Matovič žehlí skandál s covidovou loterií: Ženě, která přišla o 10 milionů, se smál za pomalý internet

Slovenská vláda přišla v honbě za co největší proočkovaností se zajímavým marketingovým tahem. Spustila covidovou loterii, ve které mohli naočkovaní Slováci hrát v přepočtu o miliony korun. Soutěž ovšem dopadla fiaskem a „třešničkou na dortu“ byla žena, která přišla o 10 milionů, protože při slosování sledovala opožděný internetový přenos. Ministr financí Igor Matovič se jí nejdříve posmíval, teď se snaží zařídit, aby žena výhru přece jen dostala.

Každý z pěti naočkovaných šťastlivců, kteří byli vylosováni během přenosu na stanici RTVS, získal automaticky 1000 eur, tedy v přepočtu přes 25 tisíc korun.

Především ale měli hrát každý o 100 tisíc eur (2,5 milionu korun). K zisku peněz jim stačilo říct heslo, které předtím v přenosu zmínili moderátoři.

Povedlo se to pouze první volající. Pak nastalo přímo cirkusové představení.

Druhý volající hovor zavěsil v domnění, že jde o omyl. Třetí telefon nezvedl pro změnu vůbec a se čtvrtým se moderátoři sice spojili, ale heslo neznal, protože se na televizi nedíval.

Smetanu pak mohla slíznout pátá volající, jistá Zuzana z Prešova. Protože čtyři hráči před ní odměnu nezískali, nastřádaly se v banku jejich odměny, což v součtu činilo 400 tisíc eur (10 milionů korun). 

Heslo věděla a také jej řekla, jenže pozdě. Na přenos se totiž dívala přes internet, kde je o několik sekund zpožděný. 

Loterijní fiasko se okamžitě stalo tématem číslo jedna a na vládu se začala snášet kritika i posměch. Situaci se jal zlehčovat ministr financí Igor Matovič, jenže to ve finále vypadalo, že si z nešťastníků dělá legraci.

„Uff… Drama hned na poprvé. Tři sta tisíc v luftu… Nedívám se na telku. Čtyři sta tisíc v luftu... Mám pomalý internet. Nu, tím pádem první šťastlivec příští neděli hraje rovnou o pět set tisíc eur,“ napsal.

Matoviče kritizovali odpůrci, ale i politická konkurence. Když mu to došlo, rozhodl se, že situaci napraví. Zuzanu, která o deset milionů kvůli zpomalenému internetovému přenosu přišla, navštívil společně s šéfem RTVS Jaroslavem Rezníkem.

V reportáži televize pak prohlásil, že se pokusí zařídit, aby jí výhra byla vyplacena.

„Právo nemůže být jen striktní, jednoznačné a jasné, ale mělo by být i lidské a v tomto případě to oba cítíme tak, že se stala křivda,“ nechal se slyšet.

Matovič slíbil, že v situaci v nejbližších dnech vyřeší. O tom, zda bude moci být paní Zuzana vyplacena, budou rozhodovat právníci.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:40 středa 15. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 8
  • 5
  • 5
  • 5
  • 4