Slováci odhalili nechutný byznys Romů: Pořádají psí zabijačky, ze zvířat škvaří sádlo

Romové v osadě na Slovensku ze psů škvaří sádlo. | foto: TV Markíza

Televize Markíza odhalila naprosto nechutný způsob obživy několika rodin z romské osady v Chminianských Jakubovanech v okrese Prešov. Po okolních městech kradou psy, které pak zabíjejí podobným způsobem, jako jsme zvyklí z běžných zabijaček. Psí sádlo jde na odbyt jako podpultové zboží nejen na Slovensku, ale i v zahraničí. „Když je pes velký, uděláme z něj i pět šest lahví,“ popisuje muž zachycený reportéry skrytou kamerou.

O tom, že v některých obcích na východě Slovenska se pořádají nelegální psí zabijačky, se u našich sousedů nesly legendy roky. Ignorovali je policisté i veterina. 

Televizi Markíza se ale podařilo mezi rodinu, která se zvráceným byznysem živí, infiltrovat.

Když pak na místo, kde měla jedna taková zabijačka proběhnout, strážci zákona přijeli, život nebohého zvířete zachránili. Také ale v okolí našli ostatky několika dalších. Na místě nikoho neobvinili, ačkoliv podle Jozefa Bíreše ze Státní veterinární správy SR usmrcení psa trestným činem je.

„Tohle je čisté sádlo ze psa. Když je pořádný, vyškvaříme i pět šest lahví,“ popisuje reportérům člen jedné z rodin, která se nechutným byznysem živí.

„Musím nejprve vyrazit pro psy. Do Popradu, Levoči...,“ popisuje jiný usedlík, jaká je jeho práce.

Odpovědi na otázku, zda není dost psů v okolí, se zhostila dost šokujícím způsobem žena po jeho boku, pravděpodobně příbuzná. 

„Myslíte si, že je to jen tak, sehnat psa? Když na sobě nemá tuk? Když je hubený, neuděláte z něj nic. Tady moc psů nenajdete, tady jsou jen cikáni,“ říká žena, načež muž se na poznámku infiltrovaného reportéra, že zřejmě všechny psy z okolí zabili, souhlasně zasměje.

Psí sádlo prý jde na odbyt. Jedna sklenice stojí od 30 do 50 eur (800 až 1330 korun) a Romové je prodávají nejen po okolních obcích, ale třeba i ve městech jako podpultové zboží na trzích. Některé zboží putuje údajně až do Velké Británie.

„Když jdu do města, mám vyděláno. Do Prešova třeba. I gadžové to od nás kupují. Tady s sebou mám tři sklenice, můžu si vydělat i 150 eur (asi 4 tisíce korun, pozn. red.),“ popisuje reportérům muž a ukazuje video, jak taková porážka psa vypadá.

„Kdyby to někdo viděl, mohli by nás sebrat za týrání. To není jen tak. Podívejte, takhle škvaříme sádlo. Vidíte, je to čerstvé,“ vysvětluje jiná žena.

Kauza zvedla na Slovensku vlnu vášnivých reakcí, pravděpodobně bude následovat debata o zpřísnění trestů za týrání zvířat. Zvláště v romských osadách na východním Slovensku jde o rozsáhlý problém.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:58 středa 20. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 61
  • 59
  • 31
  • 26
  • 24
  • 22