Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Volební cirkus na Slovensku: Ústava je nejasná, o vítězi může rozhodovat soud

    Prezidentské volby na Slovensku mohou skončit fraškou. Rozhodne snad o vítězi soud? | foto: Profimedia.cz

    Z veledůležité události našich sousedů se může stát pořádný cirkus. Slováky čeká volba nástupce prezidenta Andreje Kisky a žhavou favoritkou je donedávna neznámá aktivistka Zuzana Čaputová, jejíž preference přesahují hranici padesáti procent. To ale blonďaté sympaťačce nemusí ke zvolení stačit. Slováci se totiž handrkují kvůli nejednoznačné ústavě, která se dá vyložit dvěma různými způsoby. Situace může zajít dokonce tak daleko, že o vítězi voleb bude nakonec rozhodovat soud! Co by se muselo stát?

    Slovensko před blížícími se prezidentskými volbami pobláznila neznámá právnička a bojovnice za lidská práva Zuzana Čaputová. Preference pětačtyřicetileté sympaťačky během pouhých pár týdnů vystřelily ze dna až nad hranici padesáti procent. Neuvěřitelný počin by mohl znamenat, že se Čaputová stane nejen první ženskou prezidentkou Slovenska, ale že soupeře zválcuje už v prvním kole. Má to ale háček.

    Místo velkolepé show se sexy kandidátkou v hlavní roli se ze slovenských voleb dost možná stane pořádný cirkus. Pokud by Čaputová skutečně získala více než padesát procent, nemusí jí to nakonec na vítězství v prvním kole stačit a čekalo by ji kolo druhé. Jak upozornil slovenský Denník N, problém vězí ve slovenské ústavě, kterou lze číst dvěma způsoby.

    „Prezidentem je zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu platných hlasů oprávněných voličů. Pokud ani jeden z kandidátů potřebnou většinu hlasů voličů nezíská, koná se do čtrnácti dnů druhé kolo voleb,“ píše se v ní.

    Zuzana Čaputová chce bojovat s korupcí.

    Jakou nadpoloviční většinu je tedy vlastně potřeba získat? Většinu z platných, tedy odevzdaných hlasů, nebo většinu platných hlasů ode všech oprávněných voličů v zemi, tedy i těch, kteří k volbám nedorazili? 

    Na vysvětlenou: první formulace by znamenala stejný systém, jaký máme v Česku, tedy sečtou se odevzdané hlasy, a pokud má některý z kandidátů více než padesát procent, stane se vítězem. Druhá formulace by znamenala, že nadpoloviční většina ze sečtených hlasů sama o sobě nestačí, kandidátovi by zkrátka musela dát hlas více než polovina všech obyvatel Slovenska, kteří jsou oprávněni volit.

    Jak správně tuto část ústavy chápat, to se Slováci jaksi nejsou schopni domluvit. A to znamená, že by se z voleb mohla stát fraška.

    Pokud by Čaputová získala skutečně nadpoloviční většinu z odevzdaných hlasů, zřejmě by si nakonec skutečně musela počkat na druhé kolo. Státní volební komise se totiž přiklání k tomu, že kandidát musí získat většinu hlasů ode všech Slováků. 

    Eurokomisař Maroš Šefčovič

    Pokud by ale favoritka voleb s tímto výkladem nesouhlasila, může podat stížnost k Ústavnímu soudu SR. Ten ovšem kvůli problémům ve vládní straně Směr funguje v omezeném režimu a nestihl by rozhodnout v krátkém časovém úseku mezi prvním a druhým kolem.

    Rozhodne soud?

    To navíc znamená, že by mohlo dojít na mnohem bizarnější situaci, než jsou dohady ohledně výkladu ústavy. 

    Představte si, že Čaputová dostane v prvním kole více než padesát procent hlasů, volební komise ale rozhodne, že se bude muset uskutečnit druhé kolo, a v něm pak původní vítězka prohraje. Jenže na stole soudu bude mezitím ležet stížnost, že podle jejíhož pohledu by se měla stát prezidentkou díky zisku nadpoloviční většiny v prvním kole. 

    To by znamenalo, že si Slováci budou muset počkat až na verdikt soudu, zda se prezidentkou stane skutečně Čaputová, nebo vítěz druhého kola.

    Slováci budou mít dost možná vůbec první prezidentku! Čím Zuzana Čaputová pobláznila celou zemi?

    Zda slovenská volba prezidenta proběhne hladce, nebo se z ní skutečně stane výše popsaný blázinec, se dozvíme brzy. První kolo proběhne 16. března, případné druhé kolo by bylo na programu 30. března.

    Největším vyzyvatelem favoritky Zuzany Čaputové je kandidát vládního Směru Maroš Šefčovič. Až do vyhlášení voleb se ale nedozvíme, zda se mu daří její odhadovaný náskok stahovat. Slováci totiž mají čtrnáctidenní moratorium, takže už nyní je zakázáno zveřejňovat další odhady.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:07 pondělí 1. července 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      21
    • Haha
      20
    • Super
      18
    • Tvl
      16
    • Cože
      14
    • Sladký
      14