Slovenský Barnevernet: Chlapce odvlekla sociálka ze třídy, děti byly v šoku!

Drsné video ze zásahu sociálky na Slovensku. | foto: facebook

Slovenskem otřásl případ, který se odehrál minulý týden v pátek třináctého. Učitelka i žáčci na základní škole byli konsternováni, když do třídy vtrhli sociální úředníci a odvlekli jedno z dětí.

Vyšší soudní úředník, sociální pracovnice a matka najednou během vyučovací hodiny přišli pro sedmiletého Marca. Učitelka i děti byly v šoku.

„Mějte ohled, jsou tu malé děti,“ říká na videozáznamu učitelka, která nechtěla svého žáčka vydat bez zkontrolování příslušných písemností. Spolu s úředníkem a úřednicí si pro chlapce, kterého vychovává babička, přišla jeho matka.

Chlapec k ní ale jít dobrovolně nechtěl. Brečel a jako klíště se držel paní učitelky. Pusť mě, já chci být ve škole,“ plakal Marc, kterého nakonec matka za pomoci sociální pracovnice ze třídy odtáhla násilím.

Marc od malička vyrůstal u babičky, protože se jeho matka před sedmi lety odstěhovala do Švýcarska, a se synem se pak vídala jen zřídka. Chlapce ale nyní chtěla k sobě.

S Markovou babičkou se proto soudila, kdo ho bude mít v péči. Krajský soud rozhodl, že na něj má větší nárok matka. A tak si chlapce za velice stresujících okolností odvezla s sebou do zahraničí.

Drastické záběry ze školy ale pohoršily širokou veřejnost a k případu se vyjádřil i slovenský prezident Andrej Kiska: „Je nepřípustné, aby stát nepřihlížel v první řadě na práva a ochranu dětí. Způsob, jakým úředníci odvedli malého Marca ze školy, se nesmí nikdy opakovat a musí být vyvozena konkrétní odpovědnost.“

Podle posledních informací deníku SME úředník, který Marka odvlekl, na soudě okamžitě skončil.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:10 pátek 16. září 2016. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 11
  • 9
  • 7
  • 7
  • 6