Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Cirkus na Slovensku: Parlament se zhroutil, předseda přišel o nervy a lidé si mají hlasovat sami

    Není to poprvé, co Slováci parlamentní jednání zpestřují. | foto: Youtube: Politikum

    Na Slovensku budou příští týden parlamentní volby a zdá se, že si to někteří poslanci vyložili tak, že nyní je na půdě parlamentu dovoleno úplně vše. Věc došla tak daleko, že poslanci u řečnického pultu spí, aby jejich místo nezabral někdo jiný. Na místě se rozdával i svatební dort, a když předsedovi Andreji Dankovi došla trpělivost a snahu o zvládnutí chaosu zcela vzdal, vyzval lidi, aby o zákonu hlasovali na sociálních sítích, on už na to prý nemá nervy.

    Vláda na Slovensku minulý týden překvapila veřejnost návrhem zdvojnásobení dětských přídavků nebo zrušení dálniční známky. Nově by se v některých případech měla vyplácet také třináctá penze.

    Koaliční poslanci mluví o nutných sociálních opatřeních. Ti opoziční naopak návrhy bez předchozí odborné diskuze vnímají jako populismus a snahu zajistit si týden před volbami hlasy voličů.

    Aby se vše ve zrychleném řízení stihlo, bylo zapotřebí svolat mimořádnou schůzi, jenže opozice se nedala a začala jednání blokovat. Dění na slovenské politické scéně se tak začalo měnit ve frašku. Není to poprvé v posledních měsících, kdy o sobě naši východní „bratři“ dali vědět tímto způsobem.

    Jak jinak zabránit projednávání než blokací toho nejdůležitějšího místa, tedy řečnického pultu. Šest zákonodárců se rozhodlo, že u něj budou stát tak dlouho, jak bude potřeba. 

    „Nemáte právo zneužívat mandát poslance a chovat se nepříčetně. Nestalo se během čtyř let, aby to někdo (vykázání ze sálu) nedodržel,“ řekl předseda slovenského parlamentu Andrej Danko šesti poslancům, kteří se řadí ke kritikům vládní koalice a hlásí se k neparlamentní koalici Progresivní Slovensko a Spolu.

    Svatební dort u řečnického pultu

    U řečnického pultu se následně objevil také svatební dort, který má poukazovat na spojení Roberta Fica (Směr) a Mariana Kotleby (Kotlebovci – Lidová strana Naše Slovensko). Jak připomněla slovenská média, nebýt podpory Kotleby, nemohly by nyní vládní strany mimořádnou schůzi zahájit.

    „Vzhledem k tomu, že jde o obrovskou sumu a o atentát na naše společné hospodaření, obstrukcí jsme zablokovali jednání parlamentu,“ řekl novinářům už v úterý předseda strany Spolu Miroslav Beblavý. 

    Protesty od té doby pokračovaly a pátečním dnem vygradovaly.

    Slováci udělali z jednání parlamentu zábavné divadlo.

    V pátek se měli poslanci vyjádřit ke zrušení dálničních známek. Chaos a obstrukce tomu znovu zabránily, a tak předseda Národní rady Slovenské republiky Danko doslova kapituloval, že už na to nemá nervy. Následně vyhlásil, že na sociálních sítích nechá hlasovat lidi o tom, zda se mají dálniční známky rušit, či nikoliv.

    Zkrátka přímá demokracie na slovenský způsob!

    „Chtěl jsem, aby lidé pochopili, že je až komické, že vybíráte 50 eur, ať už dálnice je, nebo není,“ řekl Danko, který už jednat s poslanci nechce, hlasovat mají samotní lidé.

    „Jestli do úterý 10:00 nebude na Facebooku SNS víc lidí pro zrušení, nepodpoříme návrh,“ dodal smířeně s tím, že už má všeho „po krk“.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:07 neděle 21. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      53
    • Super
      45
    • Trapas
      34
    • Cože
      32
    • Tvl
      29
    • Sladký
      28
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...