Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hitler, Stalin nebo táta Facebooku: 8 lidí, které zvolil Time osobnostmi roku

    Mark Zuckerberg dal světu Facebook, Stalin vyvraždil miliony lidí. | foto: reprofoto TIME

    Osobností pro rok 2015 je podle amerického časopisu Time německá kancléřka Angela Merkelová. Uvedla to šéfredaktorka magazínu Nancy Gibbs. Titul Time každoročně uděluje lidem, kteří zásadním způsobem ovládli zpravodajství a veřejný život. A to v dobrém, i ve zlém. Kdo další se stal v předchozích letech osobností magazínu Time? Vybrali jsme jména, která by leckoho mohla překvapit.

    Osobností roku je Angela Merkelová. Jak šéfredaktorka Time uvedla, redakce ocenila její roli morální vůdkyně a její vstřícný přístup k uprchlíkům. „Svým pohledem na uprchlíky jako na oběti hodné záchrany spíše než na vetřelce, které je třeba zapudit, vsadila tato žena vychovaná za železnou oponou na svobodu,“ uvedla Nancy Gibbs.

    Do užšího výběru redakce se pro letošní rok dostal také vůdce Islámského státu Abú Bakr Bagdádí, kandidát na amerického prezidenta Donald Trump nebo Caitlyn Jenner, dříve Bruce Jenner, který letos změnil pohlaví.

    Fotogalerie

    Titul osobnost roku není za odměnu, je jen odrazem toho, kdo zásadním způsobem ovládl zpravodajství a veřejný život. V předchozích letech se proto osobností a tváří na titulce magazínu staly i rozporuplné tváře.

    Magazín Time uděluje ocenění Osobnost roku pravidelně již od roku 1927. Jako první byl zvolen Charles Lindbergh, který se proslavil prvním sólo přeletem Atlantského oceánu.

    Vybrali jsme dalších 8 jmen, která se objevila na titulce Time magazínu jako osobnost roku:

    1. Wallis Simpson (1936) byla první oceněnou ženou. Proslavila se svatbou s britským králem Eduardem VIII. Kvůli lásce a titulu byl postaven před těžké rozhodnutí: Wallis nebo panování. Vybral si Wallis a zřekl se trůnu i moci. Jeho bratr Jiří VI. mu po nástupu k moci udělil titul vévoda z Windsoru.

    3. Adolf Hitler (1938) chtěl být umělcem, ale nezvládl udělat ani maturitu. Přesto se stal říšským kancléřem, diktátorem a nejmocnějším mužem světa, který nechal vyvraždit miliony lidí, aby pak zbaběle na konci války spáchal sebevraždu.

    Adolf Hitler, vítěz stupidní ankety čtenářů Tyden.cz

    3. Josef Stalin (1939 a 1942) současník Hitlera, akorát rudých barvách. Jeden z nejkrutějších diktátorů světa, jehož oběti snad ani nelze spočítat. Podle některých historiků podlehlo jeho krutovládě jen v Sovětském svazu víc lidí, než zemřelo za války. Zemřel po mrtvici.

    Stalin byl na titulce Time hned dvakrát.

    4. Harry S. Truman (1945 a 1948) americký prezident, jehož jméno bude vždy spojeno se svržením atomové bomby na Hirošimu 6. srpna 1945 a na Nagasaki o tři dny později. Pravděpodobně bylo zabito okolo dvou set tisíc lidí během samotného výbuchu a později na následky ozáření. Drtivá většina z nich byli civilisté.

    5. Feministické hnutí amerických žen (1975). Do této skupiny patřila například manželka Geralda Forda Betty, která byla zastánkyní rovnosti mužů a žen, mimo to zastávala liberální stanovisko co se týče potratů.

    6. Počítač (1982).Ano, na titulní straně Time magazínu nemuseli být vždy nutně jen lidé.

    7. Mark Zuckerberg (2010) člověk, který dal světu Facebook.

    Mark Zuckerberg dal světu Facebook.

    8. Barack Obama (2008 a 2012) americký prezident, vůbec první Afroameričan v této funkci.

    Barack Obama promluvil k Američanům z Oválné pracovny.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:14 sobota 9. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      10
    • Super
      8
    • Sladký
      5
    • Tvl
      5
    • Cože
      4
    • Haha
      3