Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Za Berlusconiho ronila slzy mladá vdova i milánští ultras. Parta z vily hříchu nedorazila

    Berlusconiho děti Eleonora, Barbara, Luigi, Marina, Pier Silvio, Paolo | foto: Reuters

    Jeho kariéra byla velkolepá a stejně velkolepý musel být i pohřeb. Někdejšímu italskému premiérovi a mediálnímu magnátovi Silviu Berlusconimu daly tisíce lidí poslední sbohem v milánské katedrále Narození Panny Marie. Dorazila řada kolegů z politiky, skalní fanoušci fotbalového klubu AC Milán a nejbližší rodina. Největší pozornost byla upřena na Berlusconiho šest dětí i mladou vdovu Martu, zato někdejší političtí matadoři z vily hříchu na Sardinii se na dobrého kamaráda vykašlali.

    Berlusconi si života uměl užívat do poslední chvíle, přestože ho v 86 letech trápily nekončící zdravotní problémy. Včetně leukémie, která se mu nakonec stala osudnou. A protože se do poslední chvíle obklopoval lidmi, především mladými ženami, bylo na jeho středečním pohřbu živo.

    Uvnitř katedrály se tísnilo na dva tisíce lidí, další tisícovky postávaly v okolí, na nohou byl celý Milán. Ceremonie se vysílala dokonce na velkoplošných obrazovkách.

    Italská vláda, jejímž členem je Berlusconiho strana Forza Italia, vyhlásila na středu státní smutek, kvůli němuž se ani tento týden nekoná žádné hlasování parlamentu. Za to se dočkala kritiky od opozice, které vadí, že postava někdejšího premiéra byla rozporuplná.

    Na velkolepém pohřbu nechyběla italská premiérka Giorgia Meloniová a další. Zato účast zahraničních státníků byla hodně skromná. Přijel maďarský premiér Viktor Orbán či například katarský emír, žádná další věhlasná jména se ale neukázala.

    Italská premiérka Giorgia Meloniová

    Matteo Salvini

    Platí to i pro „partu z vily hříchu“. Silvio Berlusconi si do superluxusního komplexu Villa Certosa zval takové hlavouny, jako byl třeba britský expremiér Tony Blair, americký exprezident George Bush a spousta dalších. Soukromou dovolenou u něj v roce 2008 strávil i tehdejší šéf české vlády Mirek Topolánek, jehož tam fotografové listu El País vyfotili úplně nahého.

    Nikdo z výše jmenovaných se na pohřbu neobjevil.

    Hlavními postavami smutečního odpoledne byla Berlusconiho nejbližší rodina. Za rakví šlo i pět jeho dětí, tedy Marina, Pier Silvio, Barbara, Eleonora a Luigi. Ty dokonce nechaly na titulní straně novin, které rodina vlastní, otisknout vzkaz pro tátu.

    Berlusconiho děti Eleonora, Barbara, Luigi, Marina, Pier Silvio, Paolo

    „Nejsladší tati, děkujeme ti za tvůj život, děkujeme ti za tvou lásku, navždy budeš žít v nás,“ stálo v něm.

    Do náruče si Berlusconiho potomci padli i s jeho manželkou, mladou političkou Martou Fascinaovou (33). A to i přesto, že se otci vehementně snažili rozmluvit loňskou svatbu. Zejména proto, že si ji naplánoval krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu ve vile, kde v minulosti hostil svého dobrého přítele Vladimira Putina.

    Marta Fascinaová v slzách

    Jenže Berlusconi si postavil hlavu. O třiapadesát let mladší kočku si chtěl vzít za každou cenu. Marta ho nepochybně dostala i svým neutuchajícím zájmem, potkali se v dobách, kdy dělala tiskovou mluvčí AC Milán, poté za ním šla i do politiky, dokonce si měla nechat vytetovat jeho iniciály.

    Mimochodem milánský fotbalový klub měl na pohřbu též bohaté zastoupení. Dorazili totiž jeho skalní příznivci, známá ultras skupina Curva Sud.

    Silvia Berlusconiho na poslední cestě vyprovodili i milánští ultras.

    Fanoušci AC Milán Berlusconimu vděčí za památná léta okolo přelomu tisíciletí, kdy klub sbíral jednu trofej za druhou a opanoval i Ligu mistrů. Silvio se ostatně v jednom z posledních rozhovorů nechal slyšet, že právě na odvedenou práci v milánském klubu je za svůj život nejvíce pyšný.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:00 pátek 13. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      5
    • Super
      4
    • Haha
      3
    • Cože
      3
    • Sladký
      3
    • Tvl
      3