Konec smartphone zombies? Město v Japonsku zakáže chůzi s mobilem v ruce

Úřady japonského města Jamato chystají nový zákaz týkající se mobilních telefonů. Město nedaleko Tokia chce novým zákonem rapidně snížit počet nehod, k nimž dochází, když lidé upřeně hledí do telefonu a vůbec nevnímají dění okolo. Zíráním do mobilu při chůzi se přitom podle studií zmenšuje zorné pole až o 95 procent, upozornila ČT24. Při svých cestách po Praze často riskuje i Lucie Vondráčková (40), která nedá bez telefonu ani ránu.

Z ulic japonského města Jamato možná zmizí takzvaní smartphone zombies. Přezdívá se tak lidem, kteří jsou během chůze na ulici zahledění do svého mobilního telefonu a úplně zapomenou na dění okolo. A je jim úplně jedno, jestli jdou zrovna po chodníku, nebo vstupují do křižovatky.

Tamní úřady v souvislosti s takovými lidmi zaznamenaly v posledních letech vysoký nárůst počtu nehod, kterému chtějí do budoucna předejít.

Navrhují zakázat používání mobilních telefonů při chůzi. Občany budou o omezení informovat plakáty a letáky. Firma provedla počítačovou simulaci toho, co by se stalo, kdyby 1500 lidí použilo hektický přechod pro chodce ve čtvrti Šibuja v Tokiu a všichni se dívali na chytré telefony.

Výsledky ukázaly, že dvě třetiny lidí s mobilem v ruce by se bez incidentu nedostaly na druhou stranu.

V případě, že návrh projde, bude prvním zákazem takového druhu na světě. Současná podoba nařízení sice nepočítá s tresty za porušení, ale úředníci doufají, že zákaz zvýší povědomí o nebezpečí.

V Německu se pro smartphone zombíky uchytil název smombies, a dokonce byl tamní mládeží zvolen tento výraz jako slovo roku 2015. Teenagerů, kteří naprosto nevnímají realitu a jsou zaujatí textováním na sociálních sítích nebo herní aplikací, stále přibývá.  

O tom, že takový telefonní zombík na přechodu pro chodce představuje vážný problém, netřeba pochybovat. Nepotěší ani to, když zamyšlená postava zcela pohlcená v digitálním světě narazí například do dopravní značky. 

Mohla by to být zrovna taková, kterou před pár lety vyfotografoval jeden z občanů Reutlingenu a umístil ji na Twitter. Výstražná trojúhelníková značka upozorňovala na dvě smartphone zombie postavy, které netuší, co se kolem děje.

Značka byla bohužel nelegální a z toho důvodu byla odstraněna z důvodu udržení veřejného pořádku. Dost možná se v příštích letech vrátí, a to v oficiální a schválené podobě.

Nehod, v nichž hrají hlavní roli nepozorní chodci s mobilem v ruce, rok od roku přibývá.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 8. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 20
  • 16
  • 15
  • 15
  • 14