Dones sběr, dostaneš body navíc! Bizarní bodování na základce šokuje internet!

Zoufalí učitelé se snaží školáky přinutit ke slušnému chování všemi možnými i nemožnými způsoby. A na pražské ZŠ Písnická na to jdou opravdu svérázně. Dětem totiž zavedli speciální bodování, které je má motivovat. A zatímco záporné body žáci obdrží například za zapomenuté úkoly nebo poznámky, ty kladné získá ten, kdo do školy donese nejvíce sběru! Na podivné výchovné metody upozornili nespokojení rodiče na Facebooku.

Na Písnická v Praze už si s nezvedenými žáky opravdu nevěděli rady. Proto vymysleli speciální bodovací systém, který má vykutálené školáky motivovat k lepšímu chování. Na tom by nebylo jistě nic divného, protože děti jsou přirozeně soutěživé, a jakmile se z nepopulární činnosti stane soutěž, rázem se i ti nejzavilejší potížisté obvykle zapojí. 

Problém ovšem je, že bodování, které nešťastní vyučující zavedli, motivuje žáky poněkud podivným způsobem. Záporné body obdrží na základě obvyklých prohřešků, třeba pokud si zapomenou pomůcky, přijdou pozdě nebo poruší školní řád. Potíž však nastává u bodů kladných. Kromě reprezentace školy na soutěžích totiž veškeré další možnosti, jak body získat, závisí na tom, kolik sběru dítko do školy donese, případně zda odevzdá každý měsíc víčka do dobročinné sbírky. 

Kladné a záporné body se sčítají. Pokud na konci pololetí zůstává školák v černých číslech, nestane se nic, případně dostane pochvalu, má-li bodů opravdu hodně. Když však skončí v minusu, dostane například napomenutí třídního učitele, nebo dokonce ředitelskou důtku, jestliže se mu obzvlášť nedařilo. 

Pravidla pro bodování žáků jsou poněkud zvláštní.

V praxi to tak znamená, že žák může být nepořádný, chodit pozdě, nenosit domácí úkoly a vyrušovat, ale pokud do školy donese dostatek starých novin, nejenže se může vyhnout kázeňskému postihu, byť jen v omezené míře, ale naopak může dokonce aspirovat na pochvalu

Co se tím dítě naučí? Že může být bídák, pokud si bezúhonnost zaplatí. A to jistě není dobrý příklad, jaký bychom chtěli dětem dát. Nemluvě o tom, že zvláště v případě dětí z prvního stupně je značně diskutabilní, zda je množství doneseného sběru zásluhou žáka, nebo spíše rodičů, kteří úzkostlivě dbají na to, aby jejich malý raubíř vyvázl s čistým štítem. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:00 neděle 14. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7