Jako na Sněžce? Nápor turistů a fronty zažívají i slovenské Rysy: Zpoplatní hory?

Nejen Sněžka a s ní celé Krkonoše nebo Šumava zažívají v letních měsících „středověk“ kvůli náporům turistů. Koronavirus mění zvyky turistů také na Slovensku, kde se Václavák stal například z Rysů ve Vysokých Tatrách. Lidé mířící na oblíbená výletní místa si tak musejí hodně přivstat anebo se obrnit trpělivostí.

Slovenský deník Sme upozornil na to, že parkovat už se v některých oblastech téměř nedá anebo je potřeba přijet brzy ráno. K vidění jsou poznávací značky nejen ze Slovenska, ale i z Česka, Litvy, Polska nebo Německa.

Lidé na sociální sítě umisťují videa z výstupu na horu Rysy, která se nachází na hranicích Slovenska a Polska. Fronta lidí čekajících na výstup na vrchol působí hodně majestátně, skoro jako samotná hora, která patří k nejvyšším vrcholům Vysokých Tater.

Cesty k Popradskému i Štrbskému plesu jsou podle informací Sme pravidelně plné, a to jak lidmi, tak zaparkovanými auty. Největší nápor samozřejmě přichází o víkendech. Situace připomíná poměry na Sněžce, která je také v obležení výletníků z Česka, Polska, Slovenska i Německa.

Kvůli náporu lidí turisticky nejatraktivnější místa v českých národních parcích patrně čeká poslední sezona bez regulace počtu návštěvníků. Od příštího roku plánuje Ministerstvo životního prostředí omezit vstup na nejhezčí místa české přírody. 

„Máme shodu s národními parky, že to vyzkoušíme. Lídrem bude Krkonošský národní park,“ říká ministr Richard Brabec.

Podle mluvčího Krkonošského národního parku Radka Drahného se už dlouho nedá mluvit o turismu, ale jen o „overturismu“, tedy fenoménu, který trápí všechna populární místa ve světě. Znamená to, že pro populární místa se turismus stává nebezpečnou zátěží. 

S podobnými problémy se v Česku potýkají i další místa, ať už jde o Šumavu, České Švýcarsko, nebo třeba Podyjí. Ve hře jsou nejen regulační poplatky, ale i rezervační systém. 

Návštěvník by si zamluvil čas a datum, kdy by na to konkrétní místo měl umožněný vstup, a při naplnění určité kapacity by se přístup na místo, tedy i v rezervačním systému, uzavřel.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:15 pátek 27. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 38
  • 37
  • 35
  • 30
  • 26