minulostí, měli jste smůlu. Rozhodnutí města zaskočilo i zaměstnance restaurací, které tam mají na předzahrádky. Ty zely prázdnotou, což je tradiční obrázek ze Smetanova nábřeží, ale třeba kavárna Slavia už nechala židle a stoly svázané drátem, a jak jsme se dozvěděli na místě, ani už neplánují posezení v tomto roce chystat.

    Původně měly předzahrádky skončit 30. září, což byl termín, kdy měla končit uzavírka. Jak už je v případě Smetanova nábřeží zvykem, slíbená rozhodně neplatí.

    Už v černu magistrát oznámil, že omezení bude jen do konce září, a pokud by se mělo cokoliv měnit, bude hledat shodu s radnicí Prahy 1.

    „Byli jsme proti tomu, aby se takto jednostranně uzavřela část nábřeží a doprava se svedla do obytné zóny. Zklidňovat dopravu chceme tam, kde lidé skutečně bydlí. Zároveň jsme kritizovali estetickou stránku těmi žluto-černými bloky, což nám nepřišlo důstojné pro památkovou rezervaci,“ řekl tehdy starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN), který si pochvaloval, že s magistrátem našel společnou řeč.

    Spolupráce zjevně příliš dobře nezafungovala.

    „Tak bohužel, je to jako už tradičně pro nás překvapení. Tím původním usnesením bylo uloženo, že všechny změny mají být s městskými částmi projednávány, ale takhle se to opět nestalo,“ řekl pro ČT Richard Bureš (ODS), člen Rady Prahy 1.

    Smetanovo nábřeží se zřejmě mělo stát výkladní skříní celé Prahy. Jedno rozhodnutí lepší než druhé.

    Magistrát se hájí tím, že se uzavírka osvědčila. Měla zvýšit plynulost tramvajového provozu i jeho bezpečnost. Do budoucna mají být na obou březích další úpravy.

    „My jsme to od začátku říkali, že pokud se ten režim osvědčí, že to bude automaticky pokračovat dále. Celý ten smysl byl hlavně dopravní,“ hájí se náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

    V polovině června primátor Zdeněk Hřib opakovaně zdůrazňoval, že omezení jsou dočasná.

    „Je důležité zdůraznit, že se opravdu jedná o dočasné řešení, takže nemůže být technicky nebo esteticky dokonalé. Je to ale první krok ke zklidnění Smetanova nábřeží. Věřím, že se na dlouhodobém řešení nakonec shodneme i s městskou částí a koaličními partnery,“ uvedl Hřib, který na rozdíl od Scheinherra zmiňoval jako hlavní důvod uzavírky snahu pomoci tamním živnostníkům.

    „Chceme tak podpořit místní gastropodnikatele, kteří teď prodělávali ztráty během koronakrize. Teď tady budou moci mít předzahrádky,“ argumentoval na začátku „projektu“ primátor.

    Ekonomický přínos byl pro většinu restauratérů minimální, což dokazuje i jejich neochota do budoucna za možnost předzahrádek městu platit nájem. Možná proto nyní magistrát zmiňuje dopravní dopad těchto omezení.

    Betonové bariéry mizí ze Smetanova nábřeží. Radnice slíbila, že nové řešení...

    Aktuálně platí, že posezení před restauracemi bude dovoleno do konce října, uzavírka do konce roku. Město do této chvíle nepřišlo s konkrétním návrhem, jak bude nábřeží vypadat, a odkazuje se na studii, kterou si nechává vypracovat.

    Očekává se, že hlavním cílem magistrátu bude kompletní uzavírka v obou směrech, což bude zřejmě nepřijatelné pro radnici v Praze 1. Ta ale poslední měsíce hraje na Smetanově nábřeží jen druhé housle.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 29. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      85
    • Super
      21
    • Tvl
      19
    • Haha
      15
    • Cože
      13
    • Sladký
      13