Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Dal som to na Babiša,“ raduje se budoucí premiér Slovenska. „Sedlák z Trnavy“ odstřelil Fica

    Igor Matovič ovládl volby na Slovensku a bude novým premiérem. | foto: Autor: Reuters

    Měly to být nejdůležitější volby, které Slovensko pamatuje. Stát se měl konečně přesunout z rukou mafiánů do rukou obyčejných lidí. Takhle volby hodnotila většina politiků, kteří se ucházeli o hlas svých voličů. Nakonec se skutečně naplnila očekávání a Robert Fico (Směr-SD) po dlouhých letech prohrál volby. Novým premiérem bude Igor Matovič, jenž už si stihl vyměnit první zprávy se svým českým protějškem. Dříve než se rozhodlo o budoucím směřování Slovenska, řešily se ve volebních místnostech tragické události. Hned dva lidé v sobotu zemřeli u hlasovacích uren a volby tak oficiálně trvaly déle, než se původně očekávalo.

    Přestože před osmou hodinou ranní ještě nebyly definitivně sečteny všechny hlasovací lístky, bylo už dávno jasné, že Slovensko čeká historická změna. Post slovenského premiéra čeká na Igora Matoviče, který může pomýšlet na ústavní většinu.

    Poměrně hořkou pilulku musel spolknout extremista Marian Kotleba, jehož může vítěz voleb zcela vynechat z povolebních vyjednávání.

    Jako jednu z prvních gratulací přijal Igor Matovič právě tu z České republiky, kdy mu gratuloval premiér Andrej Babiš. 

    „Se Slovenskem máme vynikající vztahy a já se moc těším na spolupráci bilaterálně, ve V4 i v EU,“ napsal na svůj twitterový účet Babiš.

    Český premiér poslal Matovičovi také soukromou SMS, na niž mu jeho slovenský protějšek odepsal: „Dal som to na Babiša!“

    Igor Matovič je mnohými přirovnáván právě k Andreji Babišovi, jelikož do politiky vstupoval také jako úspěšný podnikatel, který si dal za cíl změnit poměry v politice na Slovensku. Matovič se několikrát vyhradil proti „tradičním politickým stranám“, jež měly ze Slovenska udělat mafiánský stát.

    Že si naši východní sousedé ve volbách skutečně přáli změnu, potvrzuje také skutečnost, že doposud vládnoucí strany SNS a Most-Híd se do parlamentu vůbec nedostaly a výsledek Ficova Směru je historicky nejnižší.

    Za neúspěchem SNS stojí i některé trapasy, jichž se dopustil jejich předseda Andrej Danko v posledních měsících.

    Velmi emotivní bylo vyjádření poslance Antona Hrnka, jemuž v listopadu zemřela při letecké tragédii manželka, dcera i syn. Novináři byl dotazován na to, kdo bude tím prvním, s kým bude výsledek voleb řešit a komu zavolá. Hrnko na tiskové konferenci přiznal, že už nemá komu zavolat.

    Novému budoucímu premiérovi Slovenska gratuloval také Marian Kotleba, kterého mnozí považovali za černého koně celých voleb, ale nakonec se mu nepodařilo překonat ani osmiprocentní hranici a ve vyjednáváních o koalici zřejmě nebude vůbec figurovat.

    „Po obrovské antikampani, která se vedla proti naší straně, je tohle velmi dobrý výsledek,“ snažil se Kotleba vypadat před novináři klidně. Jednání si Kotleba umí údajně představit úplně s každým, otázkou je, kdo si dovede na Slovensku představit jednání s ním.

    Když ani Čaputová nepomůže...

    Do parlamentu se s odřenýma ušima dostala také strana bývalého prezidenta Andreje Kisky. „Skončila vláda zla,“ řekl těsně po zveřejnění prvních výsledků Kiska, který však očekával výrazně větší podporu voličů. 

    Bývalý slovenský prezident a předseda strany Za lidi se notně vymezoval proti Ficovi. Pánové si před volbami vyměňovali dopisy a veřejně se osočovali ze všeho možného i nemožného.

    Před pár dny kolovala na internetu videa, která měla Kisku očernit. Ten z jejich šíření obviňoval Fica. Souboj dvou kohoutů určitě přispěl k výraznému vítězství Matoviče, jenž se soustředil na svou skvěle připravenou a autentickou kampaň. 

    S jistou mírou zjednodušení lze říci, že Matovič je divočejší verzí Andreje Babiše.

    Těsně před branami parlamentu zůstala koalice neparlamentních stran Progresivní Slovensko a Spolu, která loni vyhrála na Slovensku volby do Evropského parlamentu. Na tuto koalici, která obdržela v sobotním hlasování 6,96 procenta hlasů, se vztahoval sedmiprocentní volební práh.

    Stranám, jež kandidovaly samostatně, stačilo pro postup do sněmovny získat alespoň pět procent hlasů. 

    Ze strany Progresivní Slovensko vzešla nynější prezidentka Zuzana Čaputová, která si na úřad prezidentky, řečeno s nadsázkou, vystála frontu. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:22 pondělí 29. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      72
    • Trapas
      46
    • Tvl
      40
    • Sladký
      35
    • Haha
      34
    • Cože
      34