Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rozhovor s ženou, která ví hodně o smrtící hře Modrá velryba

    Kvůli Modré velrybě se zabíjí nejenom ruské děti! | foto: Koláž Expresu

    Už je na Slovensku, zamíří brzy i do Čech? Řeč je o populární hře Modrá velryba, kterou vynalezlo několik ruských šílenců. Cílem této hry je sebevražda teenagerů, kteří se nechají zastrašit takzvanými správci této bizarní vymoženosti. Jak tuhle „radovánku“ vidí Ukrajinka Viki, která Expres.cz poskytla exkluzivní rozhovor?

    Modrá velryba je fenomén internetu. Jedná se o interaktivní „zábavu“, která se poslední dobou šíří po sociálních sítích především mezi ruskou a ukrajinskou mládeží, teď se ale zdá, že se tahle nebezpečná hra se dostala už i na Slovensko.

    Může se hra, ve které je hlavním cílem sebevražda mladistvých, objevit i v České republice. Redakci Expres.cz se podařilo spojit se s ukrajinskou dívkou Viki, která strávila dva měsíce v České republice. Jak ona vidí situaci okolo nebezpečné hry? To i mnoho dalšího prozradila tato jednadvacetiletá studentka v rozhovoru.

    Hru Modrá velryba v poslední době řeší už i česká média, mohla bys nám o ní říct něco více?

    Je to online interaktivní hra pro teenagery, která vznikla v roce 2015 v Rusku. Na Ukrajině se rozmohla o rok později a teď má na svědomí už desítky, možná i stovky životů. Některé děti si myslí, že je to zábavné, ale jedná se o velice nebezpečnou věc, se kterou by si nikdo neměl zahrávat.

    Jak tahle hra probíhá?

    Účastníci dostávají během padesáti dní poněkud zvláštní pokyny. Zpočátku to jsou jednoduché věci, jako vstát ve 4:20, anebo koukat se na horor. Později to je ale mnohem horší a děti jsou nuceny se například řezat žiletkou po těle. Posledním úkolem je sebevražda.

    Proč takhle nebezpečnou hru děti vůbec hrají?

    Většinou z nudy. Rozhodně se nejedná o děti, které by byly v depresích a přemýšlely o sebevraždě. Jsou zvědavé a láká je to, protože to dělají i ostatní.

    Tohle má být mladík, který vymyslel Modrou velrybu.

    Správci vás donutí k sebevraždě

    Jak moc je tato hra v současné době na Ukrajině populární?

    Je to naprostý fenomén. Například v městě Poltava bylo zaznamenáno už deset úmrtí. A to není zrovna tak velké město jako třeba Doněck, nebo Kyjev. Tam to bude ještě horší.

    Jak probíhá registrace do této hry?

    Mladiství, kteří mají zájem o účast v této hře, musí na sociální síti napsat různá hesla, díky kterým upozorní správce této hry. Jde o hashtagy jako #curatorfindme nebo #Imingame. Ti „kurátoři“ je poté kontaktují a začíná posledních padesát dní života teenagera, který se rozhodl hrát tuhle hru.

    Jak se člověk rozhodne, tak už to nejde vrátit zpět?

    Přesně tak! Já jsem byla sama hrozně zvědavá a chtěla jsem si tuto hru vyzkoušet jen abych tehdy viděla jak to funguje, ale strach mi to nedovolil. Není cesty zpět, jelikož správce hry vás k sebevraždě prakticky donutí.

    Čím správci nutí hráče k sebevraždě?

    Vyhrožují jim, že ublíží jejich rodině a tak dále. Ten tlak se nedá vydržet. Dítě si také uvědomí, že kvůli své blbosti mohou zemřít jeho rodiče, a tak se raději rozhodne spáchat sebevraždu. Na konci této hry už děti doopravdy zemřít chtějí. Správce vám touhu po sebevraždě přímo nažene do hlavy.

    Tyto ruské dívky si sáhly na život kvůli Modré velrybě.

    Modrá velryba už je i v Česku!

    Jsou ale správci doopravdy schopni ublížit nebo jen „vystrkují drápky“?

    Je to jenom tlak a hráči tomu tlaku bohužel často podlehnou. Chtějí ty děti zastrašit a tak vyhrožují, že jim zabijí rodiče. Ze strachu o svou mámu a tátu pak raději teenageři vezmou život sobě. Přitom rodičům by se pravděpodobně nic nestalo.

    Jak je možné, že šílenství pokračuje, když policie už zatkla tvůrce hry?

    Ano, policie už člověka, který vše odstartoval chytila, ale teď to tu vede jakýsi tým správců, dalo by se to označit za gang. Nejsou jen v Rusku a na Ukrajině. Vím o tom, že jsou například ve Francii, Itálii a Bulharsku.

    A co Česká republika, je Modrá velryba už i zde?

    Určitě! O tom není pochyb. Někdo si myslí, že ti správci jsou jen v Rusku a tím pádem je v ohrožení jen ruská mládež. To ale není pravda, kurátorů je spoustu a určitě už Modrou velrybu někdo hraje v Česku.

    Slovenský mladík Denis se měl zabít kvůli Modré velrybě.

    Novináři skončili na psychiatrii

    Jak o této situaci informují ukrajinská média? Nepokoušel se třeba nějaký novinář hrát Modrou velrybu a zjistit více?

    Ano, někteří lidé od novin se úspěšně dostali do hry, ale skončili v péči psychiatrů a jen to je zachránilo při životě. Tato hra je velice nebezpečná i pro dospělé.

    Co může tuto sérii sebevražd ukončit?

    Nejlepší by bylo, kdyby tu hru děti vůbec nehrály, ale to nejde uhlídat. Každý den začíná někdo nový a tím nabudí dalšího. Šíří se to jako nemoc. Jediné, co by to ukončilo, kdyby byli dopadeni všichni kurátoři. Ale nikdo neví kolik jich je a kde všude se pohybují.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:54 úterý 8. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      1280
    • Super
      259
    • Cože
      97
    • Trapas
      93
    • Haha
      75
    • Sladký
      57