Skandál na hře o Ježíšovi: Duka protesty chválí, Kalousek mluví o pálení lidí

Brněnské Divadlo Husa na provázku uvedlo kontroverzní hru Naše násilí a vaše násilí a strhlo tím lavinu. Scéna, v níž postava Ježíše znásilňuje muslimku, se setkala s odporem i přímo na pódiu, kam vtrhla asi třicítka členů hnutí Slušní lidé a představení přerušila. Je takový protest za hranou? Politici se nemohou shodnout. Někteří ho podporují, pro další jsou Slušní lidé obyčejní náckové!

Čekali, že uvedení kontroverzní hry Naše násilí a vaše násilí nezůstane bez odezvy. Že ale třicítka namíchnutých aktivistů vtrhne přímo během představení na jeviště, s tím činovníci Divadla Husa na provázku asi nepočítali (psali jsme ZDE).

„Snaha zakazovat nějaké umění je vždy něco nebezpečného. Já myslím, že toto bychom v žádném případě neměli vnímat jako standard české demokratické společnosti,“ nechal se slyšet ředitel divadla Martin Glaser, který hnutí Slušní lidé označil za brněnské nácky.

A spousta lidí mu dává za pravdu. „O předpokládaném vyjádření protestu, vzhledem k charakteru hry, jsem věděl. Forma protestu ale odpovídá ‚slušným‘ lidem a Pernicovi. Co jiného se dá od nich čekat. Je to smutné sbírání bodů do voleb. Spíš k pláči,“ řekl ČTK třeba brněnský primátor za ANO Petr Vokřál.

K němu se přidali i další politici, třeba předseda Pirátů Ivan Bartoš či ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec, kteří divadelní inscenaci vidí jako umělecké vyjádření. Jejich názor získala Česká televize.

„Přiznám se, že pro mě je to dost kontroverzní scéna. Mnohem víc ale odmítám osoby, kteří se pojmenují Slušní lidé a jiným násilím brání v uměleckém projevu a jeho zhlédnutí. Většinou pak následuje pálení knih. A pak pálení lidí. Je suis Husa na provázku,“ napsal pak na Twitter Miroslav Kalousek z TOP 09.

Miroslavu Kalouskovi protest vadí. Mluví dokonce o pálení lidí!

Úspěšná spisovatelka Kateřina Tučková zase incident označila za „Násilí, buranství, hloupost, malost“.

Jenže zdaleka ne všichni se proti ostrému protestu hnutí Slušní lidé vymezují. 

Mezi kritiky kontroverzní divadelní hry se už dříve zařadil například politik Miroslav Sládek, aktuálně šéf nově vznikajícího hnutí Republikáni Miroslava Sládka. „Odmítám, aby takové představení financovalo město Brno z peněz daňových poplatníků. Ať si to ti herci, kteří beztak nedodělali ani základku, zaplatí sami,“ uvedl.

Se hrou vůbec nesouhlasí ani kardinál Dominik Duka, který už dříve označil ředitele Divadla Husa na provázku za nevzdělaného a prolhaného člověka. „S povděkem kvituji, že se blasfemická hra v Brně nedočkala ohlasu. Vnímám ty, kteří se peticí a u soudu proti hře postavili. Nejedná se tu o svobodu slova, ale její laciné zneužití k urážkám víry,“ vyjádřil tentokrát své potěšení nad tím, že uvedení hry provázely protesty.

Kardinál Dominik Duka vítá, že se hra setkala s odporem.

A podobně to vidí také europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. „Nevidím důvod, proč by takové představení mělo obohacovat českou kulturní společnost,“ řekl České televizi. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:14 úterý 25. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 16
  • 9
  • 8
  • 8
  • 7